ЗАРОБЉЕНИ ТЕРОРИСТИ У СИРИЈИ: Признали ко их је организовао! ВЕЛИКА СИЛА СТОЈИ ИЗА СВЕГА

ZAROBLJENI TERORISTI U SIRIJI: Priznali ko ih je organizovao! VELIKA SILA STOJI IZA SVEGA

4 februara 2020

Teroristi koje su zarobili sirijski vojnici u predgrađu Alepa ispričali su o ulozi Turske u formiranju terorističke grupe Nusra front.

Obojica zarobljenih terorista su državljani Sirije. Jedan od njih je rodom iz sela Tibni po imenu Mahmud el Nadžim, pozivni znak Abu Abdala, rođen 1985. godine.Prema njegovim rečima, u gradu je prvo formiran odred Sirijske slobodne armije, sekularne opozicije. Zatim, kada su se u tim regionima pojavili odredi Nusra fronta, izbili su sukobi između sekularne i radikalne opozicije.

El Nadžim je zajedno sa svojim rođacima odlučio da pobegne u Tursku, ali ga je pritvorila policija ove zemlje koja ga je, prema rečima militanata, naterala da se pridruži Nusri.

„Rekli su nam da ako ne budem radio za njih i borio se na strani Nusra fronta, oni će ubiti ili uhapsiti moju porodicu… Dali su platu od sto dolara“, ispričao je terorista tokom ispitivanja sirijske vojske.

Turci su, prema njegovim rečima, njegove rođake poslali u izbeglički kamp i „držali ih kao taoce“. „Rekli su da je porodica bezbedna dok budem radio sa Nusra frontom“, rekao je militant i dodao da se grupa snabdeva iz Turske i Saudijske Arabije.

Na pitanje zašto teroristi granatiraju grad Alep, on je odgovorio: „Naš komandant je rekao da će to dovesti do mržnje civila prema sirijskim i ruskim vojnicima“.

Drugi zarobljenik, Husein Abdul Aziz iz grada Dejr Hafera, saopštio je da njegova porodica nije imala dovoljno novca za hranu, u vreme kada su militanti regrutovali muškarce i plaćali.

„Prijavio sam se. Zatim sam se borio u različitim grupama – Ahrar el Šam, SSA, brigada Zinki. Sve ove grupe bile su deo Nusra fronta“, rekao je tokom ispitivanja.

Prema njegovim rečima, pakistanske i avganistanske trupe sada se bore u redovima militanata. Abdul Aziz je zarobljen, prema njegovoj izjavi, kada se njegov odred povlačio na turske osmatračke položaje u oblasti Rašidin-5 u Alepu.
Situacija na severozapadu Sirije

Prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije.

Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći deo drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i vladinih snaga.Rusija i Turska u Sočiju potpisale su u septembru 2018. sporazum o stvaranju demilitarizirane zone u Idlibu, gde je smešteno više desetina različitih formacija. Najveća od njih je savez proruskih grupa Nacionalni front oslobođenja i Nusra front, ukupno oko 30 hiljada militanata.

Sirijska vojska je 26. januara pokrenula je ofanzivu na zapadu Alepa zbog svakodnevnih bombardovanja od strane terorista na stambene četvrti grada, u kojima je poginulo na desetine civila. Dan kasnije armija je uspela da se probije kroz prve linije odbrane.

Tri dana kasnije, vojska Bašara el Asada oslobodila je od terorista grad Maret Numan, koji je bio pod kontrolom militanata od 2012. godine i bio jedno od njihovih najvećih uporišta.

Zbog eskalacije u Idlibu, Ankara i neki njeni partneri optužuju Damask i Moskvu da izvode napade na humanitarne objekte i turske vojnike. Rusija i Sirija su više puta izjavljivale da su uzrok nestabilnosti u regionu akcije terorista.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Miraš says:

  Zbog ovakvih otkrića, a biće ih još, Erdogan je unapred ljut. Ovi uhapšeni jesu zločinci, ali su i suviše mali da bi mogli da znaju koliko to ide do vrha turske vlasti. Ma, još uvek se ne zna ko je naredio one velike terorističke napade po Turskoj. Na kraju (kroz 2-3 godine) biće veliko iznenađenje ko zapravo stoji iza njih.

 2. Slobodanka says:

  Zašto teroristi granatiraju grad Alep? Odgovor: „Naš komandant je rekao da će to dovesti do mržnje civila (velikog grada Alepa) prema sirijskim i ruskim vojnicima“. Ovo me podseća na Sarajevo. Dakle svuda teškim nasiljem seju nepoverenje, mržnju, haos i pakao.

 3. Slobodanka says:

  Oni bi da poseju mržnju, te da grad Alep na kraju ne ostane u Siriji. A kuda će? Aha, Turskoj kao na početku rata u Siriji.

 4. Kosovac says:

  Kolege komentatori i Sputnjik, …..Navodite vodu da je vodenica Turska. A vodenica je ustvari USA. Nigde USA ne spomenuste, prođoste pored USA Amerike i NATO kao pored turskog groblja.

  • Slobodanka says:

   U Idlibu i Alepu sigurno je Turska bila solidna regionalna vodenica. Za svoj deo ranijeg "vodeničarstva" sada Turska neka snosi teret, ne može da izvoljeva kako ona to neće. Sirija se sastavlja kamen po kamen. Za Siriju Idlib je još jedan težak kamen koji treba da doda u svoju palaču, tek posle toga sposobna je da se suoči sa kamenom "Sirijski Kurdi". Turska se ponaša nelogično. Turska zna da su joj iz Sirije pretnja jedino Sirijski Kurdi, ali bez obzira na tu činjenicu Turska ne dozvoljava da Sirija stigne u stanje da može da se suoči sa Sirijskim Kurdima. Turska hoće dugo i mirno dogovaranje u Idlibskoj zoni (Idlib + zapadni Alepo + manji deo Hame + manji deo Latakije) što bi moglo da potraje i 10 godina i opet ne bi postigli dobar rezultat, a za to vreme Sirijski Kurdi će imati fore (vremena)da ašikuju sa Amerikancima i Sirija neće dobiti svoja naftna polja. Nelogično je zašto Turska radi u korist Sirijskih Kurda i Amerikanaca, sem ako nema svoj poseban tajni plan. Da li je Turska zbog Idlibske zone spremna da uništi celu Siriju? To je simetrično onom što radi Izrael jer i Izrael je hteo zbog ranije okupiranog Golana da uništi celu Siriju i još pride na Golan ove ture da doda ostatak Kunejtre, Daru i Suvajdu.

  • Slobodanka says:

   Od regionalnih igrača-rasturača Sirije svaki od njih je hteo po jedan ćošak Sirije, pod jednim posebnim "ćošetom" smatram i prolaz kroz Siriju za katarski gasovod. Na sve to naprimer Persida se čudi zašto Putin ne zarati sa Izraelom. Da je Putin zaratio sa Izraelom sukob bi se rasplamsao, a Turska iz ledja tog sukoba napredovala bi i sedela bi na celom severu Sirije, moguće je da bi se raširila i na teritorije istočno od Eufrata tamo gde ima nafte. Na teritoriji Sirije bila je dozvoljena opšta grabež, a jedina uspešna taktika protiv toga je da skupljaš komad po komad države i sastavljaš u celinu, pa kakvi god udarci da usput padaju. Sirija se držala svog cilja i uspela je, bez obzira što je ona slabija od šakala koji bi da je rastrgaju.

   • Vlada says:

    Bravo, odlicno ste to objasnili!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *