ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Ево ко ће бити Путинов наследник!

ZAPADNI MEDIJI TVRDE: Evo ko će biti Putinov naslednik!

24 decembra 2019

Nakon što je ruski predsednik nagovestio da po isteku mandata 2024. više neće obavljati tu funkciju, spekuliše se da bi na njegovo mesto mogao da dođe sadašnji ministar odbrane Sergej Šojgu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu (64) najizgledniji je kandidat za naslednika ruskog predsednika Vladimira Putina (67). O tome spekulišu zapadni mediji nakon što je Putin u četvrtak nagovestio da po isteku mandata 2024. više neće biti na čelu države.Dobar strateg

Prema poslednjim istraživanjima moskovskog Centra Lavada, koje su mediji na Zapadu preneli, najveći broj ispitanika misli da će Putina naslediti Šojgu.

– Njemu Rusi veruju skoro koliko i Putinu. Šojguov najjači argument je vojska, koju odlično drži pod kontrolom. Pod njegovom palicom uspešno je izvedena intervencija u Siriji, a vojska je pod njegovom komandom dobila najmoderniju opremu na svetu. Staložen je čovek i dobar strateg, što su osobine koje su potrebne svakom velikom državniku – naveli su ispitanici.

U obzir za Putinovog naslednika dolazi i Sergej Lavrov, za kojeg Rusi misle da je čovek na glasu u celom svetu.

– Lavrov je iskusni diplomata i cenjen je u međunarodnoj zajednici. Već dugo je na političkoj sceni i uživa Putinovo poverenje – ocena je Lavadinih ispitanika.

U istom istraživanju kao mogući kandidati za Putinovog naslednika pominju se i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, i to zbog svojih menadžerskih kvaliteta, ali i komunista Pavel Grudinin.

Osim njih, i premijer Dmitrij Medvedev pominje se kao kandidat za funkciju predsednika. Veliki broj Rusa misli da će Medvedev naslediti Putina na isti način kao što je to uradio 2008. Tada su dvojica zvaničnika zamenila funkcije, pa je Putin postao premijer, a Medvedev predsednik. Uprkos rokadi, Putin je imao poslednju reč u svemu, a četiri godine kasnije, 2012, ponovo je postao predsednik, dok se Medvedev vratio na mesto šefa vlade.

– Medvedev je već bio predsednik, iskusan je političar i Putin mu veruje. Verovatno će se 2024. ponovo zameniti sa Putinom i postati predsednik – odgovor je koji su mnogi ispitanici dali na pitanje „Ko će naslediti Putina?“.Opozicija nema šanse

Ukoliko se dogodi da nijedan od nabrojanih kandidata ne bude izabran za predsednika, Putinove pristalice veruju njegovoj proceni i misle da će on izabrati najbolju osobu za naslednika. Jedino kandidata kojeg izabere Putin vide kao osobu koja će nastaviti da vodi njegovu politiku. U toj grupi ispitanika najveći broj misli da će Putinov naslednik biti potpuno nepoznata osoba. Kažu da je Putin i sam bio nepoznat javnosti kad je došao na vlast, pa se ispostavilo da je bio pravi izbor. Oni veruju da bi to moglo ponovo da se dogodi.

– Godinu dana pre izbora pojaviće se u javnosti sposobna osoba, koja će preuzeti funkciju predsednika. Ta osoba bi mogla da dođe iz obaveštajne službe, ili sa mesta guvernera ili gubernatora, ili sa pozicije višeg savetnika u Kremlju – kažu Lavadini ispitanici.

Svi oni, bez obzira na to da li su Putinove pristalice ili protivnici, saglasni su u jednom – sadašnjeg predsednika nema šanse da nasledi neko iz opozicije.

Putin posle Putina

Prema istraživanju Centra Lavada, ispitanici misle da će Putin vladati Rusijom i nakon formalnog povlačenja sa pozicije predsednika.

– Samo Putin može da zameni Putina. Bez obzira na to ko posle njega bude izabran za predsednika, on će naći način da upravlja državom iz senke – naveli su ispitanici.

(Informer)

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Samo Tito moze da zameni Putina, a kad umre Tito, docice Vucic. Izvinite na sali, ali biti ozbiljan danas je jako neozbiljno.

 2. Velika Metla says:

  Zapadni fašistički mediji nisu znali ni koga će Jeljcin dovesti za zamenika,a kamo li da znaju koga će Putin dovesti. Daj BREEEE.......!

 3. M says:

  Pa,zna se tko će biti Putinov nasljednik!Židov!

 4. Sarmat says:

  Ovo su špekulacije. Kao prvo treba dočekati 2024 godinu. Rusija hoće sigurno zato što je vojno najmoćnija. A hoće li neki drugi, e to je pitanje sa puno upitnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *