ЗАШТО АМЕРИЦИ СМЕТА САМО КАД СЕ НАОРУЖАВА СРБИЈА?

ЗАШТО АМЕРИЦИ СМЕТА САМО КАД СЕ НАОРУЖАВА СРБИЈА?

30 децембра 2021

Константно негативан однос САД према обнови наоружања и опреме српске војске мотивисан је намером Вашингтона да од Косова и Метохије направи протекторат, где ће моћи да стационира своју војску. Уз то, коментари на рачун опремања српске војске учестали су откако је Србија показала решеност да не дозволи погром Срба на Косову.

Овако изјаве америчког амбасадора Ентонија Годфрија коментарише генерал у пензији и председник Евроазијског безбедносног форума Митар Ковач.Годфрију је, подсећамо, засметало што Србија обнавља опрему и наоружање своје војске и у виду добронамерног савета, забринуто је прокоментарисао да би се, да живи у региону, запитао зашто Србија толико новца троши на наоружање.

Уз то, амбасадор је помирљиво додао да је билатерална безбедносна сарадња Србије и САД на највишем нивоу и да Вашингтон не замера Србији најновију набавку наоружања из Русије. Штавише, Вашингтон, према Годфријевим речима, признаје српску опредељеност за војну неутралност и прихвата српску жељу за партнерством са Русијом. Ипак, Америка би волела да Србија буде и њен партнер, закључио је амбасадор.

САД константно против наоружавања Србије – због Косова

Американци све време имају негативан однос према опремању српске војске и није необично да то истиче и амерички амбасадор, каже Ковач. Ипак, сматра он, мало је непримерено да Годфри тако нешто каже на крају свог мандата у Србији.

„У задњем периоду не говоре ништа о супротстављању формирању косовске војске. Напротив, преко НАТО-а се инструментализује прича око опремања и модернизације, чак се говори о формирању фонда у коме ће поред приватних лица и грађана учествовати и поједине државе, да ли донирањем опреме, наоружања и слично, а онда им наједанпут смета модернизација војске Србије и опремање које се дешавало последњих година“, истиче Ковач.

Такође, коментари на рачун српских набавки оружја учестали су од када је Србија демонстрирала да неће дозволити погром српског становништва на северу јужне покрајине, након што су тамо упале косовске специјалне полицијске снаге, примећује наш саговорник.

Ковач подсећа да су српске власти неколико пута напомињали да се набавком новог наоружања не пробијају лимити регионалних ограничења о наоружању и опреми и да је Србија још далеко од горњих граница ограничења.

„Имајући у виду да смо војно неутрална земља, као и да постоје аспирације за отцепљењем дела територије, нормално је да Србија изграђује своју војску са наоружањем и опремом која може бити и фактор одвраћања за даље агресивне намере и наступе ка Србији, који се првенствено изражавају од стране националистичких и шовинистичких кругова, како са Косова и Метохије, тако и из Албаније“, напомиње Ковач.

Из потаје се ради на укључењу Србије у НАТО

Америка се јавно слаже са чињеницом да је Србија војно неутрална, али преко НАТО-а и уз помоћ политичких притисака чини све да промени српску политику, додаје Ковач. Помирљиви тонови у излагању амбасадора Годфрија, према Ковачевом мишљењу, повезани су са редом потеза америчке политике на Балкану – прво намеравају да реше проблеме у БиХ, након тога питање Косова и Метохије кроз такозвани обавезујући споразум. Тада би БиХ увукли у НАТО мимо воље Републике Српске, потом и Косово и Метохију. Након тога, сигуран је Ковач, постоје планови да се притисци на Србију наставе, како би се и она прикључила НАТО-у.

„Ове изјаве, релативно помирљиве и неутралне, јесу из разлог што, за сада, не постоје услови да се према Србији директно усмере притисци ка увлачењу наше земље у НАТО“, сматра Ковач.

Сви типови оружја које је Србија до сада набављала били су дефицитарни и припадају групи дефанзивног оружја, каже Ковач. Оно је искључиво намењено за одбрану и заштиту, неба или територије.

(Спутњик)

KOMENTARI4 коментара

 1. Petrovgrad says:

  Naoružavamo se da bi se branili od Amera, a ne da napdamo nikoga. Majmun, pita se onaj što je ubio malu Milicu Rakić.

 2. Strsljen says:

  Terajte se kauboji u pm....Sace Texas i kalifornija da se odvije ...a vi mucajte posle...mamu vam bolesnu. Naoruzavamo se zbog vas ...hijena mamu vam. E sto se zajeba Milos3vic pa potpisa Kunanivskibsporazum....sto ne napadoste kopneno...da vidite sta je Iran...Afganistan...Libija Sirija ...sve u jeeno. Mamu vam kaubojsku pa bili bi samleveni. Dete je svako bilo spremno da pogine za Srbiju...a kamo ljudi. No vi ajde ponovo krenite oa ce da vidimo kom opanci kom obojvi sa sve vasim buljasima hrvatima siptaruma i i ovim crnogircima...i bugarima slobodno. Da vam jebemo dadu dadinu rucnim radom.

  • Mussa Kessedžija says:

   Koje si ti pravoslavni Turčin i nepismeno govedo.

 3. За Србију says:

  Bolje bi mu bilo da razmišlja o ruskom supersoničnom oružju. Jer im je medved na vratima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u