ZAPLENJENA IMOVINA: Rasprodaja za bagatelu, najviše se prodaju automobili

ZAPLENJENA IMOVINA: Rasprodaja za bagatelu, najviše se prodaju automobili

17 januara 2014

eko-oduyeti-automobilli_620x0Višegodišnja žestoka ekonomska kriza uzela je danak, pa je sve više građana koji ostaju bez imovine, kupljene preko kredita ili lizingom. Kao u pripovetki Milovana Glišića, „Glava šećera“, usled smanjenog priliva novca ili bankrota, sudom oduzeta nekretnina i vozilo nudi se licitacijski ili dogovorom zainteresovanim kupcima.

Na specijalizovanom portalu „Doboš.rs“ poslednje četiri godine našlo se hiljade automobila, kuća, stanova… Da bi naplatili svoje, banke i lizing kuće, preko oglasa prodaju i kancelarijski inventar, pohabani nameštaj, pica peći, aparat za pravljenje limunade… Jednom prilikom na „Dobošu“ su bile i domaće životinje.

– Portal je počeo da radi 1. marta 2010. godine, iz potreba da se stvori jedinstveno onlajn tržište predmeta na javnoj prodaji i predmeta vraćenih sa lizinga, i na taj način poveća transparentnost procesa samih javnih prodaja – kažu u ovom portalu, koji mesečno poseti 75.000 zainteresovanih kupaca.

Ko ažurnije prati, a ima novca, može dobro da pazari. Pre tri dana, na sajtu se pojavio oglas u kome banka prodaje stan od 129 kvadrata u Valjevu, za samo 8.400 evra. Naravno, prodaja se obavlja usmenim i javnim nadmetanjem, pa će verovatno krajnja cena biti veća. Među 710 oglasa za prodaju nekretnina, koliko ih je trenutno na „Dobošu“, najviše je onih sa teritorije Beograda, čak 108. U određenom broju slučajeva ti stanovi sa javne licitacije su povoljniji, jer banka naplaćuje samo onoliko koliko iznosi preostali dug.

Frižideri, televizori, klima-uređaji, računari, fotokopir aparati se mogu pazariti od 20 do 70 evra, u slučaju da ste jedini zainteresovani kupac. I posrnula građevinska industrija se našla na licitaciji. Oduzeta teška mehanizacija nudi se zainteresovanim mušterijama, po malo „jačim“ cenama. Automobili su najtraženiji, jer je uglavnom reč o vozilima starosti do pet godina. Mesečno, u proseku, na „Dobošu“ se nađe 51 vozilo, a isto toliko se proda.

– Većina oglasa se uklanja usled realizacije prodaje. Međutim, nije retko da se uklone jer je pronađen način da se dug sanira i da do same prodaje ipak ne dođe – objašnjava Ivan Manevski iz „Doboša“.

Pod „ostalo“, deo robe u oglasima je kao sa nekog buvljaka. Za mizerno male svote novca, prodaje se pokućstvo. Stari dušek za krevet se ceni dva evra. Vitrina, televizor i kauč su procenjeni na vrednost od oko 500 dinara. Jedna banka prodaje i 22 paketa dečjih igračaka. Početna cena za lovačku pušku marke „IZ-26“ je svega 6.000 dinara.

Polovna roba ponekada ima precenjenu vrednost prilikom prodaje, a neka je pak ispod svakog kriterijuma.

– Kako je cena presudan faktor kupovine većine predmeta, formiranju se posvećuje velika pažnja u javnim prodajama. Zakon dozvoljava da se prodaje putem neposredne pogodbe i licitacije. Nepovoljni tržišni uslovi smanjuju realnu vrednost predmeta. A, dešava se da pojedini predmeti imaju veću vrednost od tržišne jer je prošlo godinu dana od njegove procene – zaključuje Manevski.

PONUDA KUĆA U BEOGRADU

Kuće i stanovi koje su banke oduzele vlasnicima jer su prestali da plaćaju rate za stambeni kredit – prodaju se u proseku po godinu i više dana. Za nekretnine na dobrim lokacijama u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu kupci se, međutim, nađu mnogo brže, ponekad i za svega mesec dana.

TELEVIZOR U BOJI

Pojedini oglasi mogu i da nasmeju zainteresovane kupce. Naime, jedna banka iz zapadne Evrope je objavila oglas, kao da su sada „osamdesete“ godine prošlog veka, prodajući „televizor u boji“. Izgleda da bankare niko nije obavestio da se bar 35 godina ne proizvode stari „lampaši“ sa crno-belom slikom.

LICITACIJA NAJPOVOLjNIJA

Kada se radi o prodaji putem neposredne pogodbe, tu važe tržišni uslovi i cene prate opšta tržišna kretanja. Međutim, kod prodaja putem licitacije je moguće realizovati kupovinu po nižim cenama s obzirom na to da zakon dozvoljava da se na prvoj zakazanoj javnoj prodaji početna cena formira na nivou od 60 odsto procenjene vrednosti, odnosno na nivou od 30 odsto procenjene vrednosti ako se radi o ponovljenoj prodaji.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *