ЗАПАД ЗАОШТРАВА – РУСИ ЧЕКАЈУ СПРЕМНИ: САД, Холандија, Данска и Норвешка почињу да испоручују Украјини ловце Ф-16

ZAPAD ZAOŠTRAVA – RUSI ČEKAJU SPREMNI: SAD, Holandija, Danska i Norveška počinju da isporučuju Ukrajini lovce F-16

10 jula 2024

VLASTI Sjedinjenih Država, Holandije i Danske saopštile su da će Ukrajini obezbediti „veliki broj lovaca F-16“.

Navele su da će to biti „cele eskadrile lovaca četvrte generacije F-16“. I posebno ukazale da će Kijevu pružiti pomoć i „u tehničkom održavanju aviona, njihovom naoružanju i obuci pilota“.Američki državni sekretar Entoni Blinken potom je izjavio da je „prebacivanje prvih aviona već počelo“.

Dodao je da će ukrajinske oružane snage biti u prilici da ih koriste „već ovog leta“.

Potom su start isoruka potvrdili Džo Bajden, holandski premijer Dik Šuf ​​i šefica danske vlade Mete Frederiksen koja je naglasila da Ukrajina njene avione može koristiti u svom vazdušnom prostoru.

Ubrzo je i Oslo saopštilo da će Ukrajini staviti na raspolaganje šest F-16.

Blinken je takođe rekao da su Danska i Holandija počele da prebacuju borbene avione F-16 u Kijev. Prema njegovim rečima, ovi lovci će se ovog leta pojaviti u nebu iznad Ukrajine.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova RF Marija Zaharova je ocenila:

„Zapadni transfer borbenih aviona F-16 Kijev ukazuje da Vašington predvodi ratne bande“.

Moskovski vojni ekspert Anatolij Matvijčuk izjavio je da ruski avioni će se sa F-16 više nego uspešno nositi ruski Su-30 i Su-35, MiG-29 i MiG-31, a naročito Su-57 za koji su svi američki borbeni avioni – zastareli.

Naglasio je svi ruski avioni imaju rakete vazduh-vazduh većeg dometa od svih američkih.

Dodao je: „Uspešno će F-16 presretati i naši raketni PVO-sistemi S-300 i S-400, „Tor“ i „Buk“.“

Šef Komiteta Državne dume za odbranu general Andrej Kartapolov rekao je:

„Odavno znamo da će im do kraja leta poslati nešto F-16. Rusija se već dugo priprema za prebacivanje aviona tog tipa Oružanim snagama Ukrajine. Naši piloti i PVO-raketaši na obaranju F-16 će podobijati nove činove i odlikovanja. U svakom slučaju, F-16 neće moći da promene situaciju u Ukrajini“.Isto misli i vojni ekspert i politikolog Vadim Mingaljov:

„F-16 će, naravno, prouzrokovati neku štetu, ali poraz Rusije je nemoguć. Mi imamo avione koji su superiorniji od F-16 i svih američkih.“

Veliki problem za Kijev je što u Ukrajini nema ko da pilotira F-16. Piloti NATO će upravljati ukrajinskim F-16, a to će značiti direktan sudar. Kijev može imati najviše 20-30 pilota za F-16. A avioni koji će poleteti sa teritorija zapadnih zemalja sigurno će biti gađani našim projektilima. To može dovesti do svetskog rata.

– Procenjujem da će Ukrajini prvo dati nekoliko F-16 – kao test. Ali, to će biti smrt NATO pilota i ozbiljan udarac za NATO, jer su profesionalni piloti veoma cenjeni. To će, zaključio je Mingaljov, takođe biti udarac i za proizvođača F-16“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    Kao što sam i ZNAO,rusiji je upućen vrlo jasan ultimatum iz NATO samita u čmaru sveta koji se zove vašington..."prijem ukrajine u NATO je nepovratan proces" je rečenica koja je objavila totalan rat rusiji do uništenja....doduše nisu bili arogantni,besni i histerični i izjava je sasvim bleda ali to nije zbog rusa to je zbog zapadnog stanovništva iz štale,zbog ovaca da se ne uznemire od mirisa krvi koji izlazi iz tih reči...ako u moskvi imaju 2 gr.mozga odmah će proglasiti ratno stanje,punu mobilizaciju vojno sposobnog stanovništva(ne zato što im treba vojska nego će to spasiti mnoge živote civila,samo oni u okviru vojne organizacije rasporedjeni po vojnim objektima i bunkerima će imati velike šanse da prežive nukelarne udare) i prebaciti državu na ratnu privredu,osigurati rezerve hrane i energenata i krenuti u evakuaciju većih gradova,imaju dva meseca za to možda 3...ako budu pametni i prvi udare zver imaju više od 60% šanse da prežive taj nukelarni ratna nivou od 40% današnjih efektiva komparativnih sa unutrašnjom snagom i mogućnostima te države, jer prvi udar od strane NATO pakta im je zgarantovan čim budu spremni i zato je GLUPO to čekati mirno...ako se spreme imaju šanse da prežive kao nacija i kao država,kao koletkiv i civilizacija..ako ne urade to imaju manje od 20% šanse da prežive a ako ih iznenade udarima u naivnoj nadi da se to neće desiti ispariće rusi i rusija u istoriju...nema potebe da se dalje pretvaramo i TEŠIMO da VELIKOG nuklearnog rata neće biti,biće ga sigurno i to su juče u vašingtonu jasno potvrdili svi akteri koji imaju mogućnost da ga pokrenu...narode na zapadu niko ništa ni ne pita tako da ih možemo komotno smatrati VEĆ SAD KOLATERALNOM ŠTETOM o kojoj niko neće voditi računa i koje su njihove "vlade" i "odbrambene snage" VEĆ OTPISALI...ljudske žrtve i razaranja ni na ruskoj ni na "svojoj" strani, poglavice NATO pakta i njihove gospodare NE ZANIMAJU...OVO JE KRAJ mislim da nema vie svrhe ponavljati ovo a vama savetujem a napravite spisak zaliha za min.3 meseca,ako nas ne gadjaju direktno posle 3 meseca će se razbistriti taje i uspostaviti kakav takav snošljiv život,ako nas gadjaju bilo ko iz bilo kog razloga onda će nam izginuti od razaranja gladi, radijacije i epidemija 80% sadašnjeg stanovništva i rezerve su besmislene,ali ipak treba uraditi šta je moguće...uve je tako ovde bilo nisu hajduci živeli od vazduha...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *