ЗАШТО АМЕРИЧКИ ВОЈНИЦИ уче руски језик у Летонији

ZAŠTO AMERIČKI VOJNICI uče ruski jezik u Letoniji

11 novembra 2018

Američki vojnici i pitomci Vojne akademije Kopnene vojske „Vest Point“ dolaze u litvanski grad Daugavpils, gde prolaze intenzivne i ubrzane kurseve ruskog jezika. Nameće se pitanje zašto su izabrali baš Letoniju i kako bi to Pentagon mogao da iskoristi u borbi protiv Rusije?

U maju ove godine u Americi se otvoreno debatovalo o problemu nedostatka ljudi koji govore ruski jezik u američkoj vojsci. Kongres SAD je tada izrazio zabrinutost, ali i spremnost da u te svrhe izdvoji dodatna sredstva, pa je naložio ministru odbrane Džejmsu Matisu da spremi izveštaj o stanju u američkoj vojsci po tom pitanju.Daugavpils, drugi po veličini grad u Letoniji, nije izabran slučajno za učenje ruskog jezika. To je najveći „ruskogovoreći“ grad u Evropskoj uniji. Prema istraživanju iz 2011. godine, čak 88,9 odsto žitelja Daugavpilsa u krugu porodice govori ruski jezik, dok u prestonici Rigi to čini 55 odsto njih.

Suština programa je u tome da američki studenti borave u EU, uče ruski u „najruskijem“ gradu Letonije i EU, žive u porodicama u kojima se govori ruski jezik i svakodnevno razgovaraju sa žiteljima tog grada, stičući na taj način odličnu praksu. Ali razloga ima još nekoliko.

„Kao prvo, geografski položaj Letonije. Kao drugo, Letonija je članica EU i NATO-a, što olakšava boravak američkim vojnicima u toj zemlji. Kao treće, važne su i osobenosti ruskog jezika, a u tom delu Letonije se govori ’čistim‘ ruskim jezikom, bez specifičnog izgovora i osobenosti koje su svojstvene za ruski jezik u Ukrajini. I poslednje, u NATO-u je sada preterana pažnja usmerena prema ovom regionu“, kaže za Sputnjik ruski novinar i politički komentator Jevgenij Krutikov.

Do 2013. godine američki vojnici su učili ruski jezik u ukrajinskim gradovima Kijevu i Odesi, kao i ruskom Voronježu, ali se posle Majdana, državnog puča u Ukrajini i tenzija na relaciji Moskva-Vašington sve promenilo, pa su Amerikanci morali da traže alternativu.

Predavač u vojnoj akademiji u Vest Pointu, vojni prevodilac Met Elot je ispričao da je jedna od njegovih obaveza da pronalazi programe po kojima će pitomci te akademije učiti ruski jezik, a da je Daugavpils predložen kao alternativa Rusiji i Ukrajini. Tako se od 2014. godine na tamošnjem univerzitetu realizuje program „Uči ruski jezik u EU“.

Strani studenti mogu da biraju kurseve ruskog jezika u trajanju od četiri nedelje do godinu dana. Prema rečima profesora, najviše je studenata iz SAD.

Samo na tekućem semestru ima 40 ljudi, ne računajući one koji su došli na jednomesečni kurs. Među njima ima i američkih vojnika koji su ranije učili po programima u Ukrajini i Rusiji.

To je nametnulo pitanje kako će američka vojska iskoristiti te kadrove i kako Pentagon planira da ta znanja koristi u borbi protiv Rusije?

„Mi ne možemo tačno da znamo kojim specijalnostima će se ubuduće baviti ti studenti. Pretpostavljam da među njima ima i biologa, hemičara, budućih pilota i specijalista šireg profila, uključujući i one koji će se baviti politikom. Moguće da su tu i budući saradnici vojne obaveštajne službe, kojima je potrebno bolje znanje ruskog jezika“, kaže Krutikov.

Kursevi u Letoniji nisu jedini način na koji američki vojnici uče ruski jezik. Jedan američki novinar je u martu prošle godine objavio fotografije na kojima se vidi da američki vojnici u Nemačkoj uče ruski uz pomoć alfabeta namenjenog za decu i društvene igre „Skrabl“, koja je u Rusiji poznata pod imenom „Erudit“. Ređajući ćirilična slova na tabli američki vojnici su sklapali ruske reči i kroz igru učili jezik.

Pored toga, trebalo bi se setiti da su u istom periodu u Nemačkoj održane vojne vežbe NATO-a uz učešće statista koji govore ruski jezik. Pisalo se da su statisti dobijali stotinak evra dnevno da glume Ruse. To je takođe bio znak krize u američkoj vojsci kada je reč o kadrovima koji govore ruski jezik.

Traženje statista sa znanjem ruskog jezika u Moskvi se tumačilo kao priprema NATO-a za dejstva na teritorijama gde je ruski jezik osnovni, a takvih teritorija, kako su isticali, nema mnogo — to su istočna Ukrajina i sama Rusija.

Pitanje je da li i sada Amerikanci spremaju nekakve akcije na teritoriji zemalja gde se govori tim jezikom?

„Ne znam što se tiče agresije, ali je očigledno da je ruski i slovenski pravac u celosti primetno aktiviziran za poslednje četiri godine i američka strana ispunjava sve praznine koje su se pojavile na tim pravcima devedesetih godina prošlog veka. U toku je reformatizacija svih programa obuke, kako bi se stavio akcenat na jezike, regionalnu geografiju i tako dalje“, zaključio je Krutikov.

Koliko je Vašingtonu postalo važno da na ključnim funkcijama ima i kadar koji vlada određenim znanjima o Rusiji, svedoči i činjenica da je u maju ove godine na mesto CIA imenovana Đina Haspel, profesionalni obaveštajac, koja dobro govori ruski jezik, koja se godinama bavila špijunažom u nekoliko zemalja i koja se više od 10 godina nalazila na funkciji zamenika rukovodioca grupe za operacije u Rusiji.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Roy says:

  Ameri su glupi kao mazge. Oni svoj jezik ne znaju dobro i tesko pamte, a kamo li druge jezike. Rusi ce ih prepoznati dok progovore.

 2. rango says:

  pa uce jer su glupi i zakrzljali jer ih takvie i odgajaju, u brojlere na farmi zvana kravarija , oni ne znaju ni svoju shiru okolinu, tamo odakle dolaze a kamo li da su culi za evropu rusiju kinu, pola njih ne znaju gde je ajova, dakota (sem ako nisu odatle)ili neku od onih njihovih saveznih drzava...kanadu ne znaju gde je za evropu i drzave u evromu i da ne pricam, glupa je to marva koja misli da je kravarija jedna i jedina, ucice oni ruski i kineski ..hteli oni to ili ne.

 3. r says:

  Da bi naučio srpski ili ruski jezik. moraš genetski, imati u sebi kvantni um! Zapad i ostali vazali imaju matematički um, osim Kineza ili žute rase, koja ima spiralni um. Nešto se ne može kupiti ili naučiti.

  • Dani says:

   BRAVO!Ovo je sve vec odavno dokazano!Nas narod je pametan,samo ga av,av,av ,njegova "svita" i njegove gazde zele da ubeda da su divljaci i zaostali glupi neradnici.Mi smo genetski nosioci KVANTNOG UMA.U svakom od nas "cuci"po jedan TESLA!Ceka se budjenje,jer nas poslednjih stotinu i vise godina zele drzati u uspavanom stanju,stanju mrtvila.SRBI BUDITE SE,VREME JE!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *