„MEGA DOGOVOR“ NAPRAVIO PROBLEM ZAPADU: Putin i Đinping potpisali memorandum, Kina postaje najveći potrošač ruskog gasa

„MEGA DOGOVOR“ NAPRAVIO PROBLEM ZAPADU: Putin i Đinping potpisali memorandum, Kina postaje najveći potrošač ruskog gasa

9 novembra 2014

102106832-492559195.530x298Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping potpisali su danas u Pekingu memorandum o razumevanju koji se odnosi na takozvanu „zapadnu“ rutu za isporuku ruskog gasa Kini, javlja „Raša tudej“.

Ovaj sporazum će omogućiti sklapanje ugovora kojim će Kina postati najveći potrošač ruskog gasa.

Preko „zapadne“ ili „Altaj“ rute Rusija će Kini isporučivati 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Već postoji „istočna“ ruta preko gasovoda „Moć Sibira“ kojom će se u Kinu isporučivati 38 kubnih metara gasa. Rad na toj putanji gasovoda već je počeo nakon što je u maju sklopljen sporazum vredan 400 milijardi dolara.

„Kada počne isporuka preko zapadne rute, količina isporučenog gasa Kini može premašiti količinu gasa koja se trenutno izvozi u Evropu“, izjavio je generalni direktor velike ruske energetske kompanije „Gasprom“ Aleksej Miler, komentarišući najnoviji sporazum.

Obraćajući se novinarima uoči posete Pekingu, Putin je bio pun optimizma u pogledu novog energetskog sporazuma sa Kinom.

„Mi smo se u načelu dogovorili o otvaranju nove zapadne rute. Mi smo se već dogovorili o mnogim tehničkim i komercijalniim aspektima ovog projekta, što je dobra osnova za postizanje konačnih sporazuma“, izjavio je Putin.

Sporazum o „zapadnoj“ ruti je jedan od 17 sporazuma koje su danas potpisali Putin i Si, navodi ruska televizija.

Među njima su okvirni sporazum između ruskog „Gasproma“ i kineske kompanije CNPC o isporukama gasa i memorandum o razumevanju između „Gasproma“ i druge velike kineske energetske kompanije CNOOC.

KOMENTARI3 komentara

  1. vasiljka dožić says:

    Ako EU nastavi sa sankcijama Rusiji po diktatu Vašingtona otići će u Kinu i Istočni cevovodi !!!

  2. KAKADU says:

    Nemci su u dva navrata ispali naivni (glupavi),jer su ih anglosaksonci navukli u rat sa Rusima. Impozantno je što Nemci to ne shvataju i po treči put. A u našem narodu je uvreženo mšljenje da čovek prvi put može da oprosti, drugi put da kaže da je naivan, a treči put da je lud.Nemci imaju sjajnu priliku da se otkače od okupacije Engleza i SAD, mislim da bi i Rusi ratovali za njih. Ali, kako naš narod kaže: "Što se krivo rodi vreme ga neispravi", te i Nemci glupi, disciplinovani (samo dovoljno glupi su u svemu disciplinovani), žedni pljačkanja i krvi. Spasa im nema, isto kao i nama Srbima.

  3. srećko says:

    Tačno,ali treba pročitati knjigu "Ubica nacija" Džona Perkinsa. Život je u pitanju.Kao kod mafije ,iz posla se ne može izaći kako kome padne na pamet.To su iskusili Aljende,Torihos, Čaušesku itd. To zna A.Merkel.Međutim, treba imati hrabrosti i ličnog poštenja pa izvući sopstveni narod iz kanži onih koji čine zlo.Takvih primera je bilo. Mendela je 25 g. proveo u zatvoru boreći se protiv aparthejda i pobedio.To je ,ovih godina, i Šešelj činio i uz veliku žrtvu ,pobedio. Nadam se da će i Srbski narod pobediti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *