ЗАПАДУ НИЈЕ ЈАСНО ШТА СЕ ДЕШАВА: Макрон потписао све што су Кинези тражили

ZAPADU NIJE JASNO ŠTA SE DEŠAVA: Makron potpisao sve što su Kinezi tražili

1 aprila 2019

Kao što smo ranije preneli u članku posvećenom poseti Ksi Đinpinga Italiji i Francuskoj, čini se da se evroatlantsko “bratstvo i jedinstvo” tope pred kineskim milijardama.

Ksi Đinping može biti zadovoljan posetom Francuskoj, ali je još zadovoljniji verovatno bio Emanuel Makron, jer je potpisao ugovore vredne 40 milijardi evra.Ovi podaci su u protivrečju sa opomenom koju je Elisejska palata uputila italijanskoj vladi, koju su Francuska i Nemačka optužile da je pridruživanjem inicijativi “Jedan pojas, jedan put” izdala Zapad. Italija se pridružila novom kineskom putu svile, važnom za globalni razvoj azijskog diva.

Naravno, francuski predsednik je odbio da spominje ugovore pod tim imenom, tvrdeći da se Francuska nije uključila u projekat. Ali dok su Makronova usta poricala, ruka je potpisivala sve što je Ksi Đinping poželeo.

Štaviše, Emanuel Makron, suprotno onome što su izvestili mnogi mediji, uopšte nije zalupio vrata inicijativi “Jedan pojas, jedan put”. Jednostavno je izjavio da projekat mora imati uzajamnost, odnosno da se kinesko tržište treba otvoriti francuskim i evropskim proizvodima.

Međutim, kineska novinska agencija Xinhua izveštava o drugim detaljima o dijalogu oko ovog projekta, što je prilično iznenađujuće u poređenju s kritikama upućenim Italiji.

“Predsednik Makron je u više navrata izrazio želju za praktičnom saradnjom s Kinom na inicijativi “Jedan pojas, jedan put”, što je kurs koji Kina izuzetno ceni”, kazao je Ksi Đinping, dodajući kako dve strane moraju ozbiljno da sprovode projekte koje se odnose na “spornu” inicijativu.

“Francuska je spremna da aktivno učestvuje na Drugom forumu “Jedan pojas, jedan put” za međunarodnu saradnju i drugom po redu China International Import Expo (CIIE)”, rekao je Makron.

Francuski predsednik se takođe obavezao da će aktivno voditi politiku saradnje između EU i Kine, ističući kako njegova zemlja smatra da je strateška veza između EU i inicijative “Jedan pojas, jedan put” važna.

U konkretnom slučaju, nije reč o odbrani ili hvaljenju italijanske vlade, već o tome kako određene naracije imaju isti sadržaj i različita tumačenja.

Štaviše, podsetimo koliko se stigmatizovala preterana pompa kojom je Rim pozdravio Ksi Đinpinga, dok je Makron oduševljeno dočekao kineskog vođu ispod Trijumfalne kapije u Parizu.

Činjenica je da danas nijedna država ne može sebi priuštiti da zatvori vrata drugoj globalnoj ekonomskoj sili koja želi da ulaže u celi svet, pogotovo u ovo vreme krize i kada transatlantski saveznici nemaju šta da ponude Francuskoj, ni Italiji, a nemački ekonomski rast se usporava do granice recesije. Naravno, zaštitne mere i mere opreza su nužne, ali su neke kontraverze totalno instrumentalizovane.

(logicno.com)

KOMENTARI4 komentara

 1. Zoran says:

  Znate li da Si nema srednjuu skolu? A ima pocasni doktorat.

  • padre says:

   Kakve to veze ima?

 2. Velika Metla says:

  JEuroBsko bratstvo i jedinstvo je jako koliko i ljubav prostitutke prema klijentu!

  • Duca says:

   Nije, poneki klijent im može biti simpatičan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *