ЗАПАДНИ САВЕЗНИЦИ У НЕВЕРИЦИ: САД немају довољно капацитета за војну инвазију на Иран

ZAPADNI SAVEZNICI U NEVERICI: SAD nemaju dovoljno kapaciteta za vojnu invaziju na Iran

23 juna 2019

Sjedinjene Države, koje okrivljuju Iran za incident koji se dogodio u Omanskom zalivu, nameravaju da pripreme obrazloženje za vojnu intervenciju, kaže analitičar.

Posle napada na Omanski zaliv, Sjedinjene Države su odlučile da pošalju dodatnih 1.000 vojnika u region.Senk Tejmar, analitičar u ANKASAM centru za studije političkih kriza, izjavio je da je vrlo verovatno da će Tramp koristiti pritisak na Omanski zaliv kako bi pojačao američko vojno prisustvo u regionu.

Analitičar je primetio da su SAD već pribegle sličnoj taktici i poslale ratne brodove, nakon što je Iran zapretio zatvaranjem Hormuškog moreuza.

“Nedavna izjava američkog privremenog ministra odbrane Patrika Šanahana o namerama upućivanja dodatnih 1.000 vojnika na Bliski Istok ukazuje na to da se scenario Vašingtona može ponoviti”, smatra on.

“Rusija takođe gleda na akcije upućivanja dodatnog kontingenta kao provokaciju”, dodao je.

Prema Tejmaru, američka aktivnost može se tumačiti kao pokušaj uvlačenja Irana u rat.

Međutim, govoreći o mogućnosti vojnog scenarija, analitičar je uporedio trenutnu situaciju sa događajima u Iraku.

“Sjedinjene Države ne mogu sebi da dozvole vojnu intervenciju u Iranu, čija je teritorija skoro tri puta veća od Iraka”, rekao je on.Procenjuje se da je za američku vojnu intervenciju u Iranu potrebno oko dva miliona vojnika jer u 2003. godini nisu uspeli da osiguraju bezbednost u Iraku sa kontigentom od 100.000 ljudi, tvrdi on.

“Pored toga, ako dođe do intervencije u Iranu, Amerikanci će stajati licem u lice sa snagom od skoro 1,5 miliona vojnika, koja se sastoji od trupa vojnika Basij, koji su spremni za brzu mobilizaciju i koji su deo korpusa Islamske revolucionarne garde,” rekao je Tejmer.

Pentagon shvata da nema dovoljno resursa da se suprotstavi tim jedinicama u direktnom sukobu, otkriva analitičar u zaključku.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. teoretičar says:

  Ameri su izgradili sva ratna iskustva u miru a preko Koreje, Vijetnama, Iraka, SSSRa, Jugoslavije, Libije, Sirije...I sve su ih rasturili i vratili u kameno doba. A kad im više nije trebalo da grade iskustvo, pobegli odakle su morali i nikom ništa. U Rusiji su ostali dvaes godina i računajući pare SSSRa koje su kao reka istekle u zapadne banke zajedno sa postgorbačevim oligarskim debelim milijardama, iz Rusije je izvučeno minimalno 2000 milijardi dolara a Rusija spala na prosjački štap. Venecuela je njihova, Nigerija, Saudijci i svi andrmoljci koji imaju neki biser da im se ukrade su njihovi. To o Maduru i zašto je preživeo, nemo se zavaravate. Glavni izvor prihoda Venecule je prodajajna mreža u Americi, ne znam tačno kako se zove. Šta im više treba? I sad jedno pitanje sa uvodom. Veliki SSSR su smandrljali sa samo par decenija sankcija, mali Irak su zgazili pešadijom i pobili sve što se živo pojavilo na njihovom "slavnom" pohodu, Srbiju su smadrljali ubijajući stanovništvo sa kasetnim i uranijumskim bombama, Libiju takođe, Siriju su sravnili sa zemljom...Pitanje - Zašto bi Amerika napala Iran pešadijom kada ima toliko uvežbanih načina da ih vrati u Persijsko doba? I ko to kaže da Amerika ima plan da napadne Iran pešadijom???

 2. Pravda says:

  Imperija u raspadanju, sodoma I gomora.

 3. A akoM says:

  Da,dovoljno je da USA svoje stare zalihe bombi,raketa i sl.,umjesto u skupo smeće,baca na Iran jedno 6mjeseci do godinu dana,i onda odu,a u Iranu više ništa neće ostati!Nije to njima nikakav problem,nego Rusi i Kinezi što će oni učiniti?!?Dal' su dovoljno dresirani da skaču u cirkusu istog šefa,ili se otmu kontroli?!?Vidli bu mo,rekoše slijepci!

  • padre says:

   Bacili bi oni, da nisu sve potrošili, zašto misliš, da to ne rade!Čak su se kod Jugoslavije prepali, da će jim ponestati!

   • A akoM says:

    Što bi im ponestalo!Pa oni se spremaju napasti Rusiju i-ili Kinu kad završe pripreme za to!Ili s njima dugotrajno ratovati,ako to ne uspiju,nego ovi preventivno udare prvi!Jer se uzdaju u svoju pamet,nauku,industriju,organizaciju,financije,da će uvijek naštancati i više i boljeg oružja nego protivnik!Samo što ovaj scenarij sada s Iranom nije idealan za njih!Jer u njemu ih Rusi i Kinezi mogu A-oružjem izbrisati s Blistoka,Ist.Europe i svojih granica-dvorišta,pa moraju ići u dugotrajni rat kao lošiju opciju B!A više im se isplati još čekati i završiti izgradnju svojih postrojenja na granicama Rusije i Kine,pa ih onda od tuda iznenada prvi neobranjivo i jeftino napasti i uništiti!Tramp je pametniji od Boltona puno,pa sve to sluti-zna,pa bi radije blefom pokušao ostvariti cilj sada ovdje,ganjajući prvi plan A!Ali,nije njemu problem glupi Bolton,nego Izrael(zapravo njegovi šefovi,svjetski putnici)i glupi savjetnici,koji su kompromitirali mogućnost prvog udara na Rusiju hrpom gluposti koje sad stupaju na scenu sve više,dajući Rusiji i Kini razloge i alibi da oni udare prvi,i otvore opciju B,dugotrajni iscrpljujući Veliki Rat!A za koji se USA,kao alternativu,sprema već od prije Regana!I za koji je najspremnija!Daklen,ima oružja,municije,a još više pameti,nauke,tehnike,industrije,organizacije,financija,zlata!I sve će vjerovatno završiti u tom scenariju B,Velikom Ratu,iscrpljujuće,teškom,dugotrajnom,koji će trajati 27 godina!I bit će i oružja,i municije,ali ljudi neće biti,nego će ih malo preostati!I ako ne dođe Jedan Pametan i Dobar da donese Mir i Pravdu i Svjetlo,nitko neće preživjeti!Eto,tako ja to vidim!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *