ЗАПАЊУЈУЋЕ: Америка води ратове у 124 земље

ZAPANJUJUĆE: Amerika vodi ratove u 124 zemlje

24 novembra 2019

SAD su trenutno angažovane u 30-ak ratova, a vode tajne ratove u čak 124 zemalja…

„Vašington u oružane sukobe ulazi bez oklevanja. Najviše ratova je sam kreirao i vodio, a obražloženje je uvek isto: očuvanje demokratije i ljudskih sloboda“, navodi list, dodajući da je, u stvari, ključni razlog promena režima i dolazak na vlast onih koji će „službovati pod Vašingtonom“, pišu Novosti.

„Novosti“ ističu da je pored nastojanja da se stekne prevlast u svetu, glavni motiv neprestanih vođenja ratova SAD profit.

„Ključ leži u vojnom idnustrijskom kompleksu. Činjenica je da bi bez beskonačnih ratova, odnosno proizvodnje naoružanja svake vrste, od pušaka i metaka do ratnih brodova i podmornica, posao u ovoj oblasti stao, a sa njim i američka privreda u celini“, piše list.

Podseća se da je američka vlada od Drugog svetskog rata bila uključena u mnogobrojne ratove i da je, prema američkom istoričaru Vilijamu Blumu, orkestrirala udare u više od 50 zemalja, da se grubo mešala u izbore u 30 zemalja, bombardovala civilno stanovništvo, i to i uz korišćenje biološkog oružja, kao i da je pokušavala da ubije lidere drugih zemalja, najčešće uz podršku Velike Britanije.

„Novosti“ podsećaju i da vojni budžet SAD za sledeću fiskalnu godinu iznosi 886 millijardi dolara (2016. bio je 767 milijardi), što je više nego budžeti devet zemalja koje je slede, uzeti zajedno.

Primera radi, vojni budžet Kine je 216 milijardi, a Rusije 84,5 milijardi dolara.

KOMENTARI7 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Sve navedeno je tacno. Rusija i Kina nisu ni do koljena. Kako "garavi" jednom rece… "Regionalne sile". Unistise kompletnu juznu ameriku a Lavrov preti… "Nemo neko da dolazi, slucajno, u Afroiku"... Ovu budalastinu gutaju samo umno-poremeceni.

 2. petrovgrad says:

  Prosta ekeonomska računica. Ukquči se treća smena u štampariji i njjihov dudžet iznosi dva šlepera papira i dva bureta farbe.Toliko košta njihovo finasiranje. Dolari se potom pošalju Rusiji, Kini, Indiji i ostatku sveta. To je američka ekonomija. Sve dok Kina, Rusija, Indija gutaju takav mamac, ameri će biti najjači na svetu. Jedino ko im se u tome suprostavlja jeste Severna Koreja. Lažnjaci kod njih ne idu.

  • Boze Pravde says:

   Pa vidis bas u toj zemlji postoji stamparija us dolara, pa ti vidi sta si napisa.

  • Gagi says:

   Pokupovase pola sveta sa tim stampanim salvetama, narocito politicare drugih drzava. Majstori se bave alhemijom, pretvaraju vodu u vino. Sve slobodoljubive zemlje na svetu moraju da pronadju nacin kako da uvedu sankcije amerima.

  • Miraš says:

   Nije stvar u tome da li Rusija, Kina, Indija i ostale zemlje hoće ili neće da gutaju takav mamac, nego mamac je svim državama nametnut jednostranom odlukom američkog predsednika iz 1971 godine. Tom jednostranom odlukom, a bez saglasnosti svih ostalih država koje učestvuju u medjunarodnom sistemu plaćanja, ukinuta je konvertibilnost američkog dolara u zlato. Na samovoljan i jednostran način i samo u režiji SAD tada 1971 godine prestao je da funkcioniše medjunarodni finansijski sistem na principima dogovorenim ranije tj. 1944. godine u Bretonvudsu.

  • Miraš says:

   To nije sve. Zatim su napravili dogovor sa Saudijskom Arabijom ali i sa ostalim članicama OPRK-a da svoj izvoz nafte obavezno ugovaraju sa naplatom u američkim dolarima. Tako je nastao petrodolar, a tražnja za njim u medjunarodnim plaćanjima raste sa rastom obima uvoza nafte, a i sa rastom cena nafte kada je on igri. Količina x cena, eto to održava tražnju za petrodolarom. Da bi USA papir postao stvarno bezvredan treba prekinuti tu spregu, raskinuti taj dogovor. Mnogi smatraju da je Sadam likvidiran baš zato što je prodaju iračke nafte počeo da ugovara sa naplatom u evrima, a ne više u USA dolarima. A Gadafi je svojevremeno hteo da uvede zlatni dinar, zajedničku afričku valutu koja bi bila utemeljena na rezervama zlata, što bi oborilo vrednost dolara za čak 70 odsto. Zapadne sile započele su vojnu intervenciju u Libiji ne da bi zaštitile civile ili se dokopale nafte, već da bi sprečile nameru Moamera el Gadafija da uvede zlatni, odnosno islamski dinar. DA LI SAD UPORNO NASTOJE DA OSVOJE ZEMLJE BOGATE NAFTOM DA BI KONTROLOM TIH ZEMALJA NA PRVOM MESTU OBEZBEDILE DA ONE OBAVEZNO PRODAJU I NAPLAĆUJU NAFTU U PETRODOLARIMA? ZA SAD JE JOŠ BOLJE TJ. SIGURNIJE AKO U POKORENIM ZEMLJAMA ENERGENTE NAFTU I GAS PREUZMU AMERIČKE KOMPANIJE.

 3. petrovgrad says:

  Čitao sam negde da su prizivali da se u S.Koreji štampaju dolari, moguće je. To je krivotvorenje. Jedan moj komšija je nedavno osudjen je na par godina, jer je odštampao par stotine hiljada dolara. To nema veze sa ekonomijom i finansiranjem ratova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *