ЗАПАДНИ МЕДИЈИ СВЕ ИСКРЕНИЈИ: Запад је рачунао да ће прва пасти Русија, а то може бити – Немачка

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ СВЕ ИСКРЕНИЈИ: Запад је рачунао да ће прва пасти Русија, а то може бити – Немачка

3 октобра 2023

НЕМАЧКА ће платити страшну цену за своју антируску политику, оценио је историчар Тарик Сирил Амар у чланку написаном за Newsweek.

Прво је подсетио да се на Западу тврдило и тврди да Русија мора да буде поражена у Украјини, иначе ће се урушити цео међународни поредак, а да је успон Кине изазов, због којег је потребно да западне земље „заштитити себе”.„Међутим, у стварности је највећи проблем вероватно постала Немачка. Претпоставаљали смо да ће прва земља под економским теретом сукоба у Украјини поклекнути Русија. Међутим, сада видимо да је оружје санкција у великој мери промашило. Руска економија је стабилна и чак расте. Шта ако се Немачка прва спотакне?“ – поставља питање Амар.

Он наводи да стање немачке привреде изазива забринутост међу Немцима који су већ „изгубили веру у политичку елиту која подржава стране интересе“ још су разочарани методима владајућих центриста.

Према Амаровим речима, немачки модел управљања доживљава двоструку кризу: у економији и у политици. За то постоји много разлога, од којих су три повезана са сукобом у Украјини:

„Прво, постоји широко распрострањено уверење да је Берлин жртвовао своје виталне интересе у корист западне стратегије. Друго, постоји велика забринутост због превеликог губитка суверенитета. И треће, последице рецесије и економског пада су такође алармантне“.

Амар наводи и страх од ескалације сукоба до отворене конфронтације између НАТО и Русије, чији би „деструктивни потенцијал био очигледан“. Нарочито за Немачку.

Он закључује: „Берлин ће морати да плати страшну цену за послушно спровођење западне политике према Москви и Пекингу“.

А немачки магазин Focus објавио је да је време да Запад донесе разочаравајуће закључке због неуспеха политике изолације руског председника Владимира Путина:

„Ствари иду добро – али не за Запад, већ за Владимира Путина. Руска економија је показала висок степен отпорности под притиском западних санкција, транзиција са мирнодопске економије на војну је успела, а фронт подршке Украјини са стране Запада се урушава“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Protokoli hrvackih ludaka says:

    ali zato moćna hrvacka ekonomija ne sustaje ;-)))))))))

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u