ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ЗГРОЖЕНИ ПЛАНОВИМА КИЈЕВА

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ЗГРОЖЕНИ ПЛАНОВИМА КИЈЕВА

12 априла 2024

Амерички лист Њујорк тајмс сматра да Kијев усвајањем закона о снижавању старосне границе за мобилизацију ризикује да уништи читаву генерацију младих Украјинаца.

Раније је у Украјини старосна граница за мобилизацију снижена са 27 на 25 година, почетком априла. Поред тога, Владимир Зеленски је потписао закон којим се елиминише статус „ограничене способности“ у вези са служењем војног рока.„Међутим, Украјина је суочена са критичним демографским проблемом који настаје већ дуже време: има врло мало младих људи… Украјина мора пронаћи баланс између потребе да се супротстави текућој руској офанзиви повећањем броја војника и ризика да се збрише читава генерација“, пише публикација.

Kако наводи публикација, мушкарци млађи од 30 година, који чине окосницу већине оружаних снага, део су најмање генерације у Украјини.

Публикација наглашава да је то због наглог пада наталитета у земљи након распада СССР-а. Деведесетих година у Украјини је „владала неизвесност у погледу будућности“.

„Њујорк тајмс“ наводи мишљење заменика директора Института за демографију Националне академије наука Украјине Александра Гладуна, који сматра да је та неизвесност „утицала на репродуктивно понашање становништва“.

„Одлука Зеленског да позове мушкарце у војску од 25 година препуна је даљег смањења ове мале генерације Украјинаца“, наводи се у публикацији.

Врховна рада је у четвртак усвојила предлог закона о пооштравању мобилизације у Украјини. Достављен му је рекордан број уређивања – више од 4,2 хиљаде.

Посебно је предложено да се одреде јасни рокови за демобилизацију војске, од којих су многи на фронту две године. Међутим, уочи подношења документа на разматрање парламенту, како наводи публикација Украјинска правда, одлучили су да избаце питање демобилизације из документа и да га посебно покрену.

Осим тога, предлог закона предлаже да се онима који избегавају војну обавезу ограничи право управљања аутомобилом.Прва верзија предлога закона послата је на дораду, а друга је почетком фебруара усвојена у првом читању.

За разлику од претходне верзије, она не предвиђа регрутацију инвалида, али значајно пооштрава сам процес.

Према новом нацрту, обвезници служења војног рока морају се појавити у војним регистрима ради разјашњења података о регистрацији у року од 60 дана од објаве мобилизације.

Позив се може послати преко електронског налога војног обвезника. Предлог закона такође обавезује грађане од 18 до 60 година да током мобилизације са собом носе исправе о војној евиденцији и да их предоче на захтев службеника војних регистра, полиције и граничара.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Veliki i moćni Space Destroyer says:

    Plan je, šuška se, da izvedu još 156 ofanziva 😁.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u