ЗАПАД УЗДРМАН НА БАЛКАНУ: Ево зашто је Вучић рекао Русима…

ZAPAD UZDRMAN NA BALKANU: Evo zašto je Vučić rekao Rusima…

24 novembra 2018

Logično je da je predsednik Srbije rekao ruskom ambasadoru da je poljuljano poverenje u misiju Kfor, odnosno NATO, jer nam je Rusija prijateljska zemlja. Ali to će čuti i oni kojima je izjava prvenstveno i namenjena.

Kritika sa Zapada će naravno biti, ali to je očekivano, uverena je dr Jelena Vukoičić, politikolog i stručnjak za bezbednost.„Nema više razloga da imamo poverenja u Misiju Kfor, odnosno NATO na Kosovu i Metohiji, jer se pokazalo da je sve što su govorili o kretanju jedinica ROSU — izmišljotina!“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom.

Sagovornica Sputnjika kaže da se to znalo i ranije, ali da je očigledno da je srpski predsednik sada našao za shodno da ovu istinu kaže jasno i glasno kao poruku međunarodnoj zajednici.

„Negde je logično da je to rekao u razgovoru sa ruskim ambasadorom zato što nam je Rusija prijateljska zemlja, ali to će čuti, naravno, i oni kojima je ta izjava prvenstveno namenjena“, objašnjava Vukoičićeva.

Ona napominje da se posle divljačkog upada specijalnih kosovskih snaga Rosu na sever Kosova jasno vidi da je akcija izvršena u koordinaciji sa snagama Kfora. To je jasno, dodaje Vukoičićeva, i iz prvobitnog saopštenja u kojem su rekli da nemaju informacije o kretanju kosovskih jedinica, a onda su danas sami sebe demantovali.

„Sada je više nego jasno da postaje nemoguće da Srbija bude odmerena, iako ima najbolje namere, i da neke stvari treba jasno i glasno da se kažu. Jasno je da prištinske vlasti i njihove jedinice ne rade ništa bez naloga Zapada, ali je takođe jasno da u svemu ovome Kfor ima ulogu ne samo posmatrača koji ne reaguje, nego je očigledno i saučesnik strane uz čiju potporu Albanci rade sve što rade“, naglašava naša sagovornica.

Vukoičićeva smatra da je dobro što je srpski predsednik dao takvu izjavu iz prostog razloga jer Albanci sve što budu sledeće uradili znaće se i ko je, pored njih, još odgovoran.

„I znaće se da međunarodna zajednica takvo ponašanje prećutno odobrava, a možda čak i podstrekuje. Kada kažem međunarodna zajednica tu mislim naravno na Zapad“, dodaje ona.

Naša sagovornica nema nikakvu dilemu da će izjava srpskog predsednika sigurno naići na kritike, ali na to smo već navikli.

„I u ovom slučaju će verovatno demantovati našeg predsednika i reći da Kfor maksimalno profesionalno obavlja svoju dužnost. Zapad svakako nikada neće prihvatiti odgovornost za ono što sami rade, niti će stati na stranu Srbije.“

Vukoičićeva napominje da je zbog celog sveta dobro reći istinu, bez obzira na reakciju Zapada, jer je u toku preraspodela moći na svetskoj pozornici gde sve više zemalja ne oseća takav strah prema Americi, što se videlo tokom glasanja o prijemu takozvanog Kosova u Interpol.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Jovo Veselinovic says:

  putin nece pomoci vucicu nikad jer vucic neda baze putinu u srbiji i tako da srbija nestaje i srbi na balkanu

 2. Budi Bog s nama says:

  Dobar Jutar, Murate kolumbo, mi se izlomismo od komentara da nam trebaju ruske baze po celom Kosovu da tako razjurimo tu žgadiju tamo, a ti tek sada samo "Šmrc! nama Kfor nije prijatelj." E, blago nama kao da ti jesi prijatelj? Pa ipak si pretsednik i to ne zasluženo jer ja sam sve moje sendviče već pojeo a ti ne praviš druge. Tako da si batice moj naj..., a i mi sa tobom. Nema više sendviča, Šmrc! Kada će već jednom ti izbori, pa da se kao čovek nahasam besplatnih AV rukotvorina, samo da još i ne dobijemo i nešto buđavo.

 3. Posmatrac says:

  Zna on odavno da su nato a I kfor ukleti srbski neprijatelji, ali se pravi mutav, provizija je uzeta, e sad kako ce duznik sve to da naplati valjda cemo vidjeti.

 4. Vrana says:

  Kfor to je učk u njihovim uniformama.

 5. Slobodanka says:

  Ovo je pravi paradoks> Koliko god da Murat želi da Srbiju uvede u EU on lično ne može to da postigne bez diplomatske pomoći Rusije. Put Srbije u EU zamišljen je u Briselu kao zgodan način da se Srbiji što pre u potpunosti otme Kosovo - njenim priznavanjem nezavisnog Kosova. Tako bi atlantistička EU postigla ono što je svim atlantistima najvažnije, naravno nije im bitno što bi posle toga Vučić bio potrošen na domaćoj sceni i izgubio bi vlast. Uz pomoć Rusije on može da sačuva svoju vlast, ali Rusija traži da se poštuje Rezolucija 1244, Ustav Srbije i volja naroda Srbije. U medjuvremenu raspašće se i NATO zbog dedolarizacije koja je u toku i zbog sve većih izazova zbog narastajuće vojne moći Rusije i Kine. Ako ne bude ranije oslobodjeno Kosovo tada će prestati ovakve provokacije Kosova koje se izvode sa ciljem pritiskanja i ucenjivanja Srbije.... Raspašće se i EU i umesto nje biće nekoliko novih saveza. Na kraju gde će će da udje glavati Murat naš "najpametniji" putovodja?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *