Заратили због Микија Манојловића

Zaratili zbog Mikija Manojlovića

16 juna 2017

LIČNO mislim da nije ispravan stav žirija Sterijinog pozorja, koji je zauzeo stanovište da nijedna predstava ne doseže donji zamišljeni nivo nagrada, što znači da je celokupna naša produkcija relativno loša – izjavio je u utorak ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ali, po mišljenju ministra, žiri je izabran i plaćen, sastavljen od uglednih poslenika kulture, i imao je apsolutno pravo da se opredeli prema kvalitetu prikazanih predstava.

Međutim, smatra Vukosavljević, njihova legitimna odluka je prestroga i neusklađena sa sudom umetničke kritike i publike.

– Mi se ne mešamo u odluke žirija i funkcionisanje festivala. Radili su u skladu sa ovlašćenjima i izloženi su sudu javnosti, bilo pozitivnom ili negativnom – rekao je ministar, po čijem mišljenju je trebalo nagraditi bar najbolji dramski tekst ili glumačko izvođenje.

I desetak dana posle zvižduka u Srpskom narodnom pozorištu, kada je žiri na čelu sa Mikijem Manojlovićem objavio odluku da se nagrade dodeljuju svima, odnosno nikom, ne jenjava lavina polemika. Na nedavnu Manojlovićevu izjavu da je najveću štetu pozorištu nanela Demokratska stranka, donoseći Zakon o radu i „hoteći da pomogne kulturi napravila jedan melting pot, salatu iz koje mi danas ne možemo da se izvučemo“, reagovao je u utorak DS, nazivajući ovu ocenu zlonamernom. Iz ove stranke tvrde da su veću štetu kulturi naneli zakoni doneti posle vlasti DS.

– Pošto se već opredelio da se bavi zakonima, Manojlović bi morao da zna da su izmene Zakona o kulturi usvojene tek 2016. godine, a da Zakon o pozorištu čak i ne postoji. Zakon o radu donet je 2014. godine i DS je glasao protiv njega – navodi se u saopštenju. – Nikada se Manojlović nije javno pobunio i usprotivio donošenju zakona donetih u vreme „bezgrešne“ vlasti SNS koja brutalno sapliće kulturu.

Demokratama je odmah replicirala potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavom da neko očigledno ima problem s memorijom.

– Danas ni Muzej savremene umetnosti ni Narodni muzej ne rade, a rekonstrukcije su počele u vreme kad je DS bio na vlasti – rekla je Mihajlovićeva, i istakla da je potrošeno tri i po miliona evra za obnovu MSU, ali da je malo toga urađeno.

Mihajlovićeva je najavila da će aktuelna vlast uz dodatna sredstva završiti i taj, kao i Narodni muzej.

BEZ SPEKULACIJA SA FUNKCIJOM

UPITAN da li će i u novoj vladi ostati ministar kulture, Vukosavljević je odgovorio da njegov posao nije da se bavi spekulacijama i kadrovskim rešenjima već da radi sa svojim timom:

– O rezultatima tog rada i odlukama koje se tiču kadrovskih rešenja, mi nemamo šta da kažemo. To nije naša tema.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *