ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ УСРЕД БЕОГРАДА ПРИТИСКАЈУ СРБИЈУ…

ZAPADNE ZEMLJE USRED BEOGRADA PRITISKAJU SRBIJU…

15 januara 2024

Javna debata na temu koncepta vojne neutralnosti i odnosa Srbije i NATO održana danas u Beogradu, kao da se pretvorila u perfidan pritisak zapadnih zemalja da Beograd praktično odustane od neutralnosti i da se približi zapadnoj alijansi.

Ukratko, predstavnici zapadnih država deklarativno podržavaju neutralnost Srbije, ali suštinski od nje zahtevaju da se jasno opredeli u novoj geopolitičkoj svetskoj igri.Šef Kancelarije NATO za vezu u Beogradu Đanpjero Romano ocenio je da partnerstvo Srbije i NATO napreduje iz godine u godinu i da su „Srbija i Alijansa bliži nego što izgleda na prvi pogled“.

„Srbija je naš važan partner, jer ona ne samo da podržava naše ciljeve, već je i naš prijatelj, koji radi sa nama zajedno na promociji bezbednosti i stabilnosti na različitim balkanskim i atlantskim oblastima. Srbija sarađuje sa Atlantikom na mnogim različitim nivoima – i u političkim, vojnim i naučnim domenima“, rekao je Romano.

Kako je naveo, saradnja pomaže zajednički razvoj, a time se unapređuje i politički dijalog i razumevanje, uz puno poštovanje politike neutralnosti Srbije.

Švedska je „preporuku“ Srbiji objasnila na sopstvenom primeru. Ambasador te zemlje u Srbiji Anika Ben David podsetila je da je njena zemlja primenjivala koncept neutralnosti oko dve stotine godina, ali da su promenjene okolnosti uticale na zaokret i zahtev NATO za priključenjem.

„Na Srbiji je da odluči da li je neutralnost za nju održiva, da li želi da ostane neutralna ili ne. Mi možemo da ponudimo naše iskustvo koje se ubrzano menjalo u protekle dve godine, od početka rata u Ukrajini. Smatramo da je reč o pretnji čitavom evropskom kontinentu, a i šire. Nijedna zemlja nije pošteđena bezbednosnih pretnji i pretnji po slobodu i privredu. Nijedna zemlja nije ostrvo“, istakla je Ben David.

Ambasador Finske u Srbiji Niklas Lindkvist je izjavio da je u njegovoj zemlji podrška članstvu u Alijansi porasla. Kako je rekao, pre događaja u Ukrajini cilj Finske bio je da se drži podalje od oba bloka, ali je po ulasku u Evropsku uniju to postalo donekle nevalidno.

Ambasador Austrije u Srbiji Kristijan Ebner rekao je da Austrija, kao vojno neutralna zemlja, postupa u duhu solidarnosti sa EU i da je njena neutralnost vojna, ali ne i politička i ideološka.

Zamenica ambasadora Švajcarske u Srbiji Saskia Salcman izjavila je da je neutralnost suština njene zemlje, koja deluje u obezbeđivanju šireg mira. Kako kaže, neutralnost ne znači indiferentnost.

Državni sekretar ministarstva odbrane Nemanja Starović izjavio je da je vojna neutralnost Srbije zasnovana na odluci Narodne skupštine da u decembru 2007. godine usvoji Rezoluciju o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije.

„Opredeljenje za vojnu neutralnost je politička odluka koja izražava stav da zemlja nije zainteresovana za pristupanje postojećim vojnim savezima, ali i da će nastaviti da razvija spoljno-političke odnose“, rekao je Starović i pojasnio da Srbija vodi svoju politiku u oblasti bezbednosti i odbrane samostalno, nastojeći da u skladu sa mogućnostima doprinese miru, rešavajući sve sporove političkim sredstvima, bez upotrebe sile. Dodao je da, iako militarno neutralna, Srbija kreira i razvija partnerske odnose u oblastima ekonomije i zdravstva sa zemljama širom sveta, kao i sa međunarodnim organizacijama.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ovaj nesrećnik na čelu Srbije je dan posle izbora najavio da će javno objaviti koje su se to države mešale u izbore u Srbiji. Ni do dan danas to nije objavio. Niti sme objaviti. Mada mi Srbi i znamo koje su to države.

 2. Boban za Pravoslavnog Cara i Carevinu Srbiju i Rusiju says:

  Prvo nas bombardujete, ubijate nam decu,trujete nas uranijumom i otrovnim gasovima nastalim od spaljivanja hemijske industrije, iživljavate se nad putnicima u vozu autobusu, basate kasetne bombe na civilne ciljeve... More da se nosite đubradi pokvarena! Samo uz bratsku Rusiju protiv zlikovačkog nato-a! Sačuvaj i sakloni Gospode narod Pravoslavni i Srpski i Ruski i svu ostalu braću pravoslavnu! Amin Bože daj!

 3. Petrovgrad says:

  Što više pritiska na Srbiju, Srbi se sve više okreću Rusiji.Klasična goveda, pe gde nadjoše da nama Srbima teraju inat.a

 4. Gagi says:

  Igra gluvih telefona je zavrsena. Zapad trazi nase bezuslovno svrstavanje uz njih jer su takvu odluku i resenje vec godinama finansirali. To su ovi predpristupni fondovi i razni projekti na koje su potrosili prilicno miliona. Mnogi su u drzavi carski ziveli od tih donacija, sada je ocigledno stigao fajront i konobar stize sa racunom. Danasnjim vlastodrscima stize izuzetno komplikovan period. Svi ovi koji su do sada besplatno ziveli, vec su stekli taj zivotni ekskluzivitet i naviku koje se nece lako odreci. Svejedno im je GDE smo i STA smo, GDE zivimo i KAKO cemo ziveti. Bitno im je da sve ostane isto i nepromenjeno, da mogu i dalje da se raduju i vesele u svojoj samozivosti i besplatnom zivotu. Na drugoj strani, imamo narod koji ce brzo potrositi ove vaucere za odmor i novcanu "pomoc" da bi bili mirni i lojalni. Dokle ce se narod cascavati i zaludjivati da bi povlasceni sloj drustva i dalje carski ziveo na rasprodaji svega sto imamo, naredni dogadjaji ce nam pokazati.

 5. samo biblija bre spašava says:

  Ako to rade te zemlje trebaju da budu bombardovane 😁

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *