ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: Србија се наоружава!

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: Србија се наоружава!

22 августа 2018

Британска агенција Ројтерс пренела је данас изјаву председника Србије Александра Вучића о томе да се разматра уводење обавезног војног рока.

„Још увек размишљамо о томе, зависи од финансија“, пренео је Ројтерс Вучићеву изјаву.Циљ је да војска појача борбену готовост, наводи британска агенција, уз оцену да на Балкану с времена на време расту тензије.

Додаје се да је Србија, кандидат за чланство у ЕУ, задржала добровољно служење и резервни састав, а да је председник Вучић данас рекао новинарима у ваздухопловној бази у Батајници да разматра увођење обавезног војног рока који би требало да траје између три и шест месеци након 2020. године.

У тексту се подсећа да је служење обавезног војног рока укинуто пре девет година.

Ројтерс наводи и да Србија последњих година ради на јачању своје армије – кроз донацију шест борбених авиона МИГ-29 од Русије и куповином десет хеликоптера фирме Ербас, а да је у буџету за 2018. за војску опредељено 703 милиона долара, у односу на 693,8 милиона прошле године.

Србија која је војно неутрална сарађује са НАТО кроз програм Партнерство за мир (2015. потписала је Индивидуални акциони план партнерства – највиши ниво сарадње са алијансом за земље које желе да постану њене чланице), током прошле године учествовала је у више од 100 вежби које је организовао НАТО или нека од њених чланица, укључујући и 13 вежби за обуку и седам билатералних актвиности са САД и само две са Русијом, напомиње британска агенција.

Војне снаге Србије су од 1991. године у потпуности професионалне, али слабо плаћене и лоше опремљене, пише Ројтерс.

KOMENTARI7 коментара

 1. Srbija se naoružava says:

  A zemlja joj oteta. Ovo je poručeno, musa truća o vraćanju vojnog roka da mislimo kao evo dići će nas. A on samo navlači bes zapada na nas i spinuje za njih.

 2. Rujenac says:

  hoće obavezni vojni rok, ali zabranjuje rodoljublje i vaspitavanje dece u tom duhu.

 3. Milan says:

  Švajcarska - vojni rok je obavezan za sve muškarce od 18 do 34 godine. Obuka traje 21 nedelju, a svake godine se ide na doobuku. Za žene vojni rok nije obavezan, ali mogu da se prijave dobrovoljno. ... Izrael - Vojni rok je u Izraelu obavezan kako za muškarce, tako i za žene. Muškarci služe tri godine, a žene dve. ... Sirija - Svi muškarci moraju da služe vojsku. Predsednik Bašar El Asad je u martu 2011. skratio vojni rok sa 21 na 18 meseci. ... Južna Koreja - ima vrlo strog sistem vojne obaveze. Svi vojno sposobni muškarci moraju da provedu 21 mesec u pešadiji, 23 meseca u mornarici ili 24 meseca u vazduhoplovstvu. Imaju i mogućnost da služe u policiji, vatrogascima, obalskoj straži, ili u ređim slučajevima u državnoj administraciji. ... Severna Koreja - Obavezni vojni rok traje 11 godina za muškarce i sedam za žene.

 4. Milan says:

  FRANCUSKA - takodje razmišlja da uvede obavezni vojni rok od 3-4 meseca. ... GRUZIJA - osam meseci nakon ponovo je uvela obavezni vojni rok. Novi sistem obuhvata vojnu obuku tri meseca, a zatim službu u profesionalnoj vojsci u svrhu podrške narednih devet meseci. Ukupno 12 meseci. ... LITVANIJA - ponovo je uvela vojni rok 2016, nakon što ga je ukinula 2008. Sada svi muškarci između 18 i 26 godina, sem ako nisu "studenti ili samohrani očevi" moraju da služe vojsku godinu dana. ... ŠVEDSKA - Švedjani su glasali da ponovo uvedu obavezni vojni rok, a on je bio ukinut 2010.

 5. Nebeska Srbija says:

  Cuj,razmatra..ako nesto ostane od Srbije do tad.

 6. padre says:

  Jel' to državama to zabranjeno?

 7. Osvajac Wimbledona says:

  E,pa,zapadni nacisti, ko zna zasto se Srbija naoruzava, je li?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u