ЗАПЕЛО ОКО ПРЕДСЕДНИКА! ДОГОВОР ИЗМЕЂУ КУРТИЈА И МУСТАФЕ НИ НА ВИДИКУ: Могућа и прелазна влада на период од годину дана

ZAPELO OKO PREDSEDNIKA! DOGOVOR IZMEĐU KURTIJA I MUSTAFE NI NA VIDIKU: Moguća i prelazna vlada na period od godinu dana

6 decembra 2019

Pregovori Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova traju već dosta dugo i postaju sve neizvesniji zbog neslaganja oko podele funkcija u budućoj vladi i mesta predsednika tzv. Kosova.

Politički analitičari u Prištini slažu se u oceni da to počinje da frustrira glasače obe strane.Zvaničnici Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, iako su obećali da će odmah nakon potvrđivanja izbornih rezultata potpisati sporazum o koaliciju, deset dana kasnije to još nisu učinili.

Kako navodi Koha, u stručnoj javnosti se sve češće pominje potreba da, ukoliko se ubrzo ne postigne dogovor o vladajućoj koaliciji, prelazna vlada preuzme odgovornost i spreči politički zastoj na KiM.

Politički analitičar Bljerim Burjani smatra da u slučaju neuspeha u pregovorima Samoopredeljenja i DSK ne treba ići direktno na nove vanredne izbore, već napraviti prelaznu vladu za period od devet meseci ili jedne godine“.

Stručnjak za ustavna pitanja Mazljum Baraljiu kaže da Samoopredeljenje i DSK treba što pre da postignu sporazum i formiraju vladu. Baraljiu smatra da prema Ustavu ima dovoljno vremena da se te dve stranke dogovore.

„Dve pobedničke stranke moraju da slušaju glas razuma, da naprave koaliciju i počnu da upravljaju, jer je od prethodne vlade ostalo pola posla, a puno je problema”, naglasio je Baraljiu.

On ocenjuje da je spor oko raspodele funkcija razočaravajući za biračko telo dveju stranaka.

“Birači ove dve stranke im nisu dali mandat da prave političke kalkulacije i političku trgovinu i da imaju neracionalne zahteve“, izjavio je Baraljiu.

Murati: DSK jedno priča kad misli da je prva, a drugo sad kad je Samoopredeljenje prvo

Poslanik Samoopredeljenja Hekuran Murati kritikovao je način na koji Demokratski savez Kosova razgovara o raspodeli ministarstava i vlasti na Kosovu i istakao da pobednička partija na izborima pokazuje spremnost da se sporazum postigne.

“Što se tiče volje druge strane, dovoljno je da se vidi hronologija njihove pozicije. Pre izbora, kada su mislili da će biti prvi, rekli su da mesto premijera treba da pripada pobedniku. Nakon izbora, skoro dva meseca u televizijskim studijama razgovaraju o kvotama i pozicijama”, rekao je Murati.

Podsetio je da su u DSK, pre izbora, kada su mislili da će biti prvi, rekli da mesto predsednika ne sme biti deo razgovora o formiranju vlade, jer se kandidat mora birati konsenzusom. Posle izbora, sa drugog osvojenog mesta poručuju da im mesto predsednika pripada, naveo je Murati.

“Pre izbora, kada smo im ponudili da podelimo odgovornosti na dva jednaka bloka, gde bi jedan blok imao mesto premijera sa polovinom ministarstava, a drugi predsednika sa polovinom ministarstava i rekli im da izaberu, odgovorili su da „ne može biti podele zato što nismo jednaki, jer su tada mislili da će biti prvi” rekao je poslanik Samoopredeljenja.

KOMENTARI2 komentara

  1. Filip says:

    Pa ko će bre sa ovim ludakom da nešto kombinuje i pravi ton film, on i kada je sam u sobi već je u svađi sa svim prisutnim!

  2. milorad2 says:

    haha napraviće oni vladu za jedno god dana ali u emigraciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *