Западни фактор не жели Србију као снажан балкански фактор и све ће учинити да Србија не ојача

Zapadni faktor ne želi Srbiju kao snažan balkanski faktor i sve će učiniti da Srbija ne ojača

14 decembra 2015

vladimir-djukanovic 67Piše: Vladimir Đukanović

Nema države koja je nastala iz bivše SFRJ a da danas ne prolazi kroz veliku političku krizu. Srbija je, bar za sada, izuzetak, jer kod nas vlada ima stabilnu parlamentarnu većinu, a destabilizacija vlasti bar za sada se svodi isključivo na medijsko podrivanje vlade. Paradoksalno je da to podrivanje uglavnom dolazi od spoljnjeg faktora, ponešto i od ovdašnjih tajkuna kojima su neki poslovni interesi ugroženi, dok po pitanju opozicije Vučić može zaista mirno da spava, jer takvu opoziciju bi poželela svaka vlast.

Ali naše neposredno okruženje je veliki problem i prosto je neverovatno da Srbija, pored ovolike nestabilnosti oko sebe, uspeva da održi zadovoljavajuće mirnu situaciju unutar svojih granica. Za to vreme, Hrvatska ne može da sastavi vladu, Makedoniju čeka izuzetno vrelo političko proleće s obzirom na nastupajuće izbore, na kojima je ulog i vlasti i opozicije izuzetno visok, dok je ulog Albanaca podignut do ključanja. Bosna i Hercegovina je u konstantnom institucionalnom problemu, dok Republiku Srpsku dodatno muči stravična nesloga unutar političkih elita, što može dovesti do velike nestabilnosti.

OPIPAVANJE SRPSKOG PULSA

Tu nestabilnost, nema nikakve dileme, stranci će dodatno podgrevati, jer zapadnom faktoru ne odgovara postojanje Republike Srpske, te Dodiku neće biti lako u njegovoj koži. U Crnoj Gori antinato snage najavljuju građanski rat ukoliko ne bude referenduma o ulasku zemlje u NATO, dok je na Kosovu i Metohiji – koje nije država niti će biti – suzavac u parlamentu sastavni deo skupštinskog života, a ulični sukobi i hapšenje pojedinih političara svakodnevica.

Sve ove krize su svakako je produkovao spoljni faktor. Brojni interesi velikih sila, posebno zapadnih, prelamaju se na Balkanu, svako želi ovaj prostor da ima pod svojom šapom i u skladu s tim krize se doziraju. Za sada su one na nivou opipavanja pulsa i ispitivanja kakve će biti reakcije, ali to opipavanje balkanskog pulsa vrlo lako može postati zapaljivo bure baruta, koje, u slučaju eksplozije, može imati nesagledive posledice.


Naravno, nas Srbe najviše zanimaju naš interes i naši građani, pa, s tim u vezi, veliki fokus na balkanska zbivanja moramo da imamo na Republiku Srpsku, Crnu Goru, kao i na potencijalne unutrašnje političke prilike i neprilike, posebno na Kosovu i Metohiji. Srbiji je u ovom momentu najmanje potrebno da bilo gde na Balkanu dođe do nekog sukoba. Zato moramo žestoko da se borimo za mir, neretko i da progutamo ogromne knedle kako bismo ga sačuvali, a da pritom ništa ne izgubimo. Za sada nam je dobro išlo, posebno ako se prisetimo britanske rezolucije o Srebrenici ili pompezno najavljivanog ulaska Kosova u Unesko. Mir nam je iznad svega potreban zbog ekonomije, jer niko neće da ulaže u državu koja ima šansu da se nađe u sukobu ili političkoj krizi. Što je Srbija ekonomski jača, to je veći garant za srpski narod u ostalim državama bivše SFRJ u kojima su Srbi ostali i čine značajan procenat.

RUSKO-TURSKI SUKOB I BALKAN

Realno gledano, upravo zbog brojnosti Srba, od svih država nastalih od bivše SFRJ, samo Srbija ima objektivnu snagu i potencijal da na tom prostoru ostvaruje određene interese. Zapadnom faktoru je to više nego jasno i zato će sve činiti da se to ne dogodi, odnosno sve će učiniti da Srbija ne ojača. Zato se mogu očekivati političke turbulencije u Srbiji, preko raznih vidova podrivanja samog Aleksandra Vučića, na primer, izazivanjem socijalnog bunta, protestima izmišljenih sindikata, pričama o cenzuri u medijima, izmišljanjem afera, ali i doziranim otvaranjem žarišta u Raškoj oblasti, Bujanovcu i Preševu, gde bi se mogli inspirsati teroristički napadi, kao i slični napadi na Srbe po Kosovu i Metohiji.

Što Srbija bude ekonomski stabilnija, može se očekivati podizanje napetosti u izazvanje nestabilnosti, poput eskalacije sukoba u BiH i ispostavljanja zahteva da Republika Srpska izgubi i ono malo nadležnosti koje ima. Ukoliko se geopolitička situacija dodatno zakomplikuje, posebno između Rusije i Turske, može se očekivati i daleko ozbiljnije potpaljivanje Balkana, što će rezultovati i daleko izraženijim pritiscima na Srbiju.

Sve u svemu, opasno opipavanje balkanskog pulsa, plašim se, vodi nas u veoma neizvesnu 2016. godinu.

(Standard.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sremac says:

    Ja ovaj tekst nisam pročitao i nemam nameru da ubuduće pročitam bilo šta što ovaj vučićev mediokritet napiše. Dobro se sećam njegove uloge u dovođenju ove pošasti na vlast u Srbiji a sećam se i "krečenja lutrije Srbije" kao i drugih stvari, tako da on može da piše jedino u zatvoru zajedno sa ostalima iz sns!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *