Застава НАТО испред зграде владе „Северне Македоније“

Zastava NATO ispred zgrade vlade „Severne Makedonije“

12 februara 2019

DANAS je, uz intoniranje himne te alijanse, podignuta zastava NATO ispred zgrade vlade Makedonije, koja će se uskoro zvati Severna Makedonija.

Ceremoniji na platou ispred zgrade vlade prisustvovali su šef Kancelarije NATO u Skoplju Zoran Janković i predstavnici parlamenta, vlade, vojske Makedonije, diplomatskog kora, kao i vojni atašei i predstavnici verskih zajednica.Nakon što je zastava NATO podignuta pored zastave Makedonije, makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da je njegova zemlja uspela da se sa  „sporednog balkanskog koloseka, na kojem je čekala decenijama, vrati na glavni autoput ka Evropi“.

„Zastava NATO, zajedno sa evropskom i našom zastavom određuje našu i budućnost naših pokolenja. To nije samo simbolika,  to je realnost. To je nova stranica u našoj istoriji“, rekao je Zaev koji je govor završio rečima: „Da živi evropska Republika Severna Makedonija, da živi Evropa, da živi NATO, da žive građani!“.

Prema njegovim rečima, Makedonija, koja će „uskoro nositi geografski precizno ime Severna Makedonija“, ovih dana započinje sledeču kompleksnu etapu izgradnje države po evropskim standardima.

„Započinjemo eru izgradnje demokratskog društva ravnopravnih građana, koji streme da osvoje evropske vrednosti. Niko više nas neće blokirati spolja. Odlukama našeg i grčkog parlamenta pozivom članica NATO već učestvujemo u radu najmoćnijeg saveza na svetu“, rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, makedonski građani mogu da budu spokojni i potpuno sigurni da završavanjem ratifikacije u parlamentima svih saveznika, njihova zemlja, „koja će uskoro nositi geografski precizno ime Severna Makedonija, postaje 30. punopravna člnanica NATO  sa pravom glasa“.

„Tim činom postajemo bezbedna zemlja, postajemo svoj na svom“, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.

Sa pročelja zgrade vlade Makedonije u centru Skoplja juče je već  uklonjen natpis „Vlada Republike Makedonije“ u okviru priprema za promenu imena države što je obaveza iz dogovora sa Grlčkom o rešavanju spora oko imena i uslov za NATO i evropsku integraciju zemlje.

Protokol o pristupanju Makedonije NATO ambasadori zemalja članica su potpisali 6. februara u Briselu, a prva zemlja koja ga je ratifikovala u svom parlamentu je Grčka, koja je to uradila u petak 8. februara čime su ispunjeni uslovi da Makedonija promeni ime.

Slovenija je najavila da će taj protokol ratifikovati sutra, a Albanija u četvrtak, a na obe sednice parlamenta prisustvovaće predsednik parlamenta Makedonije Talat Džaferi.

Makedonski nacionalni koordinator za NATO Stevo Pendarovski izjavio je da je Makedonija de fakto postala članica NATO kada su zemlje članice Alijanse potpisale pristupni protokol.

Severna Makedonija će punopravna članica NATO postati kada svih 29 zemalja Alijanse u svojim parlamentima ratifikuju protokol.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gardista says:

    Braco Srbi glavu gore, severnomakedoncicima(kako god se pisalo) iskreno saucesce!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *