ЗАПАЊУЈУЋИ ПОДАТАК – ПЕТООКТОБАРСКА ВЛАСТ је војску Србије…

ZAPANJUJUĆI PODATAK – PETOOKTOBARSKA VLAST je vojsku Srbije…

4 maja 2018

(foto: Igor Salinger / mod.gov.rs)vojsk

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da vojska Srbije sistematski uništavana posle 2000. godine i da je u to vreme uništeno više naoružanja i vojne opreme nego tokom NATO agresije 1999. godine.

Vulin je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o vojnom obrazovanju u Skupštini Srbije rekao da je posle 2000. godine uništeno blizu 32.000 komada naoružanja i vojne opreme, uključujući 200 tenkova, 121 oklopni transporter, 215 komada artiljerijskog oružja, 23.132 streljačkog oružja i 9.218 protivavionskih raketa strela 2M.

NATO ni izbliza nije uspeo da uništi ovoliko. Vojska je planski uništavana, rasformirane su jedinice, najistaknutiji oficiri terani u penziju ili Hag. To je i najteže nadoknaditi, ljude i poverenje. To je ono što mi vraćamo i sa čime se borimo“, rekao je Vulin reagujući na obraćanje poslanika Nove stranke Zorana Živkovića koji je upitao koliko je oružja uništeno do 2003. godine.

Vulin je istakao da su tih godina „hiljade oficira i podoficira u naponu snage“ terano u penziju.

„Zašto vi niste kupili nijedan MiG? Kupili ste raketa za ukupno osam miliona evra, zar mislite da se time može ratovati? Mi danas kupujemo za desetine miliona evra“, kazao je Vulin.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković je prethodno na skupštinskoj sednici rekao da se on ne protivi ulaganju u vojsku, ali da je kupovina MiG-ova velika farsa.

„Srbija mora da ima jaku armiju usmerenu na ono što je naša strategija odbrane. MiG-ovi koji ne lete ni posle godinu dana i MiG-ovi iz Belorusije koji neće poleteti ni posle dve godine nisu moderno naoružanje, to nema nikakve veze sa životom, to je jedna farsa kao i cela ova vlast“, rekao je Živković.On je kazao da je u parlamentu danas doživeo da se se vređaju ljudi koji su pošteno radili svoj posao dok su se kako je rekao, mnogi pod „kvarc lampama“ krili u vreme bombardovanja 1999. godine.

„Ne dopuštajte da političari koji su se krili u vreme bombardovanja, sada brinu za ovu vojsku“, rekao je Živković prisutnim predstavnicima Vojske Srbije.

Na njegovo izlaganje reagovala je poslanica Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović koja je ocenila da je Živković uvredio dostojanstvo parlamenta, vojske Srbije i Republike Srpske kao i dobrovoljce, rezerviste i narod Republike Srpske Krajine.

„Trebalo je da ga upozorite, ne može tako da govori, ovo su reči za ustaški sabor, a ne za srpski parlament“, rekla je ona obraćajući se predsedavajućem.

Za repliku se javio i poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović koji je rekao da je Živković relativizovao bombardovanje rečenicom da je Srbija bombardovana zato što je imala nenormalnu vlast.

„To ni Hašim Tači ni Franjo Tuđman ne bi rekli, kako vas nije sramota da tako nešto izjavite“, kazao je Đukanović, na šta je replicirao Živković ocenjujući da mu patriotizam neće meriti „neko ko se krio i od svoje senke“.

KOMENTARI9 komentara

 1. Dr says:

  Neki su i ljubili u ruku nalogodavca za bombardovanje,i trazii da se bombardovanje pojaca,zaneti sopstvenom zeljom za vlascu,briga ih je bilo za one na koje padaju bombe.Da ne pricamo kako je u Nisu savetovao narod da ne placa struju,doveo ih je dotle da su posle,sa njim na vlasti,sve platili sa kamatom...

 2. Ludodoba says:

  Zivkovicu kako te nije sramota da ti nesto komentarises.Ti koji si lagao i ubedjivao ljude da ne placaju struju i komunalije a kasnije im sve to lepo naplatio sa kamatom,sad opet nesto pricas i bunis narod.Tacno je to da ste upropastili vojsku i to sistematski... niko ne moze poreci cinjenicu da je US STEEL poslovao u Srbiji dok je mogao da pretapa nase oruzje!!!

 3. Rujanac says:

  Kad polusvet dospe u Parlament na "krilima" ulične "demokratije" made in usa, ne čude posledice.Problem je u narodu, koji uvek pre poveruje prevarantu i lupežu nego dobronamernom.Zato i jesmo gde smo.

  • Učesnik says:

   Bravo...

 4. veteran says:

  E moji rođaci, taj Živković inače moj komšija je ni kriv ni dužan namlatio milione, što od duvanske industrije što od sponzora sa zapada. Taj je bio premlaćivan i vezivan go ko od majke rođen na starom Niškom groblju od strane Niških žestokih momaka koje je hteo da prevari. Dok je većina nas bila na granici na braniku otadžbine , smrad se šetao gradom u maskirnoj uniformi i spletkario, uniformu je morao da skine na zahtev oficira iz vrha jer nema ni dana provedenog na odsluženju vojnog roka i vodi se kao nesposoban. Normalno to mu nije ni malo smetalo da te iste oficire sa svojim ortacima iz žute bande deportuje u Hag, da ukine vojni rok koji ni sam nije služio i da pretopi sa zapadnim sponzorima veći deo Srpskog oružja. Takvima je mesto iza rešetaka a ne u skupštini ...

 5. Gagi says:

  Pitanje svih pitanja je,zbog cega su dokazani unistitelji ovog naroda na slobodi. Takodje je interesantno da svi ti profiteri nase nesrece danas zive veoma lagodno i bahato nervirajuci nase postene patriote i borce za ovu zemlju.Kako je moguce da slugeranje tudje pameti i politike, dokazani remetilacki faktori ovog naroda i dalje imaju znacajne pozicije u nasem drustvu. Sadasnja vlast sve to zna, medjutim, nista se konkretno ne preduzima. Verbalna kritika nije dovoljna kazna za odrode koji su pobegli i sakrili se dok se odvijao boj na Kosovu, i tada i danas.

 6. Anac iz Liliput-a says:

  Sve je tačno, nažalost danas se radi još gore! Ministar vojske je čovek koji nije kadar ni vojsku da služi...a sve ostalo po istom principu. Sve će biti jasno kada se narod digne, pitanje je samo koliko će nas do taga ostati, i kakvog ćemo zdravlja biti.

  • Velika Metla says:

   Anac iz Liliputa,daleko od toga da su ovi današnji politikanti dobri,samo mi reci koju smo mi korist imali od dosovaca koji su služili vojsku? Hvala!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *