ЗАПАДНИ МЕДИЈИ БРУЈЕ: Шта су се договорили Путин и Ердоган?

ZAPADNI MEDIJI BRUJE: Šta su se dogovorili Putin i Erdogan?

22 oktobra 2019

Ruski i turski predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su tokom šestočasovnog sastanka u Sočiju postigli, kako je ruski lider ocenio, sudbonosan dogovor, a na kraju susreta potpisan je memorandum koji se sastoji iz više stavki.

Kako je nakon konferencije za novinare Putina i Erdogana preneo šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija i Turska su se dogovorile da će od srede u podne u zonu koja se nalazi van domašaja turske vojne operacije ući ruska vojna policija i sirijska vojska, koja će pomagati Kurdima da se povuku na teritoriju koja je udaljena najmanje 30 kilometara od turske granice.Takođe, prema memorandumu, kurdske jedinice biće izvedene iz sirijskih gradova Manbidž i Tal Rifat.

U memorandumu se takođe navodi da će Rusija i Turska ostati privržene očuvanju teritorijalne celovitosti Sirije, ali i osiguranju nacionalne bezbednosti Turske, a sve u skladu sa Astanskim sporazumom.

Lavrov je kazao i da memorandum predviđa da će Moskva i Ankara preduzeti sve mere kako bi se sprečio prelazak terorista preko sirijsko-turske granice, ali i kako bi se omogućio bezbedan povratak izbeglica u Siriju.

Postignut je dogovor i da se formira zajednički mehanizam koji će pratiti ispunjenje svih tih tačaka memoranduma.

KOMENTARIJedan komentar

  1. teoretičar says:

    Braća Rusi pomažu turcima i kurdima. Fantazija bre. Zamislite da vam neko to rekao pre dvesta godina? Nisu Jermeni za džabe počeli da okreću leđa Rusiji. A posle se pitamo kako to da Rusija nikad nema ni jednog saveznika? Gubi Srbiju definitivno, Belorusija nešto mrda ali ipak nije zadovoljna...a Rusija izvodi neke vratolomije od fantazija na shvatajući da će neko od novih ljubavi to tako lepo iskoristiti da će sve da zuji. Kroz ruske uši. Da li Rusi vide da su upali u zapadnu mašinu između Izraela, Turske i Amerike??? Pa neka ih izrade kad su slepci. Čuj ovo! Potpisuju memorandume sa Turskom??? Joooj majko, šta sam doživeo. Ček dok se malo snađem i priberem. Nisam baš imao osećaj da je Rusija toliko potonula. Radi za Tursku i Meriku??? Preuzela spašavanje Kurda od Merike a ovi je šutnuli pre nekoliko godina ko staru kantu. I šta sada? Hoće li posle nastaviti da ispunjavaju želje Amerike i da stvaraju neku kurdsku autinomiju kao? Pa hoće, izgleda. To ti ko da si poludeo pa nemaš pojma šta radiš. Amerika, Turska i Izrael su smestili Rusiji debelo. Ratom su skoro oslobodili Siriju a saće politikom da je iscepaju. Već su dali Turskoj tal. E, naivnih ljudi gospode Bože! Ko je sledeći da pravi sigurnosne zone u Siriji? Izrael? Katar? Biće da će najpre biti kao što sam već pisao pre neki dan. Sirija će se okrenuti sporazumevanju sa Amerima. Mada zvuči neverovatno, ja ne bih odbacio ovu sunnju. Pa Rusi svejedno memorandumima cepaju Siriju. I uopšte nisu svesni da to rade. Mora da su popušili onu jevrejsku marihuanu iz jednog cuga pa poleteli visoko. Mora biti da je amerika obećala turskoj da će zadržati svoj južni tok kada zajebe rusiju. I ide čoveku od ruke. U bre, koji cirkus prave u Siriji. Imam osećaj da je Asad već stupio u kontakt sa amerima. Nije amerika napustila Siriju radi turaka, sigurno. A ni radi rusa. Al će ovo da pukne preko rusije, da će sve da zveči. Rusija se prezaigrala politike i pameti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *