Запад уједињен против Русије

Zapad ujedinjen protiv Rusije

19 marta 2018

Posle početne neizvesnosti i dvosmislenih poruka britanskih vlasti i njihovih saveznika, četiri vodeće zapadne zemlje su ipak stale zajedno i optužile Rusiju za napad nervnim otrovom u Engleskoj, prvi takav incident na tlu članice NATO-a u istoriji. Ozbiljnost ovog neverovatno bezobzirnog napada je takva da se ne bi smela potcenjivati.

Ruski disidenti su i ranije u Velikoj Britaniji završavali mrtvi u sumnjivim okolnostima, a u slučaju ubistva bivšeg špijuna i Putinovog kritičara Aleksandra Litvinjenka polonijem 2006. britanske vlasti utvrdile su da su počinioci upravo ruski tajni agenti, a nalogodavac lično Vladimir Putin.

Ali, za razliku od Litvinjenka, kome je u čaj sipan radioaktivni polonijum 210, kada niko nije bio ugrožen osim njega, u slučaju napada na špijuna Sergeja Skripalja jedan policajac je otrovan i život mu je ugrožen, a potencijalno još desetinama nedužnih koji su bili na istim mestima u gradu kao i ruski obaveštajac.

U ovako kritičnom trenutku za odnose Rusije i Zapada bilo je veoma važno pokazati ujedinjenost Velike Britanije i njenih saveznika – posebno s obzirom na trzavice između Londona i Brisela zbog pregovora o Bregzitu, kao i nesigurnosti oko bezuslovne lojalnosti Trampove Amerike sa svojim NATO saveznicima. Na kraju su četiri vlade, Britanije, SAD, Francuske i Nemačke, u diplomatskom potezu bez presedana, potpisale zajedničku izjavu optužbe i osude Rusije.

Kada je Litvinjenko ubijen 2006, Blerova vlada je proterala četvoricu ruskih diplomata. Sada proteruje njih 23. Britanska vlada razmatra i zaplenu ruskog novca u svojoj zemlji, bili oni državljani ili ne. Prekidaju se i određeni oblici bilateralne saradnje, ruskom šefu diplomatije otkazuje se poziv za posetu, a britanski ministri i članovi kraljevske porodice neće ići na Svetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji.

KOMENTARI2 komentara

  1. Batina says:

    Retardi. Ko njih sta vise pita?

  2. Velika Metla says:

    Uvek je zapad bio ujedinjen protiv Rusije,samo što su "ujedinjenje"postigli,prividno ujedinjenje naravno,golom silom,kao i okupacijom drugih država i pored protivljenja naroda u državama,i najžešćom tiranijom prema svojim narodima,nasilnim putem su nametnuli svojim narodima(ne svima naravno,ali ogromnoj većini)politikantske pritiske!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *