ЗАПАД ЗБУЊЕН! НАТО У СТРАХУ! ПУТИН ОКУПИО нови војни савез!?

ZAPAD ZBUNJEN! NATO U STRAHU! PUTIN OKUPIO novi vojni savez!?

10 juna 2017

Moskva namerava da ujedini članice Šangajske organizacije za saradnju pod zastavom borbe protiv međunarodnog terorizma, rekao je na skupu lidera država-članica ŠOS-a ruski predsednik Vladimir Putin.

Borba protiv terorizma jeste jedna od glavnih tema samita lidera zemalja-članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). Učesnici samita u Astani razgovarali su i o razvoju organizacije, situaciji u Avganistanu i na Bliskom istoku.

Predsednik Rusije doputovao je u Kazahstan u četvrtak, gde se sreo s predsednikom Kine Si Đinpingom. Na sastanku je bilo reči o međunarodnim i bilateralnim pitanjima, među kojima je i priprema posete kineskog lidera Moskvi u julu ove godine.

U petak se Putin sastao s premijerom Pakistana Navazom Šarifom. Ovaj sastanak posebno je značajan zbog važne uloge Pakistana u rešavanju međunarodnih i regionalnih pitanja.

Kako sledi iz govora Vladimira Putina na zasedanju lidera zemalja-članica ŠOS-a, Moskva namerava da ujedini članice organizacije u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Ruski lider je naveo da je terorizam glavna pretnja za bezbednost država, a za efikasnu borbu protiv ovog zla važno je da se ujedini cela međunarodna zajednica.

Ruski predsednik je posebnu pažnju posvetio problemima saradnje s drugim partnerima, izrazivši žaljenje što unutrašnja politička situacija u SAD ne doprinosi konstruktivnoj i sistematskoj antiterorističkoj delatnosti u međunarodnom formatu.

Ono što se događa u Siriji, Iraku, Avganistanu i na celom Bliskom istoku zahteva efikasnu saradnju zemalja, naglasio je šef države.

Vladimir Putin je podsetio da su u zemljama ŠOS-a stvorene i da deluju ilegalne ćelije terorista DAEŠ-a. To je pokazala istraga o terorističkom napadu u Sankt Peterburgu.

Pošto DAEŠ priprema nove planove za destabilizaciju Centralne Azije i južnih oblasti Rusije, ruski lider je pozvao da se pojača koordinacija specijalnih službi država Šangajske organizacije za saradnju.

Nastupajući na zasedanju šefova država ŠOS-a u proširenom sastavu, predsednik Kine Si Đinping predložio je da se održi forum za odbrambenu bezbednost.

On je pozvao da se ujedine napori za normalizaciju situacije u Avganistanu i borbu protiv prometa narkotika. Kineski lider naveo je da je spreman da u svojoj zemlji organizuje vežbe ŠOS-a za borbu protiv sajber-terorizma.

Obnoviti rad Kontakt grupe ŠOS-a za Avganistan

Spominjući prekid aktivnih borbenih dejstava i stvaranje zona deeskalacije u Siriji, Putin je naveo da je konačno rešenje krize još veoma, veoma daleko.

Ruski lider je posebnu pažnju posvetio situaciji u Avganistanu, u kojem SAD i NATO već 15 godina vode operacije protiv talibana, dok se vojna i unutrašnja politička situacija u zemlji i dalje pogoršavaju.

Prema njegovim rečima, Avganistan je najozbiljnija pretnja za bezbednost regiona ŠOS-a.

Napominjući da SAD pokušavaju da obnove aktivno učešće NATO-a u Avganistanu, ruski predsednik je naglasio da gotovo niko ne želi tamo da se vraća u punom formatu.

Putin je predložio da se obnovi rad Kontakt grupe ŠOS-a za Avganistan, koji je obustavljen 2009. godine, kako bi se doprinelo uspostavljanju dijaloga Kabula i opozicionih grupa.

(Sputnik)

 

 

KOMENTARI5 komentara

 1. Ajvazi Ilir says:

  Tuci kampove na Šarplanini pod prvo i hitno

 2. Ajvazi Ilir says:

  Tuci kampove na Šarplanini pod prvo i hitno

 3. DUSKO says:

  Gde je tu Vucic !!!

 4. Dondon says:

  Predsedniku Srbije cestitam rodjenje sina i malenom zelim sve najbolje u zivotu.

 5. goran says:

  Mali Vucic ce postati sef NATO-a. Ziv bio. Tata ce biti ponosan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *