ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Православци губе веру у Путина!?

ZAPADNI MEDIJI TVRDE: Pravoslavci gube veru u Putina!?

25 decembra 2019

Patrijarh Kiril je, prilikom početka Putinovog trećeg predsedničkog mandata 2012, okarakterisao njegovu vladavinu kao „čudo božje“.

Patrijarhovi komentari su, prema shvatanju kritičara, predstavljali očiglednu ilustraciju erozije razdvajanja crkve i države. Tokom narednih godina Putin, koji je izražavao duboka verska uverenja, postao je ultrakonzervativac ističući sebe kao zaštitnika hrišćanskih vrednosti.Premotajmo do 2019. Ruska pravoslavna crkva i dalje ističe svoju podršku nosiocima vlasti u toj zemlji, ali odnosi Kremlja sa običnim vernicima, glavnom Putinovom glasačkom grupom, sad su se poremetili, navodi Politiko.

Ne samo da je mnogo pravoslavaca učestvovalo u prodemokratskim protestima tokom ove godine, nego su navodili veru kao razlog.

Nasilno gušenje demonstracija u Moskvi, gde je opozicionim političarima zabranjeno da učestvuju u gradskim izborima, predstavljalo je prelomni trenutak za mnoge.

„Priključila sam se protestima zbog mojih religioznih ubeđenja. Isus Hrist je rekao da volimo bližnjeg svog kao što on voli nas, a umro je na krstu zbog nas. Ne možete biti ravnodušni kada vidite nepravedne odluke sudova i da ljudi pate“, rekla je Elena Morgunova iz Moskve.

U septembru su pravoslavni sveštenici potpisali otvoreno pismo u kojem se osuđuju represivna suđenja za više od 20 osoba koje su učestvovale u protestima. Šest demonstranata je i dalje iza rešetaka dok je njih osam osuđeno na zatvorske kazne do pet godina.

„Apelujemo na one koji poseduju sudsku moć i rade u organima reda naše zemlje. Mnogi od vas su kršteni u pravoslavnoj crkvi i smatraju da su vernici. Suđenja ne bi trebalo da budu represivna i upotreba sile ne treba da se izvodi uz neopravdanu okrutnost“, navodi se u pismu koje je potpisalo 200 sveštenika.

Verovatno najupečatljiviji simbol opadanja Putinove podrške među vernicima jeste preobraćanje Dmitirja Tsorionova, nekadašnjeg lidera Božje volje, bivše radikalne pravoslavne grupe koja se fizički obračunavala s liberalnim aktivistima.

Tsorionov, koji je predstavljao primer ultrakonzervativnog pravoslavnog aktiviste, radio je u sprezi s ključnim ljudima crkve, uključujući Vsevolda Čaplina, bivšeg portparola patrijarha Kirila. Danas Tsorionov, koji je u vezi sa članicom Pusi rajota, češće se sreće na opozicionim protestima i skupovima za uklanjanje uspomena iz sovjetske ere s ruskih ulica.

Tsorionov je optužio Kremlj da koristi religiju kako bi podstakao mržnju prema Ukrajini.

KOMENTARI11 komentara

 1. sokoćalo says:

  Jeftina vam propanda

 2. Nina says:

  Prilično namešten tekst u stilu: Babi (zapadu) se snilo što joj je milo.

 3. stevan -vd says:

  Pa zašto prenosite te prljave i smrdljive zapadne propagandne gadosti. ZAŠTO ih ne ignorišete , već trujete svoj napaćeni pravoslavni narod.Zar 200 nezadoviljnih popova da odlučuju u ime 200 miliona pravoslavaca. Svu tu gamad poslati u Sibir na 40 god.

 4. Branimir says:

  Moskva ne bi trebala da najavljuje povlacenje Putina, cak i da je to istina, nekoliko godina unaprijed! To otvara vrata destabilizaciji i slabi moc Putina i Rusije.

 5. da da says:

  vi katolici jednostavno ne poznajete pravoslavne..tačka

 6. persida says:

  Ipak ostaje da se vidi sta prosecni Rus koji zivi na ivici misli o Putinu i danasnjem kursu Rusije. Ja o tome ne mogu da pronadjem nista. Zasto je to tako, ako je Putin usrecio ruski narod? Dajte svedocanstva, iskustva Rusa, obicnog naroda. Ne zatrpavajte nas propagandom na liniji Putin-Lavrov. Znamo kako oni zive, ali kako zivi milionska masa Rusa to ne znamo.

  • Miraš says:

   Aha. Puna si nade kako će Rusi "mulionska masa ... koja živi na ivici" KAKO ĆE ONI rusi SKLONITI TEBI MRSKOG PUTINA. TI SI GORA OD CIJE I MI6 I OD MATORE DRTINE SOROŠA.

  • Crna Plovdina says:

   Nije sve u novčaniku - ne meri se standard cenom produženog ekspresa ili četvrtinom pice - standard je i saznanje da živiš u državi koja raspolaže takvom SILOM da više niko sa njom ne može da briše pod - e TAKO živi milionska masa Rusa,van Moskve i Petrovgrada.

  • sokoćalo says:

   E mala Persida očito da mnoge stvari neznaš . : NADIGRAO JE SAD I EU Putin izveo nezapamćenu operaciju: Rusija zaradila 20 milijardi dolara i povratila akcije svojih firmi koje su bile u rukama stranih tajkuna! Novosti online | 29. decembar 2014. PUTIN SPASITELj Evo - u brojkama i procentima - šta je Putin učinio za Rusiju Piše: Knez A. A. TRUBECKOJ • Za 12 godina Putin je povećao budžet Rusije 22 puta, vojne rashode 30 puta, BDP - 12 puta (Rusija je sa 36-og mesta po veličini BDP skočila na šesto), • Povećao je zlatne i devizne rezerve zemlje 48 puta! • Povratio je 256 nalazišta plemenitih ruda pod rusku jurisdikciju (ostalo mu je da vrati još samo tri!). • Raskinuo je najropskije „liberalne“ sporazume o podeli proizvodnje ikada zabeležene u istoriji. • Nacionalizovao je 65 odsto naftne industrije i 95 odsto gasne i drugih oblasti nacionalne privrede. • Podigao je industriju i poljoprivredu (Rusija već 5 godina zaredom zauzima u svetu 2 ili 3 mesto po proizvodnji žitarica. Time je pretekla SAD koje se nalaze na 4 mestu). • Povećao je prosečne plate u budžetskoj sferi 18,5 puta za 12 godina, a prosečne penzije 14 puta. • Osim toga Putin je ukinuo Hasavjurtski sporazum - čime je odbranio teritorijalni integritet Rusije, proglasio je nevladine organizacije petom kolonom i zabranio da deputati imaju račune u inostranstvu, odbranio je Siriju i prekinuo rat u Čečeniji. Likvidirao je ogromni spoljni dug koji je iznosio oko 400 milijardi dolara. •Održao je najbolju pobedničku Olimpijadu u svetskoj istoriji. A, i Krim je vratio kuci, Majčici Rusiji !:-) Zašto se Krim ne vrati Ukrajni ako je Putin loš? To su rezultati od pre par godina. Bitno da je Rusija vaskrsla i nije SADistička kolonija

 7. krojač says:

  R, jeste im dokaz!!! Tsorionov se preobratio u pusi rajot!!! Smejurija! Babi milo da Putin izgubi podršku pa joj se to i snilo. Meni se čini da Putin nije izgubio ni trunku podrške od pre nekoliko godina. Samo je Rusija ušla u neku vrstu rutinskog režima rada, Rusi posluju, rade, zemlja se zahuktala i u tom trku više nemaju vremena da se bave politikom kao ranije. Ali su svi svesni da se Rusija probudila zahvaljujući Putinu i da je on jedan od ključnih garanta njihove budućnosti, pored prirodnih bogatstava i demografije.

 8. Nebeska Srbija says:

  Nemoguće da su ovi sa zapada ovoliko glupi,debakl.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *