ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ПИШУ: Хаос влада у НАТО пакту

ZAPADNI MEDIJI PIŠU: Haos vlada u NATO paktu

9 jula 2024

Samit NATO, koji počinje danas u Vašingtonu, biće zasenjen unutrašnjim haosom u Alijansi jer su „najveći jastrebovi“ u jadnom stanju, javljaju zapadni mediji „Blumberg“ i „Fajnenšel tajms“.

Agencija „Blumberg“ navodi da će, umesto jedinstva, koje su lideri NATO želeli da demonstriraju Rusiji na samitu, „trodnevni spektakl biti zasenjen unutrašnjim haosom u celoj Alijansi“ – od pokušaja američkog predsednika Džozefa Bajdena da ublaži zabrinutost nakon katastrofalnog nastupa na debati do izbora u Francuskoj koji su potkopali političku podršku predsednika Emanuela Makrona.Kako se dodaje, i nemački kancelar Olaf Šolc je oslabljen nakon užasnih rezultata njegove stranke na izborima za Evropski parlament.

Britanski „Fajnenšel tajms“ takođe konstatuje da su „neki od najvećih jastrebova Alijanse u žalosnom stanju“. Tako će Makron biti u Vašingtonu, „ali će mu misli biti negde drugde“ zbog zabrinutosti usled izbornih rezultata.

List ocenjuje da se više od deset evropskih NATO suočava sa negativnim rejtinzima.

„Međutim, Džozef Bajden, koji prima goste, u najgorem je stanju od svih“, ocenjuje list.

Naime, diplomate se plaše da će stanje američkog predsednika i potencijalno odustajanje od izbora zaseniti samit i poruku jedinstva kako unutar zemlje, tako i u vezi sa Ukrajinom.

Moskva će maksimalno pažljivo pratiti samit

Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Moskva će maksimalno pažljivo pratiti samit NATO u Vašingtonu.

„Znate da je Severnoatlantska alijansa savez koji Rusiju smatra neprijateljem, protivnikom. To je savez koji je više puta otvoreno kao cilj navodio nanošenje strateškog poraza Rusiji na bojnom polju, to je savez koji je direktno uključen u ukrajinski sukob na strani Kijeva. Stoga ćemo, naravno, što pažljivije pratiti retoriku tokom pregovora, odluke koje će biti donete i zabeležene na papiru“, rekao je Peskov.

Samit NATO će se održati u Vašingtonu od 9. do 11. jula.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *