ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: ПОСЕТА РУСKОГ ПРЕМИЈЕРА ВИШЕ НЕГО ЗНАЧАЈНА! Медведев нам доноси Путинову ГАРАНЦИЈУ ЗА KОСОВО!

ZAPADNI MEDIJI: POSETA RUSKOG PREMIJERA VIŠE NEGO ZNAČAJNA! Medvedev nam donosi Putinovu GARANCIJU ZA KOSOVO!

19 oktobra 2019

Premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, koji danas stiže u posetu Beogradu, donosi Srbiji čvrste garancije Kremlja u vezi sa pitanjem Kosova, pišu zapadni mediji.

Nemački javni servis „Dojče vele“ javlja da je zvanična Moskva spremna da podrži i podelu Kosova i svako drugo rešenje sa kojim bi se Srbija saglasila i koje bi dobilo podršku Saveta bezbednosti UN.Medvedev, inače, danas posle punih deset godina dolazi u Beograd, gde će prisustvovati obeležavanju 75. godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Odgovor Trampu

Domaćin ruskom premijeru biće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a o važnosti poruka koje će dvojica državnika razmeniti svedoči i činjenica da je zvaničnim protokolom predviđen razgovor u četiri oka u trajanju od čak 45 minuta, što je neuobičajeno dugo vreme u ovakvim prilikama.

Poseta Medvedeva Srbiji pada u vreme kada je američki predsednik Donald Tramp pokrenuo diplomatsku ofanzivu ka Srbiji i delegirao specijalnog izaslanika Ričarda Grenela za pregovore Beograda i Prištine. Istovremeno, Vučić će u decembru posetiti Moskvu na poziv predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina, a jedna od glavnih tema biće situacija oko KiM. Ruski analitičar iz Fondacije za naprednu politiku Oleg Bondarenko kaže za „Dojče vele“ da bi Moskva zaista mogla da podrži podelu Kosova.

– Predsednik Tramp želi da sledeće godine ponovo dobije izbore i za to mu trebaju značajni spoljnopolitički uspesi, između ostalog i na Kosovu… Moskva bi mogla da živi sa podelom Kosova, ali samo pod uslovom da se sa tim saglasi Beograd i da postoji odluka Saveta bezbednosti UN – navodi Bondarenko.

Spoljnopolitički analitičar Dušan Reljić smatra da se poseta Medvedeva može posmatrati i kao odgovor na poteze Vašingtona.

– Poseta Medvedeva služi i da Rusija još jednom potvrdi obećanje Srbiji da će u Savetu bezbednosti vetom sprečiti da otcepljena pokrajina Kosovo ikada postane priznata članica Ujedinjenih nacija. Ta podrška Kremlja ima veliku važnost za Beograd pred nastavak pregovora sa Prištinom i pred zapadnim partnerima – ocenjuje Reljić iz briselskog ogranka nemačke Fondacije za nauku i politiku.

Raznovrstan program

Pored pitanja Kosova, Vučić i Medvedev razgovaraće i o ekonomskoj saradnji, a biće potpisano i nekoliko bilateralnih sporazuma. Očekuje se da Medvedev poseban akcenat stavi na gradnju „Turskog toka“, kao i na pristupanje Srbije Evroazijskoj ekonomskoj uniji 25. oktobra ove godine.Biće reči i o vojnotehničkoj saradnji, a deo novog ruskog naoružanja u Srbiji Medvedev će moći da vidi i na svečanom prikazu vojne osposobljenosti Vojske Srbije „Sloboda 2019“ na aerodromu u Batajnici. Očekuje se i da premijer Medvedev prenese Putinove garancije o isporuci PVO sistema „pancir“.

Na vojnom prikazu u Batajnici učestvovaće oko 2.400 vojnika i oficira, 100 vozila i sistema, te 25 aviona, među kojima i „migovi 29“, popularne „Đavolje kočije“ Mi-35, kao i transportni helikopteri Mi-17, koje je Srbija nabavila od Rusije.

Putin spreman da nam odmah pošalje „pancir“

Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da Srbiji u najkraćem vremenskom roku isporuči PVO sistem „pancir-S1“. Garancije o ovom dogovoru Vučiću bi tokom posete Beogradu mogao da prenese ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Reč je o sistemu koji je lično Putin preporučio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom vojne parade na Crvenom trgu u maju prošle godine. Vojni eksperti „pancir“ nazivaju i „ubicom apača“.

(Mediji)

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  Jevrejin Medvedev nam donosi garanciju, a u njegovom Jerusalimu dan-danas spomenik Stepincu.

  • Miraš says:

   Pišeš makar šta samo da bi još jednom pljunula po Rusiji. Nije Medvedev i nije Rusija zaslužna za podizanje table Stepincu u Jerusalimu nego tvoja puno bliža sestra Hrvatska. Balkanska gofna sa dobro poznatim vatikanskim smradom ne podmeći Moskvi.

 2. E.Lirsch says:

  A "garancija" je …. "car" ce da zvekne VETO u Njujorku. Kemaljskoj jajari ne sme ad se veruje. Sve dok podrzava mindzoustog akrepa. A to traje vec sedam godinica. Uzdati se samo u SVEVISNJEG.Ljudi su postali KRPE.

  • Miraš says:

   A koga će da podrže? Lirscha lično ili Jeremića, Tadića, Čanka? Nemaju kud u sistemu kvazidemokratije instaliranom na Balkan, nego moraju ovako da konstntno utiču koliko mogu na "izabranog". Rusija jača a sorošoidi svuda u svetu pa i u Srbiji slabe. Jasno je da će Rusija da ih nadjača.

  • Miraš says:

   Zamislite posledice da Kremlj uopšte ne kontaktira sa zvaničnim Beogradom, što je vaša ideja ? U tom slučaju odavno bi Srbija priznala nezavisno Kosovo i već bi bila aktivna članica NATO-a. Isto kao Crna Gora. Za razliku od Crne Gore Srbija to ne može da postigne, u nepovoljnijem je položaju jer ne ispunjava uslove zbog nedovršene priče o potpunoj nezavisnosti Kosova. Kad bolje porazmislim da mogu, da ispunjavaju uslove, ovi iz Beograda bi bili brži od Montenegrina.

 3. Nićifor says:

  Gde god ispod članka piše (Mediji) izvor je ili Informer (kao u ovom slučaju) ili Srpski telegraf. Dok ode Dmitrij Medvedev iz Srbije oba blatoida će nastaviti trtljanje o razgraničenju sa delom sopstvene teritorije, što zagovara Aleksandar Vučić. Nikakvu garanciju Rusije do sad Vučić nije tražio, jer veoma dobro zna kakav je stav Moskve po pitanju KiM, što je i juče ponovio Medvedev, već je uvek isticao da su SAD nezaobilazan faktor odlučivanja o statusu KiM. Taj status je nedvosmisleno definisan Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 OUN, ali Vučić gazi ustav kao požuteli list opao sa drveća. Što nikad nije objavio sadržinu Briselskog sporazuma? Nije zbog toga što je tim protivustavnim aktom ukinuo sve institucije Republike Srbije na KiM i preneo ih u nadležnost samoproklamovane Republike Kosovo. Još samo da mu Ana Brnabić potpiše pravno obavezujući sporazum (jer zna da je lakše zmiju uhvatiti tuđom rukom) što je drugi naziv za priznavanje nezavisnosti Kosova i "adios amigos". Srbi mogu početi iseljavanje sa Kosova i Metohije. Kakvo oružje treba onome ko, otkad je doveden na vlast, neprekidno ponavlja da Srbija više nikad neće ratovati. Protiv koga i da ratuje, kad je vekovnim neprijateljima poklonio deo sopstvene teritorije, zadužuje se kod stranih lihvara da bi im izgradio auto put kroz Veliku Albaniju (Niš-Priština-Tirana-Drač) koji će otplaćivati ionako opljačkani građani Srbije, kojima je taj put poslednje što im treba. Pored toga još želi da ovaj beogradski pašaluk koji će ostati od države, što je davno predvideo jasnovidac Mitar Tarabić, a njegovi blatoidi pre nekoliko dana protumačili kao sudbinu od Boga datu, ističući zahvalnost mudroj politici vladara Srbije i pameti i vrednoći onih koji će doći sa juga, uvuče u nekakvu uniju u kojoj će Srbi automatski postati apsolutna manjina (kako Mitar Tarabić u svom proročanstvu reče "Srba će ostati za pod šljivu"). Možemo se nadati samo da će tražioce azila u Austriji kojima taj azil nije odobren na granici sa Srbijom zaustaviti Viktor Orban. Ko je potpisao tako "sjajan sporazum" sa Austrijom to nam nekadašnji ministar u Vladi Austrije nije saopštio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *