ЗАПАДНИ МЕДИЈИ СВЕ ИСКРЕНИЈИ: Запад је рачунао да ће прва пасти Русија, а то може бити – Немачка

ZAPADNI MEDIJI SVE ISKRENIJI: Zapad je računao da će prva pasti Rusija, a to može biti – Nemačka

3 oktobra 2023

NEMAČKA će platiti strašnu cenu za svoju antirusku politiku, ocenio je istoričar Tarik Siril Amar u članku napisanom za Newsweek.

Prvo je podsetio da se na Zapadu tvrdilo i tvrdi da Rusija mora da bude poražena u Ukrajini, inače će se urušiti ceo međunarodni poredak, a da je uspon Kine izazov, zbog kojeg je potrebno da zapadne zemlje „zaštititi sebe”.„Međutim, u stvarnosti je najveći problem verovatno postala Nemačka. Pretpostavaljali smo da će prva zemlja pod ekonomskim teretom sukoba u Ukrajini pokleknuti Rusija. Međutim, sada vidimo da je oružje sankcija u velikoj meri promašilo. Ruska ekonomija je stabilna i čak raste. Šta ako se Nemačka prva spotakne?“ – postavlja pitanje Amar.

On navodi da stanje nemačke privrede izaziva zabrinutost među Nemcima koji su već „izgubili veru u političku elitu koja podržava strane interese“ još su razočarani metodima vladajućih centrista.

Prema Amarovim rečima, nemački model upravljanja doživljava dvostruku krizu: u ekonomiji i u politici. Za to postoji mnogo razloga, od kojih su tri povezana sa sukobom u Ukrajini:

„Prvo, postoji široko rasprostranjeno uverenje da je Berlin žrtvovao svoje vitalne interese u korist zapadne strategije. Drugo, postoji velika zabrinutost zbog prevelikog gubitka suvereniteta. I treće, posledice recesije i ekonomskog pada su takođe alarmantne“.

Amar navodi i strah od eskalacije sukoba do otvorene konfrontacije između NATO i Rusije, čiji bi „destruktivni potencijal bio očigledan“. Naročito za Nemačku.

On zaključuje: „Berlin će morati da plati strašnu cenu za poslušno sprovođenje zapadne politike prema Moskvi i Pekingu“.

A nemački magazin Focus objavio je da je vreme da Zapad donese razočaravajuće zaključke zbog neuspeha politike izolacije ruskog predsednika Vladimira Putina:

„Stvari idu dobro – ali ne za Zapad, već za Vladimira Putina. Ruska ekonomija je pokazala visok stepen otpornosti pod pritiskom zapadnih sankcija, tranzicija sa mirnodopske ekonomije na vojnu je uspela, a front podrške Ukrajini sa strane Zapada se urušava“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Protokoli hrvackih ludaka says:

    ali zato moćna hrvacka ekonomija ne sustaje ;-)))))))))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *