ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ПРЕЋУТКУЈУ да је руски С-400 у Украјини добио дуел против америчких бацача ХИМАРС

ZAPADNI MEDIJI PREĆUTKUJU da je ruski S-400 u Ukrajini dobio duel protiv američkih bacača HIMARS

23 jula 2022

POSTOJE veće i manje bitke. Glavne i sporedne, presudne i one koje to nisu.

Postoje i okršaji koji su ponekad značajni kao neke bitke. Jedan dvodnevni `događaj` sigurno će uticati na dalji tok ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.Otkad su dobili američke višecevne raketne bacače HIMARS – ukrajinski generali su se okuražili.

Njihovi potčinjeni su 20. jula ispalili dva plotuna po šest raketa na Antonomski most preko Dnjepra u Hersonskoj oblasti.

Na mostu ostalo 11 rupa.

To se dogodilo usred najava iz Kijeva da će uslediti ukrajinska „kontraofanziva na jugu“. Upravo na Hersonsku oblast. Sa ciljem da se povrati kontrola nad njom i da se porazi i uništi ruska vojska na desnoj obali Dnjepra.

Međutim, usledilo je ono na šta nisu računali ni u vojnom vrhu u Kijevu, a ni brojni američki, britanski, nemački i poljski oficiri koji nevidljivo ratuju na ukrajinskoj strani.

Sa Krima je u Hersonsku oblast – sa zadatkom da brani i Antonovski most – stigla baterija raketnih PVO sistema S-400.

Ukrajinci su 21. jula pokušali sa nova dva plotuna. Opet raketama velikog dometa koje američki sateliti i Avaksi navode na cilj.

Ali, S-400 su presreli i oborili svih 12 lansiranih raketa.

Tako su S-400 sveli na nulu američki mit da su projektili njihovih višecevnih raketnih bacača neuhvatljivi (neoborivi).

Ovo je nagoveštaj da će u Ukrajinu narednih dana stizati sve novi i novi sistemi S-400. Da bi zatvarali nebo nad strateškim objektima pod ruskom kontrolom i nad operacijama koje budu u toku.

(Fakti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Rista Bre says:

  U intervjuu ruskom državnom mediju Sevodnji(nisam siguran kako se zvanično zove) Lavrov je poslao poruku da će posledica isporuke hajmarsa 300km imati za posledicu promenu geografije ruskih delovanja u Ukrajini. Prevedeno na srpski, to znači da će Rusija osvojiti još 300km teritorije Ukrajine da bi što dalje odbacila dalekometne rakete koje Amerika ima nameru da isporučuje Ukrajini. Posmatrači i analitičari kažu da je Amerika na ovaj način dala opravdanje Rusiji za proširene aktivnosti i da će takav pristup biti prihvaćen od celog Sveta, osim ostatka Sveta na Zapadu. Ruski generali su sakupili Ruske Ukrajince iz Odese, Kijeva, Lavova, Hersona i Zaporožja, naoružali ih do zuba, obučili ih i stvorili nekoliko brigada od Ukrajinaca Rusa koji nisu deo Donbasa i tako se u Ukrajini pojavljuje novi pokret za oslobođenje Ukrajine pod komandom Rusije. Tim putem će Rusija nastaviti još brže. Svi nezadovoljni Ukrajinci pristižu polako u Herson i verovatno ćemo videti nove ukrajinske jedinice koje ratuju protiv Azov dela Ukrajinaca. Komandanti novih jedinica su izjavili da im je prvi cilj Odesa, potpuno oslobađanje Zaporožja a onda dalje do Kijeva i Lavova. Znači, opet se dogodilo nešto što niko nije očekivao. Između ostalog, na površinu je isplivala ipak nepotvrđena vest(gde ima dima i vatre) ali nema načina ni kako ni gde da se potvrdi niti negira, da su Rusi uništili 4 baterije Hajmarsa a jedan Hajmars su "zarobili". Po nekim izvorima prodali ga korumpirani, ili pre iznervirani i poniženi Ukrajinski oficiri koji naređenja primaju od nato oficira i zaključak je da je Zelenski morao da smeni svoj vrh obaveštajnih službi i to gotovo u potpunosti. Negde oko 80 najviših zvaničnika generalštaba i obaveštajne službe je smenjeno a neki od njih su pod istragom. Od nekud je procurila vest da je ovo priprema zbacivanja zelenskog, ali za sada nema mnogo obaveštenja u vezi toga. Ima mnogo nagađanja šta je tačno, ali ipak se svi analitičari slažu da je nekoliko hajmarsa uništeno.

 2. Rista Bre says:

  Gornji Fakti tekst je fenomenalan. Malo sam iznenađen, ali vidi se da ljudi prate događaje vrlo pažljivo. I Intermagazin bi trebalo da objavljuje ne samo one retke tekstove, nego malo češće. Ono par retkih tekstova Intermagazina je bilo genijalno, koliko se sećam.

 3. milan says:

  Koliko kosta raketa za S-400 i raketa za Himars ? A koliko kosta potencijalna meta Himarsa ?

  • Cp6a says:

   Mora malo pažljivije da se čita. Ako se spominju strateški objekti, onda mora da se uzima u obzir ne samo njihova cena, nego i njihova važnost.

  • Branko says:

   Da. Raketa za s 400 je sigurno skuplja. Ali ono što brane od himarsa je sigurno mnogo vrednije u svakom pogledu nego cena koštanja rakete za PVO i PRO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *