ЗАПАДНИ ИНСТРУКТОР ОБУЧАВАЈУ УКРАЈИНЦЕ да рукују муницијом са осиромашеним уранијумом?

ZAPADNI INSTRUKTOR OBUČAVAJU UKRAJINCE da rukuju municijom sa osiromašenim uranijumom?

28 marta 2023

Britanski i američki instruktori obučavali su ukrajinske trupe da koriste granate sa osiromašenim uranijumom, prenosi britanski portal „Diklasifajd UK“.

Taj medij se poziva na kratki dokumentarni film koji je britansko Ministarstvo odbrane objavilo na svom Jutjub kanalu, i u kome izveštava da su instruktori počeli da informišu ukrajinske tenkovske posade sa vrstama municije za tenkove „čelendžer 2“.U jednom kadru se na stolu ispred ukrajinskih vojnika mogu uočiti različiti tipovi projektila, uključujući jedan koji je narandžaste i crne boje, sa oznakom „inertno“.

„Čini se da je narandžasto-crni projektil na snimku inertna demonstraciona verzija britanske municije sa osiromašenim uranijumom kalibra 120 mm pod oznakom CHARM3“, rekao je za britanski portal Dag Vir, stručnjak iz nevladine organizacije Opservatorijum za konflikte i životnu sredinu.

„Diklasifajd UK“ navodi da se u drugom kadru može uočiti američki vojnik kako obučava ukrajinske tenkiste.

Taj portal smatra da bi prisustvo američkog vojnog instruktora moglo dodatno eskalirati tenzije, nakon što je Bela kuća prošle nedelje negirala da je slala municiju sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu.

Prošle nedelje, zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi rekla je da će London isporučiti Ukrajini municiju koja sadrži osiromašeni uranijum.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je da je najava Velike Britanije navela Moskvu da rasporedi taktičko nuklearno oružje u susednoj Belorusiji.

On je precizirao da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula i istakao da će oni rasporediti oružje bez kršenja obaveza iz Ugovora START.

(RT Balkan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *