ЗАПАДНИ САВЕЗНИЦИ У НЕВЕРИЦИ: САД немају довољно капацитета за војну инвазију на Иран

ЗАПАДНИ САВЕЗНИЦИ У НЕВЕРИЦИ: САД немају довољно капацитета за војну инвазију на Иран

23 јуна 2019

Сједињене Државе, које окривљују Иран за инцидент који се догодио у Оманском заливу, намеравају да припреме образложење за војну интервенцију, каже аналитичар.

После напада на Омански залив, Сједињене Државе су одлучиле да пошаљу додатних 1.000 војника у регион.Сенк Тејмар, аналитичар у АНKАСАМ центру за студије политичких криза, изјавио је да је врло вероватно да ће Трамп користити притисак на Омански залив како би појачао америчко војно присуство у региону.

Аналитичар је приметио да су САД већ прибегле сличној тактици и послале ратне бродове, након што је Иран запретио затварањем Хормушког мореуза.

“Недавна изјава америчког привременог министра одбране Патрика Шанахана о намерама упућивања додатних 1.000 војника на Блиски Исток указује на то да се сценарио Вашингтона може поновити”, сматра он.

“Русија такође гледа на акције упућивања додатног контингента као провокацију”, додао је.

Према Тејмару, америчка активност може се тумачити као покушај увлачења Ирана у рат.

Међутим, говорећи о могућности војног сценарија, аналитичар је упоредио тренутну ситуацију са догађајима у Ираку.

“Сједињене Државе не могу себи да дозволе војну интервенцију у Ирану, чија је територија скоро три пута већа од Ирака”, рекао је он.Процењује се да је за америчку војну интервенцију у Ирану потребно око два милиона војника јер у 2003. години нису успели да осигурају безбедност у Ираку са контигентом од 100.000 људи, тврди он.

“Поред тога, ако дође до интервенције у Ирану, Американци ће стајати лицем у лице са снагом од скоро 1,5 милиона војника, која се састоји од трупа војника Басиј, који су спремни за брзу мобилизацију и који су део корпуса Исламске револуционарне гарде,” рекао је Тејмер.

Пентагон схвата да нема довољно ресурса да се супротстави тим јединицама у директном сукобу, открива аналитичар у закључку.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI5 коментара

 1. теоретичар says:

  Амери су изградили сва ратна искуства у миру а преко Кореје, Вијетнама, Ирака, СССРа, Југославије, Либије, Сирије...И све су их растурили и вратили у камено доба. А кад им више није требало да граде искуство, побегли одакле су морали и ником ништа. У Русији су остали дваес година и рачунајући паре СССРа које су као река истекле у западне банке заједно са постгорбачевим олигарским дебелим милијардама, из Русије је извучено минимално 2000 милијарди долара а Русија спала на просјачки штап. Венецуела је њихова, Нигерија, Саудијци и сви андрмољци који имају неки бисер да им се украде су њихови. То о Мадуру и зашто је преживео, немо се заваравате. Главни извор прихода Венецуле је продајајна мрежа у Америци, не знам тачно како се зове. Шта им више треба? И сад једно питање са уводом. Велики СССР су смандрљали са само пар деценија санкција, мали Ирак су згазили пешадијом и побили све што се живо појавило на њиховом "славном" походу, Србију су смадрљали убијајући становништво са касетним и уранијумским бомбама, Либију такође, Сирију су сравнили са земљом...Питање - Зашто би Америка напала Иран пешадијом када има толико увежбаних начина да их врати у Персијско доба? И ко то каже да Америка има план да нападне Иран пешадијом???

 2. Pravda says:

  Imperija u raspadanju, sodoma I gomora.

 3. A akoM says:

  Da,dovoljno je da USA svoje stare zalihe bombi,raketa i sl.,umjesto u skupo smeće,baca na Iran jedno 6mjeseci do godinu dana,i onda odu,a u Iranu više ništa neće ostati!Nije to njima nikakav problem,nego Rusi i Kinezi što će oni učiniti?!?Dal' su dovoljno dresirani da skaču u cirkusu istog šefa,ili se otmu kontroli?!?Vidli bu mo,rekoše slijepci!

  • padre says:

   Bacili bi oni, da nisu sve potrošili, zašto misliš, da to ne rade!Čak su se kod Jugoslavije prepali, da će jim ponestati!

   • A akoM says:

    Što bi im ponestalo!Pa oni se spremaju napasti Rusiju i-ili Kinu kad završe pripreme za to!Ili s njima dugotrajno ratovati,ako to ne uspiju,nego ovi preventivno udare prvi!Jer se uzdaju u svoju pamet,nauku,industriju,organizaciju,financije,da će uvijek naštancati i više i boljeg oružja nego protivnik!Samo što ovaj scenarij sada s Iranom nije idealan za njih!Jer u njemu ih Rusi i Kinezi mogu A-oružjem izbrisati s Blistoka,Ist.Europe i svojih granica-dvorišta,pa moraju ići u dugotrajni rat kao lošiju opciju B!A više im se isplati još čekati i završiti izgradnju svojih postrojenja na granicama Rusije i Kine,pa ih onda od tuda iznenada prvi neobranjivo i jeftino napasti i uništiti!Tramp je pametniji od Boltona puno,pa sve to sluti-zna,pa bi radije blefom pokušao ostvariti cilj sada ovdje,ganjajući prvi plan A!Ali,nije njemu problem glupi Bolton,nego Izrael(zapravo njegovi šefovi,svjetski putnici)i glupi savjetnici,koji su kompromitirali mogućnost prvog udara na Rusiju hrpom gluposti koje sad stupaju na scenu sve više,dajući Rusiji i Kini razloge i alibi da oni udare prvi,i otvore opciju B,dugotrajni iscrpljujući Veliki Rat!A za koji se USA,kao alternativu,sprema već od prije Regana!I za koji je najspremnija!Daklen,ima oružja,municije,a još više pameti,nauke,tehnike,industrije,organizacije,financija,zlata!I sve će vjerovatno završiti u tom scenariju B,Velikom Ratu,iscrpljujuće,teškom,dugotrajnom,koji će trajati 27 godina!I bit će i oružja,i municije,ali ljudi neće biti,nego će ih malo preostati!I ako ne dođe Jedan Pametan i Dobar da donese Mir i Pravdu i Svjetlo,nitko neće preživjeti!Eto,tako ja to vidim!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u