ЗАПАД ЖЕЛИ ДА ПОДЕЛИ КОСОВО – РУСИ ПОРУЧИЛИ: Ништа не може без нас!

ZAPAD ŽELI DA PODELI KOSOVO – RUSI PORUČILI: Ništa ne može bez nas!

12 avgusta 2018

Iako su posle iznetog stava predsednika Srbije da je za razgraničenje sa Albancima, London i Berlin ponovili svoja viđenja, da pozivi za korekciju nacionalnih granica mogu biti destabilizirajući i rizični, pomeranja ovih njihovih stanovišta u nekom narednom periodu ne treba isključiti. I to u slučaju ako se oko razgraničenja dogovore Beograd i Priština, a takav ishod podrži Vašington.Amerikanci su, naime, već rekli da su spremni da slušaju i pomognu Beogradu i Prištini u pronalaženju zajednički dogovorenog rešenja za našu južnu pokrajunu. I to je zaista nagoveštaj drugačijeg kursa s one strane Atlantika, jer je Vašington dve decenije bio čvrsto na poziciji da je za njih nezavisnost Kosova – gotova stvar.

Ovih dana se „ispod radara“ zvaničnih dogovora floskula Vašingtona o „kraetivnom rešenju“ tumači kao spremnost Trampove administracije da se pregovara o razgraničenju između Srba i Albanaca, što je, kako se tumači u diplomatskim krugovima, paravan za podelu pokrajine. Naravno, ako se oko toga najpre saglase albanska i srpska strana.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže za „Novosti“ da stav SAD još nije dovoljno jasan, ali da bi one možda podržale dogovor koji bi značio da više nema oružanih sukoba na ovom prostoru:

– Što se tiče Velike Britanije i Nemačke, ne treba zanemariti njihove stavove jer je reč o uticajnim zemljama. Ali ukoliko bi Amerika stala iza rešenja oko kojeg bi se usaglasili Beograd i Priština, moguće je da stavovi Londona i Berlina ne bi ostali „zakucani“, već da bi se oko toga povele konsultacije sa Vašingtonom.

Da Amerika jeste prava adresa na kojoj treba tražiti rešenje za kosovski čvor, smatra bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović, ali on ocenjuje i da još nije došao pravi trenutak za to:

– Amerikanci su ti kojima se žuri. Mi bi trebalo da sačekamo još nekoliko godina, dok nam se Vašington ne obrati sa boljom ponudom.

Stav Rusije po pitanju KiM, u petak je u Beogradu, posle sastanka sa Ivicom Dačićem, ponovila Marija Zaharova, direktorka Departmana za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova ove zemlje:

– Mi ne odstupamo od doslednog stava koji je zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva i to znaju i u Beogradu.

Na pitanje kakav je stav Rusije po pitanju razgraničenja, Zaharova je uzvratila kontrapitanjem:

– Vi nećete imati problema sa tim?

Dodala je da će se Rusija ponašati sa poštovanjem prema odluci srpskog naroda, ali je još jednom upitala da li će Srbija imati problema sa tim rešenjem. Ona je dodala da je pitanje Kosova postalo međunarodni problem i da se ne tiče samo Srbije.

Kada je reč o spoljnoj politici Rusije u celini, kako je rekla, nekome se sviđa, nekome ne, ali „smo dosledni, a to je važan kvalitet naročito u savremenom svetu kada se obescenjuju međunarodni sporazumi i postaju parče papira“.

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da treba da bude sramota one koji danas govore da nema više promene granica, jer su oni ti koji su srušili našu granicu:

– Otvorili ste Pandorinu kutiju i nema više da se govori o tome. Kako vas nije sramota, licemeri jedni?

Dačić je dodao da to važi i za Makedoniju, koja se sada, kada su njima zakucali na vrata, setila da nema promena granica:

– O kojoj granici pričate? Kosova i Srbije? A ko je verifikovao tu granicu? Sada su se svi setili kako nema promene granica po etničkom principu. Da nije možda OVK bila multietnička organizacija koja se borila za multinacionalno Kosovo. Ko misli da smo, kada pokažemo želju za kompromisom, slabi – poručujem: nemojte da se igrate živcima i mišićima Srbije.

Šef diplomatije je rekao da postoji mnogo ideja kako može da izgleda rešenje, ali da je principijelna namera prištinskog rukovodstva da dovede do toga da Preševo i Bujanovac pripadnu Kosovu:

– To je za njih rešenje. Nemojmo da izigravamo budale u dijalogu. Najveći problem za dolazak do kompromisa su Albanci sa Kosova i oni koji ih podržavaju. Beograd će nastaviti borbu za teritorijalni suverenitet i integritet. Ono što je predložio predsednik Vučić, govoreći o razgraničenju samo je želja da se dođe do kompromisa.

Dačić je ponovio da nema rešenja bez Ruske Federacije, Kine i SAD, i dodao da Srbija zasigurno neće iznenaditi Moskvu:

– Veliku Britaniju ne mogu da spominjem više jer nju ne zanima koji je srpski stav.

Komentarišući reagovanje Velike Britanije i Nemačke na izjavu predsednika Vučića o razgraničenju, koje se toj opciji protive, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković naglasio je da te države hoće nezavisno Kosovo:

– Njihov problem sa Vučićem je što on to neće da prihvati i što neće da kaže „Kosovo je nezavisno u ovim granicama“ u kojima nam to namećete.

Kada je reč o administraciji američkog predsednika Trampa i njenoj podršci donošenju rešenja za južnu srpsku pokrajinu, Selaković je naveo da stvari tamo nisu iste kao što su nekada bile:

– Ne smemo da čekamo kada je reč o Kosovu, a rešenje za koje se zalaže predsednik Vučić je ono kojim će se izbeći rat.

TRI PRINCIPA KONTAKT GRUPE

Kontakt grupa, neformalna organizacija na koju je SB UN svojevremeno preneo konsultacije o Kosovu i Metohiji, pred početak prve faze pregovora o KiM ustanovila je tri principa: da neće biti vraćanja na stanje od pre 1999. godine, da nema podele Kosova i da nije moguće njegovo pripajanje nekoj susednoj državi koja nije uključena u razgovore o statusu. Ovo savetodavno telo činilo je šest država: SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija.

(Novosti.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *