ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: Руска војска све моћнија!

ZAPADNI MEDIJI: Ruska vojska sve moćnija!

13 juna 2023

Moskva je zadržala i brojčanu prednost u trupama i čvrsto utvrdila odbrambene položaje duž fronta, navodi britanski general u penziji Ričard Barons.

Rusija je poboljšala svoju vojnu taktiku, povećala broj trupa i modernizovala naoružanje, a to sve, kako ocenjuje novinska agencija Asošijejted pres (AP), ukrajinsku armiju koja se nadala brzoj pobedi, uvodi u dugoročni rat iscrpljivanjem.General u penziji Ričard Barons, koji je svojevremeno predvodio Komandu združenih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, ocenio je da je ruska vojska izgradila odbrambene linije po „udžbenicima“, sada je sposobnija da se bori i da koristi dronove, a uz to, Kremlj je, kako kaže, naučio i da komandni štab i skladišta municije čuva van dometa neprijateljske artiljerije.

„Izoštrili su i sposobnosti da pucaju na ukrajinsku artiljeriju i tenkove kada ih primete. Ako sve to saberete, svi znaju da će ovo biti teža borba nego za Herson ili Harkov prošle jeseni“, ističe sagovornik AP-a.

Barons veruje da je glavni faktor koji još uvek ograničava sposobnosti Rusije, njena odluka da svoje avione ne šalje duboko na ukrajinsku teritoriju.

A baš to bi moglo predstavljati potencijalnu opasnost za Kijev. Naime, ovaj vojni stručnjak smatra da je od suštinskog značaja za Ukrajince da povedu računa da ruske letelice i ostanu što dalje kako „kontraofanziva ne bi bila trenutak kada rusko vazduhoplovstvo zaluta širom Ukrajine“.

I ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov priznao je za Asošiejted pres da je Moskva zadržala brojčanu prednost u trupama i naoružanju.

Rusija, kako on kaže, sve više koristi svoj hladnoratovski arsenal, raspoređujući tenkove iz 1950-ih, koji, iako stari i dalje mogu dobro da funkcionišu.

„Nije važno koje tenkove imaju. Imaju ih na hiljade“, kaže Ždanov, napominjući su mnoga od ovih borbenih vozila korišćena kao stacionarno oružje odbrambenim linijama, između ostalog i u Zaporožju, gde su se pokazali efikasnim.

Ovaj ukrajinski stručnjak priznaje i da je Rusija bila uspešna i u gađanju ukrajinskih vojnih skladišta, a kako on dodaje, sve više koristi i dronove, a za borbu sa neprijateljskim bespilotnim letelicama, oslanja se na elektronsko ratovanje.

„Moskva je prestala da koristi taktičke grupe veličine bataljona koje je koristila na početku rata, i sada je prešla na manje jedinice“, rekao je Ždanov.

Ruske vazduhoplovne snage modernizovale su i svoje zalihe bombi od 500 kilograma kako bi ih pretvorile u efikasno oružje.

„Sovjetski Savez je proizveo te bombe u nebrojenim količinama“, upozorio je Ždanov, dodajući da Rusi bacaju i do 50 ovakvih eksplozivnih naprava dnevno za „veliki psihološki efekat“.

I kao da je to malo za Kijev, Rusi, kako dodaje AP, sada u kliznu municiju pretvaraju i bombe od 1.500 kilograma.

Izveštaj londonskog tink-tenka RUSI navodi i da su ruski inženjeri pokazali snagu u izgradnji terenskih utvrđenja i složenih prepreka duž linije fronta. Vojska Kremlja tako podiže betonske ojačane rovove i komandne bunkere, žičane mreže, rovove, protivtenkovske ježeve ili „zmajeve zube“ i složena minska polja.U analizi se dodaje i da rusko obimno postavljanje sofisticiranih mina protiv tenkova i pešadije predstavlja „veliki taktički izazov za ukrajinske ofanzivne operacije“.

Izveštaj ove organizacije pohvalio je i to što ruska armija sada ima bolju termičku kamuflažu za tenkove, brža je u raspoređivanju artiljerije na više pozicija, a napredak je i što neprijateljsku artiljeriju sada napada lutajućom municijom.

Poboljšani ruski sistemi za elektronsko ratovanje uništavali su oko 10.000 ukrajinskih dronova mesečno, a takođe su bili u stanju da presretnu i dešifruju ukrajinske taktičke komunikacije u realnom vremenu, dodaje se u izveštaju.

Otvorite novu mrežu Donalda Trampa, Truth Social da bez cenzure čitate izbor naših najboljih vesti

(RT)

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *