ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: Србија се наоружава!

ZAPADNI MEDIJI: Srbija se naoružava!

22 avgusta 2018

Britanska agencija Rojters prenela je danas izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da se razmatra uvodenje obaveznog vojnog roka.

„Još uvek razmišljamo o tome, zavisi od finansija“, preneo je Rojters Vučićevu izjavu.Cilj je da vojska pojača borbenu gotovost, navodi britanska agencija, uz ocenu da na Balkanu s vremena na vreme rastu tenzije.

Dodaje se da je Srbija, kandidat za članstvo u EU, zadržala dobrovoljno služenje i rezervni sastav, a da je predsednik Vučić danas rekao novinarima u vazduhoplovnoj bazi u Batajnici da razmatra uvođenje obaveznog vojnog roka koji bi trebalo da traje između tri i šest meseci nakon 2020. godine.

U tekstu se podseća da je služenje obaveznog vojnog roka ukinuto pre devet godina.

Rojters navodi i da Srbija poslednjih godina radi na jačanju svoje armije – kroz donaciju šest borbenih aviona MIG-29 od Rusije i kupovinom deset helikoptera firme Erbas, a da je u budžetu za 2018. za vojsku opredeljeno 703 miliona dolara, u odnosu na 693,8 miliona prošle godine.

Srbija koja je vojno neutralna sarađuje sa NATO kroz program Partnerstvo za mir (2015. potpisala je Individualni akcioni plan partnerstva – najviši nivo saradnje sa alijansom za zemlje koje žele da postanu njene članice), tokom prošle godine učestvovala je u više od 100 vežbi koje je organizovao NATO ili neka od njenih članica, uključujući i 13 vežbi za obuku i sedam bilateralnih aktvinosti sa SAD i samo dve sa Rusijom, napominje britanska agencija.

Vojne snage Srbije su od 1991. godine u potpunosti profesionalne, ali slabo plaćene i loše opremljene, piše Rojters.

KOMENTARI7 komentara

 1. Srbija se naoružava says:

  A zemlja joj oteta. Ovo je poručeno, musa truća o vraćanju vojnog roka da mislimo kao evo dići će nas. A on samo navlači bes zapada na nas i spinuje za njih.

 2. Rujenac says:

  hoće obavezni vojni rok, ali zabranjuje rodoljublje i vaspitavanje dece u tom duhu.

 3. Milan says:

  Švajcarska - vojni rok je obavezan za sve muškarce od 18 do 34 godine. Obuka traje 21 nedelju, a svake godine se ide na doobuku. Za žene vojni rok nije obavezan, ali mogu da se prijave dobrovoljno. ... Izrael - Vojni rok je u Izraelu obavezan kako za muškarce, tako i za žene. Muškarci služe tri godine, a žene dve. ... Sirija - Svi muškarci moraju da služe vojsku. Predsednik Bašar El Asad je u martu 2011. skratio vojni rok sa 21 na 18 meseci. ... Južna Koreja - ima vrlo strog sistem vojne obaveze. Svi vojno sposobni muškarci moraju da provedu 21 mesec u pešadiji, 23 meseca u mornarici ili 24 meseca u vazduhoplovstvu. Imaju i mogućnost da služe u policiji, vatrogascima, obalskoj straži, ili u ređim slučajevima u državnoj administraciji. ... Severna Koreja - Obavezni vojni rok traje 11 godina za muškarce i sedam za žene.

 4. Milan says:

  FRANCUSKA - takodje razmišlja da uvede obavezni vojni rok od 3-4 meseca. ... GRUZIJA - osam meseci nakon ponovo je uvela obavezni vojni rok. Novi sistem obuhvata vojnu obuku tri meseca, a zatim službu u profesionalnoj vojsci u svrhu podrške narednih devet meseci. Ukupno 12 meseci. ... LITVANIJA - ponovo je uvela vojni rok 2016, nakon što ga je ukinula 2008. Sada svi muškarci između 18 i 26 godina, sem ako nisu "studenti ili samohrani očevi" moraju da služe vojsku godinu dana. ... ŠVEDSKA - Švedjani su glasali da ponovo uvedu obavezni vojni rok, a on je bio ukinut 2010.

 5. Nebeska Srbija says:

  Cuj,razmatra..ako nesto ostane od Srbije do tad.

 6. padre says:

  Jel' to državama to zabranjeno?

 7. Osvajac Wimbledona says:

  E,pa,zapadni nacisti, ko zna zasto se Srbija naoruzava, je li?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *