ZAPADNI MEDIJI: Istok Ukrajine i proruske snage su pobedile Kijev

ZAPADNI MEDIJI: Istok Ukrajine i proruske snage su pobedile Kijev

12 маја 2014

2014-04-13-19-52-08-72636Tvrdnje zapadnih lidera o nelegitimnosti referenduma u Donbasu nisu se negativno odrazile na interesovanje stranih medija za njega, saopštila je televizija „Rusija 24“.

Naprotiv, vodeći zapadni mediji pratili su narodno glasanje pažljivo i s posebnim interesovanjem.

Jedni su zabrinuti da će izražavanje volje naroda ugroziti predsedničke izbore u Ukrajini, za koje je tako zainteresovan Zapad. Drugi ističu izuzetno visoku izlaznost na biračkim mestima.

The New York Times u članku „Glasanje za smooopredeljenje, ali otvorena mnoga pitanja“ ističe da je atmosfera na biračkim mestima, uprkos tragičnim događajima, duh nacionalnog praznika – baloni, megafoni, pesme iz ratnih vremena i dobro raspoloženje.

The Washington Post u članku „Istočni Ukrajinci glasaju za samoupravu, nastavljajući borbu sa Zapadom“ piše da neodređena formulacija referendumskog pitanja nije smetala onima koji žele nezavisni Donbas.

Takav entuzijazam američka administracija sigurno nije očekivala, a predsednik Obama, odbivši da komentariše, samo je suvo izjavio da ne priznaje rezultate referenduma.

Francuski Le Figaro ističe da „Istočna Ukrajina toliko žudi za slobodom, da je spremna da sprovede referendum bukvalno na kolenima“.

List ističe da u uslovima ogromnog međunarodnog pritiska regioni jugoistoka pokazuju izuzetnu hrabrost.

„Dobiti opkladu, igrajući igru referendum“ – glasi naslov.

„Donjeck kaže da nezavisnosti od Ukrajine“. Španski El Mundo nazvao je održani referendum prvom pobedom regiona nad Kijevom“ – stavljanje akcenta vlade na agresivno gušenje narodne volje, po mišljenju lista, nije se isplatilo.

„Referentna tačka: referendum u istočnim regionima Ukrajine“, navodi britanski The Guardian.

A reporteri britanskog lista dele svoje utiska na društvenoj mreži Twitter, na taj način ne samo izveštavajući o ovom važnom događaju za Donbas, već i posredno učestvujući u njemu.

„Dva muškarca pored kabina za glasanje tražili su od mene olovku. Uz moju pomoć glasali su „za“ autonomiju“ – piše reporter britanskog lista.

„Posetili smo dve škole u predgrađu Donjecka: gužve, veliki redovi, svi još glasaju za stvaranje Donjecke republike“ – ističe britanski dopisnik.

KOMENTARI2 коментара

  1. mladen says:

    zelim im svu srecu i slobodu u nezavisnosti kao i svim slobodarskim narodima u svetu.sa ovim su pokazali da je snaga volje za slobodom jaca od svake represije vlasti i ovo daje krila i snagu narodu u skotskoj,baskiji i kataloniji da krenu u slobodu i nezavisnost,nadam se mirnim putem

  2. Rudy Franklin says:

    Сада се питам, када је цела Србија подржала ”про-руско” становништво за самосталност од Украјине, шта је проблем, када су ”про-алнанско” становништво Косова, изгласали своју ”независност”? Ако неко није у стању да одговори на ово (није моје) питање, псовања нису потребна, јер и ја то знам, ал' немам одговор. Када је Косово гласало за оцепљење, они (Русија) а поготово, он (Путин) нису ни малим прстом мрднули. Схватили су да проглашење независног Косова, отварају, у блиској будућности, ”врата” за присвајање делова бившег СССР у којој, ако не већина, живи бар половина становника који говоре руски, баш као и на Косову, оних који говоре албанских.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u