ЗАПАЊУЈУЋИ БАЈДЕНОВ ПРЕОКРЕТ

ZAPANJUJUĆI BAJDENOV PREOKRET

9 februara 2021

Sjedinjene Države neće nastaviti politiku Donalda Trampa prema Kini jer ne žele sa njom konflikt – rekao je Džo Bajden televiziji CBS.

Pritom je ukazao: „Ne treba nam sukob sa Kinom, ali imaćemo za nju jaku konkurenciju. U svakom slučaju, neću to činiti kao što je radio Tramp. Predsednik Kine Si Đinping ovo zna. Uostalom, već mi je i uputio određene signale. Soncentrisaćemo se na međunarodna pravila igre“.U januaru je novi državni sekretar Sjedinjenih Država Entoni Blinken odnose sa Kinom nazvao „najvažnijim na svetu“.

Prethodno je Peking pokazao spremnost za saradnju sa Bajdenovom administracijom.

U decembru 2020. Ministarstvo trgovine SAD je na američku crnu listu stavilo desetine kineskih kompanija zbog „podrške spajanju civilnog i vojnog sektora u Kini, kao i ozbiljnih kršenja od strane Komunističke partije Kine ljudskih prava sopstvenih građana putem ovih kompanija“.

U septembru su SAD uvele sankcije najvećem kineskom proizvođaču čipova SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation).

Tramp je 2019. zabranio transakcije sa Kinom koje, prema Vašingtonu, ugrožavaju informacione tehnologije u Sjedinjenim Državama. Odmah potom Ministarstvo trgovine SAD stavilo kinesku kompaniju Huawei i 70 njenih „kćerki“ na crnu listu.

To je bio signal američkim IT-kompanijama Broadcom Limited, Xilinx, Qualcomm i Intel, a i drugim, da prekinu saradnju sa Huawei.

KOMENTARI9 komentara

 1. M says:

  Naravno,kad mu šefovi pomoću Kine(jeftine i masovne proizvodnje i cijene proizvoda)ruše konkurenciju u cijelom svijetu i ostvaruju monopol,vlast nad cijelim svijetom,i to bez rata!

 2. Naravno says:

  Strategija im je nahuškati Kinu na Rusiju.

  • Aleksandar says:

   Kao i Nemačku u prošlom ratu.

  • Rista says:

   Skoro iz usta ste mi oteli. Mada oni to rade već duže vremena i u oba smera.

  • I Love persida says:

   Si šefe, sve do prve prilike i ako kinu ne nahuškaju čim g-din Si okrene leđa dobiće kamu u kičmu. Valja se, takav im je običaj.

 3. M says:

  ...a to,navući Kinu i Rusiju da prvo one međusobno ratuju,to bi im bio Premium dobitak!Ako budu dovoljno dugo čekali,vjerovatno bi to i dočekali,s obzirom na sve veću moć Kine,ali i sve veće useljavanje(već masovno)na Ruski jug i daleki istok,a što Rusi(ili neki u Rusiji)ne samo da toleriraju,nego i podržavaju(prodajom ogromnih kompleksa zemlje Kinezima,izgradnjom prometnica za dotur kineskih kamiona ili po potrebi tenkova,itd.),to prisajedinjenje velikih dijelova Rusije Kini!!Jedino što USA-Zapad zbog pohlepe ne može dugo čekati taj rat između Rusije i Kine,pa će vjerovatno zaigrati drugu neku opciju,vjerovatno onu USA opciju!Da USA zakuha Veliki Rat u Euro-Aziji-Blistoku,da se svi oni međusobno rokaju i oslabe u korist daleke USA koja će se najbolje očuvati u toj opciji,za finalni obračun,za gospodstvom nad cijelim svijetom!

 4. M says:

  Lukavi su gospodari svijeta,sve više u istu tikvu pišaju,sve više u jednom zajedničkom smjeru svi kraljevi i vazali svijeta idu...!Sve više oni zajedno,a sve više mi na drugoj strani!Što znači Velika nevolja za njih?!?Dobitak,gubitak je samo naš,riješiti će nas se!Ok,ali ne znaju da će na kraju doći i oni na red,da će Velika nevolja doći i do njih,Veća nego što će je oni stvoriti,jer će je stvoriti Netko Veći,Pametniji i Moćniji od njih,i kojoj neće moći odoljeti ni oni...!

 5. Rista says:

  Ako pogledimo malo generalno i sveopšte dugoročno i kratkoročno, videćemo malo mnogo jasnije. Na primer, došo Tramp, u Kini omražen i ocrnjen LOŠ milicajac, utero im na brzaka strah u koščice hiljadugodišnje, doveo preko noći Sija na floridu u svoju vilu i pokazo mu kako tomahavci tuku Ruse i Sirijce bez problema, natero ih da potpišu sijaset ponižavajućih tritija...A onda "neočekivano" i uz velikog BUUUM, nestao sa scene i došo jako nežan i dobar milicajac Bajden koji vole Kinu. Ali Kina zna da Amerika ima uvek u rezervi jednog Trampa i sada je sve lakše i kako treba. Kina je voljna a Amerika to ceni. Jako. Ah da. Usput, Bajden zamolio Kinu da nam pod hitno isporuče vodicu za pelcovanje. A da ne bi bila skrajnuta, Rusija se ugura dobrovoljno iako je niko nije ni zamolio, i ona nam uvali pelcere pa makar Rusi i neimali dovoljno. Važno da je Amerika najzad zadovoljna, pa makar Srbi i pocrkali. I bi tako. Srbija će kanda biti jedina na Svetu pelcovana 100%. Kinezi i Rusi su dobili znak da startuju trku na hipodromu isrpljenih konja koji se zove Srbija i sada se nemilosrdno trkaju i nemilosrdno mamuzaju Srpsku ragu da prima vakcine. Za ljubav Srbije ili Amerike? Za čiju ljubav Rusi i Kinezi mamuzaju Srbiju??? Kako to da Amerika, Britanija i Nemačka ne dreče na Kinu i Rusiju zbog masovnog pelcovanja Srba??? Srbi, imate li mozga makar malo, gde živite, šta radite kad ne vidite da sve države Zapada "kukaju" kako nemaju vakcine, slabo im kao ide pelcovanje od igle, a hteli su, nije da nisu, samo eto STALO i polako se razmazuje kroz medije. Mediji zapada će svi biti pelcovani, jer to im zadatak ali narodi NEĆE. Za razliku od Srbije....? Jel vi stvarno verujete da nemaju ili im možda Rusi i Kinezi ne daju?

 6. persida says:

  Odziv Srba na vakcinu je nepobitni dokaz da se radi o najglupljem narodu Evrope, a i sire. Sto bi rekao Dravin, vi Srbi ste kupili kartu u jednom pravcu, u pravcu smrti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *