ЗАПАДНА ПРОПАГАНДА: „Процурео“ руски план о „освајању“ источне Украјине?

ZAPADNA PROPAGANDA: „Procureo“ ruski plan o „osvajanju“ istočne Ukrajine?

26 februara 2015

ukr51_620x0 34543Moskva već više od 12 meseci planira aneksiju delova Ukrajine, o čemu svedoči plan koji je „procureo“ iz kancelarije ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi britanski list „Indipendent“ pozivajući se na navode objavljene u ruskom listu „Novaja Gazeta“.

Putinova kancelarija je, prema tim navodima, obradila detaljnu „mapu puta“ o tome kako bi „proruska struja“ mogla da omogući Moskvi da se dokopa Krima i nekih istočnih provincija, samo par nedelja pre svrgavanja ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i izbijanja krize u Ukrajini, prenosi londonski dnevnik.

Prema dokumentu u koji je „Novaja Gazeta“, kako navodi, imala uvid, Rusija je identifikovala Janukoviča kao „politički propalog“ i iznela plan po kojem će „puč“ pokrenuti događaje koji će, na kraju, dovesti do širenja Rusije.

Senzacionalni navodi objavljeni u ruskom listu, jednom od poslednjih nezavisnih u Rusiji, koji je nedavno nominovan za Nobelovu nagradu za mir 2015. za istraživački rad, nisu mogli da budu provereni iz nezavisnih izvora, napominje „Indipendent“.

Dokument za koji se tvrdi da je procureo je, kako piše ruski list, dostavljen Putinovoj kancelariji na razmatranje između 4. i 12. februara 2014. godine, istog meseca kada je Janukoviča smenio ukrajinski parlament.

Među istaknutim detaljima plana navodi se „pežorativna ocena o Janukoviču, koga je Rusija kasnije predstavila kao žrtvu puča i jedinog legitimnog lidera Ukrajine“.

U jednom delu dokumenta ističe se potreba za destabilizovanjem događaja u zapadnoj Ukrajini i ukazuje da je, da bi se pokrenuo proces proruske struje na Krimu i teritorijama istočne Ukrajine, potrebno stvoriti događaje koji će tom procesu dati političku legitimnost i moralno opravdanje, prenosi „Indipendent“.

U nedavnim komentarima o ukrajinskoj krizi u intervjuu ruskoj državnoj televiziji, Putin je ponovo porekao da njegova vlada pruža podršku proruskim aktivistima na istoku Ukrajine, podseća britanski list.

KOMENTARIJedan komentar

  1. s@Ša says:

    Nemaju oni pojma ja imam najnoviji plan koji se pojavio tek prije dva dana a koji mi je sam Putin poslao da vidim imal kakve nedostatke ! Što ovi englezi vole da seru gluposti pa to nije normalno dobro je Dražo rekao:da nije Nijemaca Englezi bi bili najgora nacija na svijetu !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *