ЗАПАД УЗНЕМИРЕН, шта то граде Руси у Сирији?

ZAPAD UZNEMIREN, šta to grade Rusi u Siriji?

2 maja 2017

Veliki broj ruskih trupa i vozila ušlo je u područje kantona Afrin koje je pod kontrolom boraca Kurdske narodne zaštitne jedinica, sudeći prema fotografijama i video snimcima koji se pojavljuju.

Prokurdski medijski aktivisti spekulišu da će ruska vojska uspostaviti vojnu bazu ili čak „zajedničku vojnu bazu“ u oblasti koju kontrolišu kurdske jedinice u blizini granice sa Turskom.

Prema više neutralnih izvora, ruski vojni tehničari postavljaju dva vojna logora u blizini granice u cilju praćenja mogućih sukoba između kurdske milicije i turske vojske.

Ovo dolazi u sred povećanja američkih vojnih aktivnosti duž sirijsko-turske granice. Prema kurdskim izvorima u severoistočnoj Siriji, američke trupe su patrolirale kroz oblast na graničnim područjima sa Turskom koju drže Kurdi. Tako, američke trupe predstavljaju tampon zonu koja treba da spreči Ankaru od sukoba protiv kurdskih milicija u Siriji.

Kurdsku narodnu zaštitnu jedinicu, kao ogranak Radničke partije Kurdistana i jezgro Sirijskih demokratskih snaga (SDF), Turci su definisali kao terorističku grupu.

U provinciji Raka, SDF je veoma blizu osvajanja cele oblasti grada Tabka od Islamske države. Kada je Tabka obezebeđena, SDF je, podržana iz vazduha od koalicije predvođene od SAD, artiljerijom i vojnim savetnicima, fokusiraće se na obezbeđenju odbrane Tabke i nastaviti sa pokušajima dalje izolacije Rake.

Dok je već izvesno da će SDF podržane američkom pomoći uspeti da osvoje Raku pre ili kasnije, za okolinu Deir Ez-Zora i oblast duž sirijsko-iračke granice nadmetaće se snage podržane od SAD i Sirijska vlada.

Borbe između vladinih trupa i terorista ID nastavljene su u blizini Talila raskrsnice istočno od Palmire. ID sprovodi operacije protiv Sirijske arapske vojske u toj oblasti u cilju sprečavanja mogućeg napredovanja vladinih trupa putem Palmira – Deir Ez Zor.

Vladine snage, predvođenu Republikanskom gardom, nastavile su vojnu operaciju protiv Hajat Tahrir al-Šama i njenih saveznika u okrugu Kabun u istočnom Damasku i traže mačin da preseku opkoljeni džep na dva odvojena dela. Ako se ostvari, ovo će biti veliki korak ka punom oslobađanju tog područja od militanata.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *