ЗАПАД ВИШЕ НЕМА МОЋ: Србија се у тренутку окреће ка Кини и Русији

ZAPAD VIŠE NEMA MOĆ: Srbija se u trenutku okreće ka Kini i Rusiji

22 marta 2021

Svaki veći pritisak gurnuo bi našu zemlju više ka Kini i Rusiji, nismo više u situaciji da imamo jednu stranu sveta kojoj moramo da se klanjamo, kaže Dragomir Anđelković.

Sponzori i lobisti takozvanog Kosova ponovo nastupaju sve ofanzivnije. Umesto prosperitetnog i nezavisnog faktora, kako južnu srpsku pokrajinu vidi Danijel Server, Kosovo je postalo crna rupa Evrope iz koje svi žele da pobegnu, dok Srbija jača svoj ugled i poziciju u svetu, zahvaljujući politici neutralnosti.Da bi sakrili stvarno stanje na Kosmetu od svoje javnosti, poslednjih nekoliko dana iz Amerike i Nemačke stižu, reklo bi se, sinhronizovani napadi na Beograd.

Od Srbije i njenog državnog rukovodstva bezuslovno se traži da prizna Prištinu pod izgovorom da se prihvati realnost. Međutim, isti aršin nemaju kada je reč o Republici Srpskoj.

Osim pritisaka spolja, godinama već traju i otvoreni napadi na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu, koji stižu sa domaćih portala. Da se, uprkos pandemiji korone, mogu očekivati pritisci i ucene, Vučić je najavio 23. februara ove godine, kada je posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke rekao da je pred Srbijom „težak period” u kom će biti izložena „svim mogućim pritiscima, kampanjama i neistinama”.

„Važno je da razumemo težinu pozicije u kojoj smo posebno sad posle promene u američkoj administraciji. Može se očekivati koncentrisani pritisak EU i SAD na Srbiju da ispunimo zahteve oko, kako Vašington neskriveno kaže, priznanja Kosova, dok će EU koristiti nešto drugačiji rečnik, ali će ići ka istom cilju”, kazao je predsednik i upozorio da će zbog ekonomskog rasta Srbija biti proglašena za hegemona.

Skoro dva meseca kasnije profesor na vašingtonskom Univerzitetu „Džon Hopkins” Danijel Server rekao je da Vučić „sprovođenjem kampanje u Crnoj Gori, BiH i na Kosovu” pokušava da izgradi veliku Srbiju”.

Da bi zaštitio Prištinu zbog toga što nije sprovela svoju obavezu iz Briselskog sporazuma i formirala Zajednicu srpskih opština, Server je otišao korak dalje i naglasio da bi Albanci trebalo da traže recipročni mehanizam od Srbije za eventualno formiranje ZSO. Navodi da Bajdenova administracija treba da pomogne Prištini tako što bi ubedila Rusiju da dozvoli članstvo Kosovu u UN.

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović za „Politiku” kaže da se sve što je rekao Server nadovezuje na ono što je najavila u svojoj strategiji Bajdenova administracija – da će sve pokušavati da rešavaju po starim obrascima.

„Server ne zna da je odavno na sceni multipolarni svet i da Amerika više nije jedina supersila. Prosto je neverovatno s koliko pogleda iz prošlosti koji nemaju veze sa sadašnjosti nastupaju ti analitičari poput njega. Prosto je neverovatno kako za proteklih 20 godina nisu ništa novo smislili i ponovo pričaju o stvaranju ’velike Srbije’ koju samo oni vide”, kaže Jovanović.

Serverove optužbe da predsednik Vučić pokušava da izgradi „veliku Srbiju” bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović ocenjuje kao veliko nezadovoljstvo i frustraciju onih koji su Srbima činili zlo kada su bili na vlasti i žao im je što ne mogu ponovo nešto loše da nam urade.

„Srbija je danas u potpuno drugačijem položaju i to svako može da vidi. Umesto ovih Serverovih navoda, treba očekivati da Amerika uspostavi oblike saradnje s takvom Srbijom, vodeći računa i o našim nacionalnim interesima”, kaže za naš list Jovanović.

Navodi da je Metju Palmer pre nekoliko dana govorio sasvim drugu priču. „Palmer je sadašnji zvaničnik Amerike, koji je u razgovoru s Vučićem pohvalio inicijative Srbije da pomogne susednim državama donacijama vakcine i vrlo pohvalno se izrazio o inicijativi ’mali šengen’ i jačanju ekonomske saradnje u regionu”, kaže Vladislav Jovanović, ali dodaje da se neki drugi u Evropi ne mogu pomiriti s jačanjem Srbije.

Pre nekoliko dana je nemačka analitičarka i, kako su neki portali naveli, poznavalac balkanskih prilika Johana Dajmel izjavila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić do sada uspevao da maše zastavom EU, tvrdeći da se zalaže za integracije.

„S novom metodologijom procesa proširenja EU, u kojoj su vladavina prava i reforme povezane s finansijskom pomoći EU, Vučiću bi uskoro mogla da svanu teška vremena jer Kina i Rusija sigurno nisu alternative Evropskoj uniji”, rekla je Johana Dajmel za Glas Amerike.

Navodi da Rusija Srbiji u oblasti spoljne politike nudi podršku, posebno u Savetu bezbednosti UN – i predstavlja pogodnost u pregovorima s Briselom i Vašingtonom, dok Kina donosi brzi novac i „infrastrukturu za nadzorne sisteme koji odgovaraju autokrati Vučiću”. S druge strane, sve to doprinosi značajnom gubitku imidža EU, kako zbog trenutne situacije s vakcinama, tako i u vezi s proširenjem EU, smatra Dajmelova.

Komentarišući navode Dajmelove da Vučiću predstoje teški dani, analitičar Dragomir Anđelković za „Politiku” navodi da će uvek biti onih koji će pokušati da nas zaplaše i to što sada dolazi iz Nemačke nije neočekivano jer nas Berlin pritiska po pitanju rešavanja statusa Kosova.

„Sve su to pretnje praznom puškom jer se svet prilično izmenio. Svaki veći pritisak na Srbiju gurnuo bi našu zemlju više ka Kini i Rusiji. Nismo više u situaciji da imamo jednu stranu sveta kojoj moramo da se klanjamo.

Promenio se geopolitički kontekst i u tom smislu treba da reaguje na taj način, ali i mi sami moramo da budemo jasni. Moramo da stavimo do znanja na šta smo spremni, a na šta nismo kada je reč o Kosovu. Moramo da formiramo ofanzivnu strategiju, a zašto bismo mi tolerisali Briselski sporazum ako to ne radi druga strana”, zaključuje Dragomir Anđelković.

Vlast da ponudi platformu za KiM i RS

Dok se približavaju predsednički izbori u Srbiji, sve je više natpisa na opozicionim portalima gde se spekuliše s raznim mahom neutemeljenim teorijama, po kojima je verovatno najzastupljenija da je Zapad postavio Aleksandra Vučića da prizna nezavisnost Kosova, ali da je sada odlučio da mu uskrati podršku.

Komentarišući ove navode, Dragomir Anđelković navodi da je to sve bez ikakvog osnova. Kaže da bi na srpskoj političkoj sceni trebalo insistirati na konsenzusu u vezi s ključnim nacionalnim pitanjima. Ističe da bi taj korak morala da napravi vlast i da ponudi platformu za Kosovo i Republiku Srpsku.Dodaje da treba jasno staviti do znanja da nećemo priznati Kosovo niti prihvatiti da dajemo nove ustupke. „To nikako ne sme da bude pitanje za političke podele. Uvek će biti portala koji zagovaraju stvari koje nisu u nacionalnom interesu i uvek će biti pokušaja da se stvari politizuju iz vlasti ili opozicije”, kaže Anđelković.

Server bi da se „Putin ubica” saglasi s jačanjem NATO

Koliko Danijel Server nema kontakata sa stvarnim životom svedoči i to da je od sadašnje američke administracije zatražio da od Rusije zahteva da omogući da Kosovo uđe u UN, i to u momentu kada je Bajden optužio Putina da je ubica.

Predsednik Rusije je odgovorio Bajdenu da gleda sebe u ogledalu kada govori o drugima. Zbog ovih optužbi bez dokaza Moskva je povukla svog ambasadora iz Vašingtona, što se odavno nije dogodilo.

Zamenik predsedavajućeg gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačov rekao je da su Bajdenovi komentari neprihvatljivi i da će neizbežno dovesti do pogoršanja ionako loših veza. „Ova vrsta ocena nije dozvoljena državniku tog ranga. Takve izjave nisu prihvatljive ni pod kojim okolnostima”, naglasio je Kosačov.

(Politika.rs)

KOMENTARI10 komentara

 1. petrovgrad says:

  Putin je sa snajperom upucao ameri;ku hegemoniju. Desetka za pogodak.

 2. Si Ju Leter Aligeder says:

  Srbija je postala balerina koja se okreće čas tamo-čas amo i podiže suknjicu di treba. Mislim nebitno, bitno je da se nama puni budžet ako treba i od Szo koja ulaže preko Gatesa za razvoj kovida u srbiji, plaća i stimulaciju za vakcinu po glavi ili guzi stanovnika. Naš Vuči je suhi genije, Ceo svet je globalno selo pa što ne bi i srbija. Samo da se ti krokodili iz budžeta na obogate previše pa satru i ovo malo naše sirotinje. Struju ne plaćam treći mesec.

 3. Čist je ko Suza says:

  E, da nam nije naš Vuči, crkli bi ili od korone ili od nulte ekonomije, a ovako sa njime ćemo od obadva a verovatno će da iskrsne još i što - šta gore.

 4. Rista says:

  Ala ovi analitičari sve više vuku na stranu priznavanja KiM i na neko rešenje kroz neke platforme, koje su sumnjive već same po sebi a koje mi kao pragmatičari moramo da donesemo. Problem je samo što su srpske kvislinške vlasti već davno na putu tih platformi koje su sve jasno napravljene u Americi, već 20 godina, samo oni tek sada imaju te ideje. Znači, naši analitičari polako popuštaju i misle da nas neprimetno vode nekom rešenju koje Srbima ni najmanje ne odgovara. Niz dlaku sa Vučićem a Vučić niz dlaku sa Amerikom koja ga jeste dovela na vlast. Sve te ideje su izdaja Srbije. Moramo li izdati Srbiju? Pa...diskutabilno i sve dok je tako, neće biti rešenja. Nadalje balave samo pola činjenica i o Kini i o Rusiji. Jedni nam serviraju da više ne postoji unipolarni svet, a verovatno su napola u pravu, samo što za Srbiju to još uvek nije olakšanje jer su u Srbiji američki okupatori. Kao, Kina i Rusija će nam pomoći. Neće i ne mogu nego su tu koliko smeju i mogu radi svojih interesa pre svega, naprosto zato što nemaju dovoljno snage za nešto drugo. S druge strane, skoro je tačno kada tvrde da nam Kina i Rusija pomažu samo teoretski i investiciono a to je invalidska pomoć. Dakle nije neka pomoć sa kojom možemo ozbiljnije računati. Smatram da Kina može, ali neće i ne sme otvoreno da pomogne Srbiji. Ne sme zbog svoje politike da mrda uz Ameriku i zbog straha da će je Amerika sankcionisati kao i Rusiju. Dakle, Kina gleda svoje interese pa iako može, neće i ne sme da investira u Srbiju zapravo. Osim toga, Kina nigde i ni u jednoj državi ne investira u proizvodnju, nego samo u infrastrukturu koja je na Putu svile a naplaćuje sa otimanjem resursa budzašto. I ništa više. Rusija ne može i ne sme da nam direktno pomogne, takođe iz obzira prema Americi i straha da ne napravi grešku i iznervira Ameriku još više. Kina i Rusija ipak dolaze kao sile Sveta, ali nisu došle još uvek. Dok one stignu do Srbije kao sila na koju se možemo osloniti, Srbija može i nestati sa mape sveta. A konsenzus u Srbiji se ne može i neće postići sve dok Srbija ne dobije novog Miloševića ali uz to moraju ići i spremnost Kine i Rusije na direktnu vojnu i finansijsku pomoć koju nisu ni hteli, ni smeli, ni mogli da nam daju sa Prethodnim Miloševićem, kada je Srbija ostvarila jedinstven i istorijski najjači i najveći konsenzus. Ali bez pomoći sa strane, nismo izdržali i razbio nas zapad.

 5. Rista says:

  Kao drugi pol sile na Svetu, Kina i Rusija nisu za sada u stanju da drže ravnotežu i još uvek taj pol ne postoji. Možda je u rađanju, ali još uvek nema težinu pola. Dakle, Svet je još daleko od bipolarnosti. Ako Rusija ne uspe da izađe iz izolacije i ne uspe da razjuri vojske sa svojih granica, Rusija će u najmanju ruku uskoro biti u brzom padu. Kini to i odgovara i još više ne odgovara ali iz straha od Amerike, Kina ne sme da se udruži vojno i strateški sa Rusijom. Uostalom, Kina ne bi ušla u savez sa Rusijom nikada, a ako bude prisiljena, to će biti prekasno. Kratko i jasno, Amerika drži i Rusiju i Kinu u makazama još uvek, ma šta mi mislili. Ni Kina ni Rusija još uvek nisu u stanju da shvate i pariraju ni Tramp napadu Amerike, ni Korona napadu Amerike ni Bajden napadu Amerike na Svet. Niko još nije prodro u tajnu Trampa, Korone i Bajdena a iza toga se ipak valja vidljivo zlo za većinu država Sveta. Nešto malo reaguju ali i to malo je više kao podrška Trampu, korona pandemiji a uskoro i Bajdenu. Kina i Rusija nisu u stanju da reše i pravilno reaguju na ove napade Amerike a mi običan svet možemo samo da pljuckamo. Dok se Amerika ne sukobi vojno sa Rusijom ili Kinom, ništa od promena a i ako se sukobi, niko ne može predvideti posledice.

 6. 1389 says:

  Vučiću, samo Rusija i Kina, ako se okreneš Istoku učićeš u istoriju Srbskog naroda. Kakva Evropa, sledi jim pad na financijskom, migrantskom i korona problemu. Glume ujedinjene EU države a sledi jim razpad, nevidjenih dogadjaja. Samo Rusija i Kina, samo taj rad...

 7. milorad 5 says:

  Ne treba ući u vojni savez sa kinom i rusijom, ali im treba predložiti strateške baze u srbiji sa mogućnošćiu instaliranja BILO KOG oružja kao paritet USA bazi na kosovu,tako da lepo svi imau baze ovde:).Mislim da bi ih to bacilo u komu, na zapadu.E TADA bi kosovska priča bila ZAMRZNUTA načisto,što realno ne odgovara onima koji su nas u prvom redu zbog kosova i njegovog zlata i napali:).Posle toga ruske i kineske baze bi OSTALE u srbiji a iz nemčke bi pristojno,došli da pitaju pošto košta koncesija za kosovske rudnike, i da li bi mi izbacili šiptarske bande našom vojskom sa kosova , i koliko to košta?:)

 8. Kulak says:

  Medijski manipulatori su na čelo SAD doveli dementnog starca koji posrće.To je veliki korak unazad za SAD.

 9. Gagi says:

  Ovu nasu muku vidim ovako: Od 45-e godine od kada nam je oteta drzava, stvari se odvijaju nepromenjenom dinamikom. Neposlusna Srbija koja je pravila istorijske probleme se usitnjavala i politicki marginolizovala. Svi komunisticki kadrovi (katolicka izmisljotina) su do danas ostali verni svom zadatku da rade za dobru kompaniju koja dobro placa. Naravno, morala je za taj posao da prethodi dobra obuka u smislu negiranja svog imena i vekovnog postojanja. Mister dolar je postao vrhovna moc za bezbrizan i lagodan zivot, naravno, nova ideologija je omogucila "oprost grehova" tkzv. indulgenciju prema svojim pretcima i stvoriteljima. Jos nesto malo to cuva i bastini nasa crkva ali je i to pri kraju. Gde smo danas ovako sludjeni i raskomadani, trazimo spas sa narodima koji su na isti nacin prevareni i unakazeni, katasrofa je sta su narodi na svetu doziveli katolickom prevarom zvanom komunizam i instaliranjem tog sistema. Laz i prevara uvek imaju svoj kraj, sve sto je vestacki mora da propadne, doduse, u iznudici pokoravanja sveta se sredsdtva ne biraju, sada se to radi visoko tehnoloskim procesima, nije potrebna sekira i malj. Nasa drzava je jadna i bedna, nema vise sustinu koja nas je stitila i koja je pretpostavljala duh vekovnog opstanka, mi danas lutamo i prosimo. Danasnja vlast ima zadatak, da po cenu celog naroda i njegove buducnosti, zaduzuje drzavu i redovno servisira penzije i prinadleznosti bivsim organizatorima Srpske propasti. U pravu je Rista, nema velikog ocekivanja od Rusije i Kine, shvatili ljudi da komunisticki katolicki system nije demontiran,imaju obzira za neku nasu delimicnu borbu koja postoji protiv dusmana pa nam u toj meri i pomazu. Katolicki komunisti su u svom osvajanju svoje protivnike brutalno streljali i eliminisali, danasnji "navodni" Srbi dizu medjunarodne kredite da bi prema dusmanima svog naroda bili korektni jer su "zasluzili" da zive "casno" i lagodno, ovi koji su ubijali svoj narod su to "zasluzili". Mnogo je toga, virus "komunizam" je pokazao bolje prakticne rezultate nego Kovid, postoji tu problem, nema selekcije, ubijaju i svoje.

 10. Gagi says:

  Ako ljudi jos nisu svesni, hipnoza i imaginacija je vrhunska, ovo je nova svetska (sadasnja) okupacija - digitalna. Dozvolili smo sebi da zavisimo od drugoga, samo te sutra iskljuci i vise te nema. Jesmo li se ikada zapitali, kome smo mi svojevoljno ustupili svoj zivot, da li je moguce da smo dozvolili da nas digitalni guru jednim klikom obrise. Da vise nemamo bankovni racun i socijalno osiguranje, jednostavno, ko nije podoban njega brisemo iz zivih, nije po nasoj meri organizacije sveta gde ce sve biti po nasoj naredbi. Bezite ljudi na selo, bavite se svojim zdravim zivotom, nista Vam ove barabe dobro nece uciniti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *