ЗАПАД УКЉУЧУЈЕ СТАРИ МЕТОД У БОРБИ ПРОТИВ РУСИЈЕ – оживљава се концепт „РИМЛАНД“

ЗАПАД УКЉУЧУЈЕ СТАРИ МЕТОД У БОРБИ ПРОТИВ РУСИЈЕ – оживљава се концепт „РИМЛАНД“

8 августа 2022

Запад намерава да се бори против Кине и Русије оживљавањем концепта „Римланд“ који је допринео победи у два светска и Хладном рату, пише аналитичар Мишел Гурфинкер у чланку за лист „Вол стрит џурнал“.„Лук стратешке сарадње који подржавају Сједињене Америчке Државе сада се простире од западне до источне Евроазије, формирајући одбрамбени океански ‘Римланд’ који се супротставља континенталним евроазијским силама Кини и Русији“, пише аналитичар.

По његовом мишљењу, турнеја америчког председника Џоа Бајдена по Блиском истоку и онлајн-самит четворочлане групе И2У2 (премијер Израела Јаир Лапид, индијски премијер Нарендра Мори, председник УАЕ Мухамед бин Зајед и председник САД Џо Бајден) сведоче о томе да западне земље развијају нови стратешки концепт.

Аналитичар подсећа да је група првобитно формирана за развој сарадње о економским и технолошким питањима, али је касније саветник шефа Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан упоредио И2У2 са четвоространим дијалогом о безбедности “који представља индо-пацифички савез у настајању који чине САД, Јапан, Аустралија и Индија“.

Геополитичар Николас Спајкман је 1940. године разрадио сопствени геополитички концепт „Римланд“ који је описао у делу „Географија света“. Према тој теорији, континенталне империје (укључујући СССР и савез Москве и Пекинга) може да заустави и обузда зона које је под контролом Америке, а која се пружа од европске обале (западна и средоземна обала) преко Блиског истока (арапско-турско-персијски свет) до монсунских земаља (јужна и источна Азија).

У својим радовима „Америчка стратегија у светској политици“ (1942) и „Географија света“ (1944) Спајкман наглашава да кључну улогу у светској геополитици и утицају у Евроазији игра управ Римланд — појас територија који ће ограничавати утицај „срца света“, те да америчка спољна политика треба да буде усмерена на контролу ових територија и јачању америчког присуства и утицаја на њима.

Ова концепција је била уграђена у сва значајнија стратешка документа после 1945. године (Стратегија обуздавања СССР, Труманова доктрина, Маршалов план, Пактоманија) и неспорно је допринела хладноратовском тријумфу Америке.

(Спутњик)

KOMENTARI12 коментара

 1. ko says:

  Na vasu zalot danas to mozete okaciti macku o rep.

  • Čudoser iz Nazareta says:

   Pa baš...čitam,pa koji B.Istok, pa S Arabija je otkačila USA a o EU niko na svetu normalan ni ne priča. Propao je Zapad, ništa ga ne spasi, kreće glad i građanski ratovi, jedva čekam, veselim se njihovim nesrećama i krvi koja će teći ulicama USA i EU, nadam se u milionima litara. Ko ih yebe, to su paraziti, ne zaslužuju život.

 2. milorad5 says:

  Sad kada nema komunizma u rusiji se postavlja pitanje ZAŠTO to rade.Rusija je pod sistematskom blokadom zapadnih porodičnih bankarskih kartela još od vremena poslednjeg ruskog imperatora i tu nema promene sem u nivou blokade.Znači postavlja se pitanje zašto?Zašto rotšildi ili londonska kraljevska kuća i jevrejske bankarske porodice i dalje napadaju rusiju bez prekida,neumorno već 150 god.Posle svega sad postaje jasaan uruženi zločinački poduhvat nekoliko banakarskih kartela i dok se rusi ne reše tih pijavica i slome ih rusija će biti pod napadom stalno.Razlog je jednostavan,TERITORIJE.Poslednja velika netaknuta prostranstva prepuna sirovina i drugih potencijala sa minimalnim stanovništvom,idealno za novi ciklus kolonizacije i eksploatacije od strane zapadnih inevesticionih fondova(komotno čitaj,bankarska razbojnička družina).Danas je to čak sasvim otvoreno i proglašeno,oni su proglasili ruske teritorije slobodnom zonom za odstrel,pljačku i otimanje,još samo da nadju budale koje će da plate i opreme za takav pohod:).Ukrajinska hunta je primer organizacije pljačkaške legije od strane finansijskog zapadnog kartela,kao što su njihovi preci finasirali mehmeda osvajača u njegovom napadu na crigrad oni danas traže potencijalne horde i spremni su da plate sve "troškove",bukvalno postoji portfolio "investitora" za organizovanje napada na rusiju i njeno uništenje,podelu i ekspolataciju.Mislim da je vreme da lete GLAVE,pojedinaca koji su na vrhu te piramide i koji vode "posao",jer sa svakim talasom eliminacije patrijaha će doći do popuštanja pritiska zbog dezorganizacije u šemi i hijerarhiji poduhvata.Jer ovo je privatni organizovani plan čitavog udruženog konzorcijuma od proizvodjača hamburgera,hemikalija itoalet papira na zapadu do fabrika nuk.oružja i onih koji stoje iza njih.Vreme je da se pojedinci iz vrha eliminišu ,detektuju i fizički uklone makar to značilo upotrebu hipersoničnih udara na njihove lokacije ,TO je jedini način da se oni zaustave,rotšildov primer je poučan:)ZATO je lavrov izjavio da je francuska NEPRIJATELJSKA DRŽAVA jer je to u suštini feudalni posed te familije.Kad eliminišeš poglavicu pleme je u rasulu:) a svaka ozbijna država ima resurse ,strpljenje i organizaciju protiv koje čak ni najmoćniji pojedinac ne može ništa.Kada vide da im preti fizička pretnja ,njima i nihovim familijama drugačija će se tu pesma pevati i to važi od najnižih šrafova koji ni neznaju za koga rade i šta rade pa do glavešina.Zato je i nastala tolika panika oko ruskih novih hipersoničnih raketa,cela ta banda više uopšte nije sigurna da li im iznad glave na pšrivatnom ostrvu ili u bunkeru rotira kinžal:)i USKORO će upravo tako biti,to važi za "plemstvo" a sitna stoka je mnogo lakša što pokazuje iznenadna demisija čitavog niza "biznismena" koji su radili "poverljive" poslove za zapadne bankarske fondove u rusiji,shvatili su u KGB ŠTA TREBA DA SE RADI pogotovo posle tolikih pokušaj atentata na putina,oko za oko ,zub za zub,taoc za taoca.

 3. Petrovgrad says:

  Naziv "Rimland" je izmisljen, čisto da se vlasti ne dosete.U suštini to je plan "Ost“ koji je predviđao uništenje i preseljenje nekoliko miliona ljudi – to je zapravo bio holokaust Slovena, kaže ekspert Ruskog vojnog istorijskog društva (RVIO) Nikita Buranov. „O postojanju generalnog plana 'Ost' svedoče istorijska dokumenta. To je faktički bio holokaust Slovena. Hitler je planirao da uništi milione ljudi, a tom pitanju je pristupio sa nemačkom pedantnošću i pragmatizmom. Na primer, izračunali su troškove tog programa – procenili su da bi uništenje slovenskog stanovništva koštalo 100 milijardi rajh maraka“, rekao je Buranov. Prema njegovim rečima, dokument koji bi se mogao nazvati generalnim planom „Ost“ danas ne postoji, jer konačne verzije nije bilo - postojalo je nekoliko projekata, koji su se stalno menjali. „Sačuvano je nekoliko dokumenata, koji svedoče o ciljevima i zadacima nacista u Istočnoj Evropi. To su 'Komentari i predlozi za generalni plan Ost'. To je bio veliki program uništenja i preseljenja celih naroda, koji je napisan na isti način kao 'Majn kampf'. Oni nedvosmisleno svedoče o tome da su nacističke vođe rat protiv SSSR-a smatrale pre svega ratom protiv slovenskih naroda“, objasnio je ekspert. On je podsetio da postoji šest delova različitih dokumenata, koji se tiču plana „Ost“, a koji su dostupni za analizu. Prva dva dokumenta su pripremana ranije 1940. godine, i odnose se na Poljsku, koju su planirali da kolonizuju, a Poljake da proteraju. Ostala četiri dokumenta direktno se odnose na Sovjetski Savez. U njima se pojavljuje formulacija „generalni plan Ost“. „U poslednja četiri dokumenta jasno je formulisano kako je planirano uništenje stanovništva Sovjetskog Saveza. Planirano je proterivanje stanovništva i masovno preseljenje. Pritom, ne treba se zavaravati terminom 'iseljavanje', što je bila uobičajena nacistička formulacija za faktičko uništavanje ljudi. U mnogim nemačkim dokumentima postoji takva odrednica, na primer, kada se govori o koncentracionim logorima“, rekao je Buranov.

  • За Србију says:

   Hvala za koristan komentar.

 4. Luka says:

  Mogu oni da ozivljavaju sta hoce, ali im nista ne moze pomoci. Stari koncepti su uspevali ne zato sto su bili dobri nego zato sto je Rusija bila ekonoomski slaba, razvaljena i demoralisana. Danas je Rusija stabilna i mocna. Zivela Rusija! Zivela Srbiija!

 5. Pingback: ZAPAD UKLJUČUJE STARI METOD U BORBI PROTIV RUSIJE – oživljava se koncept „RIMLAND“ – Novinarstvo odgovorno za stvarnost

 6. Milutin says:

  Taj koncept "Geografije sveta" je uspeo u dva svetska rata jer su i SSSR i Kina bili na istoj strani gde i Amerika a protiv Nemačke. Premda se za oba svetska rata može reći da su bila uperena protiv Rusije. Zato je on imao i primenu u Hladnom ratu. Ali ondašnja geografsko-politička karta se u mnogome razlikuje od današnje. Ako bi današnju geopolitičku kartu stavili preko onih prethodnih videlo bi se da glavni oslonci stare geopolitičke karte na koju računa Zapad umnogome više ne postoje. Ti oslonci su u najvećoj meri uništeni post hladnoratovskom vremenu od strane bezbožne hegemonije Amerike zaogrnute Luciferskim plaštom NATO-a. I ne samo da su nestali već sve više postaju oslonac novog Sveta predvođenog Rusijom i Kinom. Mimo toga, ona se oslanjala na mornaricu. Ali od tog doba, mornarica je postala izuzetno ranjiva, posebno sa razvojem hipersoničnog oružja. I na kopnu je logistika popune vojnog sastava problematična a na moru, da razvojem novih sistema naoružanja, to postaje nemoguća misija. A resursi koji su glavni cilj kojem se teži nisu na moru već na kopnu.

 7. Rostand says:

  Jasno kao dan,nema te Rusije koja bi lihvarskim hijenama bila prihvatljiva.Svi ratovi i sva moguća sranja su došla sa smrdljivog zapada,nikad iz Rusije.Lihvarski pacovi mogu te svoje Rimlande slobodno nabiti u pakšu,ništa im ovaj puta neće proći.

 8. Један тамо, не знаш га ти... says:

  Кад загуди северац и жива у термометру падне, колективни Запад ће Русима припреман „Римланд“ морати да модификује у "римџоб", за мало енергената и које зрно жита. И то је све што ће успети да "постигну". Ко схвата - разумеће.

 9. Риста Бре says:

  Обратите пажњу на Петровградов коментар, који је основа за разумевање на изглед идиотског плана Запада. План да се униште Словени је основа проширења на Исток. Након освајања Јужне Америке, Северне Америке и Аустралије, испред Запада је Азија. Почиње са Руским и Српским народом, а Срби су канда већ отписани по западним схватањима. Русија је опет сама. Теоретске подршке свих држава које подржавају Русију су само прављење резерве у случају да Русија успе мало више. Бугарски систем подршке Руса. Сви мали Словенски народи осим Србије и Белорусије су начисто понацизовани. После Руског народа, пиши крај за Словене. За добар део људи то није никаква тајна, али обичном човеку изгледа као нека лудачка шала. Од Наполеона, преко Хитлера до Америке, све Западне силе ударају пре свега на Русију, центар Словенског света. Увек са страховитим жртвама Словена и са разрушеним и онемоћалим државама. Победе Русије против Наполеона и Хитлера су након неколико деценија постале Пирове победе. Француска и Немачка су биле одмах након пораза неговане од стране свих Западних држава и то је оно јединство које они разбијају међу Словенима, јер знају да је то јединство врло ефикасно. Америка је данас потпуно уништила везе Словенских народа, а савез Словена до којег никада није дошло, данас је само утопија. Чак шта више, полтронска и кукавичка руководства које су после сваког пораза Словена наметале Западне силе, довео је до тога да су данас већина Словенских народа разједињене и да живе у мржњи. То је основа са које се данас полази. Како год окренеш, Словени све теже дишу. Да нема Руског народа који се још увек полу успешно супротставља, Словенски народи би били већ уништени. На Русију су ударали и Турци, поред Западних сила и видимо данас је Турска један од главниг савезника Запада међу исламским народима. Ни остали исламски народи нису пријатељи Словенских народа. Шта ће урадити Кина и Русија? Ако наставе да се усавезују, без обзира како која прође, онда има шансе. Али, Кина се држала као нова млада само да би избегла сукоб са Америком. Није подржала Русију отворено нигде. Ни у Сирији ни у Украјини. Добро, углавном је почело, али не сме да се прекине. Која Западна држава је икада ушла у савез са Русијом? Ни једна једина. А погледај те пашчади Словенске по Европи? Шаљу тенкове и авионе нацистичком делу Руса Украјинаца да убијају браћу Русе. ЖАЛОСТ! Сви се нагузили, само још Србија држи дупе уза зид. Ко треба да их ослободи? Кина? Е па неће се усреће.

 10. Petrovgrad says:

  nEKADA rajh sada NATO. HITLEROV PLAN ZA SLOVENE Nacisti su planirali da potpuno potope Moskvu, Lenjingrad, Kijev... Nacisti su planirali da potpuno potope Moskvu nakon što otvore branu kanala Moskva-Volga, stanovništvo bi raselili i isrebili kako bi sprečili otpor. Hitler, Hitler je takođe nameravao da Sovjetski Savez pretvori u niz komesarijata Trećeg rajha, čime bi pobedio Crvenu armiju. Zigfrid Kaše, nemački ambasador u fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, imenovan je za budućeg rajhskomesara za područja koja bi obuhvatala severnu i centralnu Rusiju, sve do Urala. Kaše je do kraja rata čekao trenutak u kojem bi nemački tenkovi ušli u Kremlj, što se nikada nije dogodilo. Pogubljen je 7. juna 1947. godine, nakon što je u Jugoslaviji osuđen za ratne zločine. Osim toga, baltičke države i okrug Baku takođe bi pripali Rajhu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u