ЗАПАДНИ МЕДИЈИ УВЕЛИКО ПИШУ: Западне земље се умориле од Украјине

ZAPADNI MEDIJI UVELIKO PIŠU: Zapadne zemlje se umorile od Ukrajine

16 jula 2023

Umor zapadnih zemalja od sukoba u Ukrajini postaje sve očigledniji, što je pokazao i samit NATO-a u Viljnusu koji je održan 11-12. jula, izneo je svoje mišljenje Šon Bel, vojni komenrator britanske televizije „Skaj njuz“.

Prema njegovim rečima, samit NATO pokazao je fundamentalne razlike zapada i Ukrajine u pristupu tekućem sukobu. Kako je Bel naglasio, izjava britanskog ministra odbrane Bena Volasa, da želi da vidi zahvalnost Kijeva za vojnu pomoć, umesto kritike odluke o članstvu u alijansi, ukazuju na to da Zapadu postaje sve „teže“ da snabdeva ukrajinske vlasti oružjem, da preuzima na sebe sve više rizika i troši sve više novca.„Umor od rata postepeno pušta korene. Vidimo da počinje da izlazi na videlo istina i zakulisna mišljenja“, rekao je stručnjak.

Bel je napomenuo da bi NATO mogao da odbije da primi Ukrajinu u svoj sastav ako njegova kontraofanziva ne uspe.

„Ako Ukrajina uspe da postigne napredak u naredne dve nedelje, onda se situacija može potpuno promeniti, ali se za sada o (pitanju članstva) u NATO ne raspravlja“, dodao je vojni posmatrač.

Samit Alijanse održan je u prestonici Litvanije, Vilnjusu, od 11-12. jula. Prema završnom saopštenju koje je objavio generalni sekretar Jens Stoltenberg, učesnici samita doneli su odluku da ne traže od Ukrajine da ispuni Akcioni plan za članstvo u NATO, a takođe su odobrili višegodišnji program vojne pomoći zemlji. Članice su obećale da će pozvati Ukrajinu u Alijansu „kada svi uslovi za to budu ispunjeni“, ali tek nakon završetka sukoba.

Moskva je više puta naglašavala da pumpanje Ukrajine zapadnim oružjem samo produžava konfrontaciju. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob, ne samo snabdevanjem naoružanja, već i obukom osoblja za Oružane snage Ukrajine na svojoj teritoriji.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Nisu se umorile nego dobile su i još dobijaju batine od Rusije. A tek je počelo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *