ZAPADNI MEDIJI: Istok Ukrajine i proruske snage su pobedile Kijev

ZAPADNI MEDIJI: Istok Ukrajine i proruske snage su pobedile Kijev

12 maja 2014

2014-04-13-19-52-08-72636Tvrdnje zapadnih lidera o nelegitimnosti referenduma u Donbasu nisu se negativno odrazile na interesovanje stranih medija za njega, saopštila je televizija „Rusija 24“.

Naprotiv, vodeći zapadni mediji pratili su narodno glasanje pažljivo i s posebnim interesovanjem.

Jedni su zabrinuti da će izražavanje volje naroda ugroziti predsedničke izbore u Ukrajini, za koje je tako zainteresovan Zapad. Drugi ističu izuzetno visoku izlaznost na biračkim mestima.

The New York Times u članku „Glasanje za smooopredeljenje, ali otvorena mnoga pitanja“ ističe da je atmosfera na biračkim mestima, uprkos tragičnim događajima, duh nacionalnog praznika – baloni, megafoni, pesme iz ratnih vremena i dobro raspoloženje.

The Washington Post u članku „Istočni Ukrajinci glasaju za samoupravu, nastavljajući borbu sa Zapadom“ piše da neodređena formulacija referendumskog pitanja nije smetala onima koji žele nezavisni Donbas.

Takav entuzijazam američka administracija sigurno nije očekivala, a predsednik Obama, odbivši da komentariše, samo je suvo izjavio da ne priznaje rezultate referenduma.

Francuski Le Figaro ističe da „Istočna Ukrajina toliko žudi za slobodom, da je spremna da sprovede referendum bukvalno na kolenima“.

List ističe da u uslovima ogromnog međunarodnog pritiska regioni jugoistoka pokazuju izuzetnu hrabrost.

„Dobiti opkladu, igrajući igru referendum“ – glasi naslov.

„Donjeck kaže da nezavisnosti od Ukrajine“. Španski El Mundo nazvao je održani referendum prvom pobedom regiona nad Kijevom“ – stavljanje akcenta vlade na agresivno gušenje narodne volje, po mišljenju lista, nije se isplatilo.

„Referentna tačka: referendum u istočnim regionima Ukrajine“, navodi britanski The Guardian.

A reporteri britanskog lista dele svoje utiska na društvenoj mreži Twitter, na taj način ne samo izveštavajući o ovom važnom događaju za Donbas, već i posredno učestvujući u njemu.

„Dva muškarca pored kabina za glasanje tražili su od mene olovku. Uz moju pomoć glasali su „za“ autonomiju“ – piše reporter britanskog lista.

„Posetili smo dve škole u predgrađu Donjecka: gužve, veliki redovi, svi još glasaju za stvaranje Donjecke republike“ – ističe britanski dopisnik.

KOMENTARI2 komentara

  1. mladen says:

    zelim im svu srecu i slobodu u nezavisnosti kao i svim slobodarskim narodima u svetu.sa ovim su pokazali da je snaga volje za slobodom jaca od svake represije vlasti i ovo daje krila i snagu narodu u skotskoj,baskiji i kataloniji da krenu u slobodu i nezavisnost,nadam se mirnim putem

  2. Rudy Franklin says:

    Sada se pitam, kada je cela Srbija podržala ”pro-rusko” stanovništvo za samostalnost od Ukrajine, šta je problem, kada su ”pro-alnansko” stanovništvo Kosova, izglasali svoju ”nezavisnost”? Ako neko nije u stanju da odgovori na ovo (nije moje) pitanje, psovanja nisu potrebna, jer i ja to znam, al' nemam odgovor. Kada je Kosovo glasalo za ocepljenje, oni (Rusija) a pogotovo, on (Putin) nisu ni malim prstom mrdnuli. Shvatili su da proglašenje nezavisnog Kosova, otvaraju, u bliskoj budućnosti, ”vrata” za prisvajanje delova bivšeg SSSR u kojoj, ako ne većina, živi bar polovina stanovnika koji govore ruski, baš kao i na Kosovu, onih koji govore albanskih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *