ЗАШТО АМЕРИКА ХОЋЕ ДА УЗМЕ КРИМ ОД РУСИЈЕ? Непотопиви носач авиона

ZAŠTO AMERIKA HOĆE DA UZME KRIM OD RUSIJE? Nepotopivi nosač aviona

20 marta 2021

Krim se oduvek smatrao „nepotopivim nosačem aviona“, zahvaljujući kojem je moguće kontrolisati ne samo čitav region Crnog mora, već i polovinu Sredozemlja. O tome je u intervjuu za rusku agenciju FAN govorio Bogdan Bezpaljko, član Saveta za međunacionalne odnose pri predsedniku Rusije.

Dan 18. mart je poseban datum za Krimljane. Na današnji dan, pre sedam godina, Krim i Sevastopolj su primljeni u Rusiju kao punopravni članovi. Ali malo ljudi zna da su pre nego što je Krim postao deo Rusije, SAD planirale da otvore svoju diplomatsku misiju na poluostrvu, izjavio je bivši vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Ukrajine, Vladimir Handogij. Prema njegovim rečima, o ovoj temi se razgovaralo tokom predsedavanja Viktora Juščenka.



Razlog za početak takvih pregovora bilo je odbijanje NATO-a 2008. godine da Kijevu dostavi akcioni plan za članstvo u Alijansi. Prema Handogiju, nakon toga se sastao sa tadašnjim američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs i potpisao povelju o strateškoj saradnji između Vašingtona i Kijeva. Ovaj dokument je sadržao, posebno, klauzulu u kojoj se navodi da je u Simferopolju neophodno stvoriti „neku vrstu američkog počasnog diplomatskog prisustva“.

Pored toga, kako je za novinsku agenciju Regnum rekao bivši oficir CIA, osnivač organizacije veterana američke obaveštajne službe Rejmond Berkli Mekgovern, NATO vojne baze su trebale da se pojave na Krimu. Drugim rečima, ako ne i pobuna stanovnika Krima, 2021. godine američka zastava bi se vijorila nad Sevastopoljem, a brodovi 6. flote američke mornarice bili su smešteni u njegovom zalivu.

Treba naglasiti da su Krimljani uvek bili protiv prisustva zapadne vojske na teritoriji poluostrva. Od 27. maja do 22. juna 2006. godine, u Feodosiji su lokalni stanovnici protestovali u luci Feodosija kako bi sprečili da se ona koristi za iskrcavanje trupa zemalja članica NATO-a u okviru vežbe Sea Breeze. Još jedan protest organizovali su Krimljani istovremeno na poligonu na Starom Krimu kako se u objektu ne bi odvijali vojni manevri Severnoatlantske alijanse.

Zauzvrat, Bogdan Bezpaljko je u intervjuu Federalnoj novinskoj agenciji rekao zašto Amerikanci žele da povrate Krim od Rusije. Prema njegovim rečima, poluostrvo se oduvek smatralo „nepotopivim nosačem aviona“, zahvaljujući kojem je moguće kontrolisati ne samo čitav region Crnog mora, već i polovinu Sredozemlja.

„Krim je uvek igrao veoma važnu ulogu, i vojnu i političku. Poluostrvo se smatra nepotopivim nosačem aviona Rusije, što vam omogućava da kontrolišete ne samo čitav region Crnog mora i moreuze, već i polovinu Sredozemlja. Jasno je da prednost koju je Rusija zadržala kao rezultat podele Crnomorske flote nije odgovarala Amerikancima“, rekao je on.

Član Saveta za međunacionalne odnose pri predsedniku Rusije takođe je primetio da SAD žele ne samo da istisnu Crnomorsku flotu Ruske Federacije i Krima, već i da zaključaju rusku državu u granicama 16. veka. .

„Zauzvrat, Ukrajina u to vreme nije mogla da održi dovoljan nivo svoje flote, pa je odlučila da Krim preda Amerikancima. Prvo, transfer je podrazumevao da će određeni članovi ukrajinske elite dobiti novčane bonuse. Drugo, akcije Kijeva i Vašingtona bile su usmerene na istiskivanje Rusije sa Krima. U principu, nije iznenađujuće što je Ukrajina želela da poluostrvo prebaci pod Amerikance. To bi omogućilo da Rusija bude potisnuta i zaključana u granicama 16. veka“, rezimirao je Bogdan Bezpaljko.

(Pravda)

KOMENTARI



6 komentara

 1. petrovgrad says:

  Napoleon je hteo u Moskvu,zatim i Hitler. Mnogi su ostavili kosti u Rusiji, da će bog i Ameri.

 2. milorad 5 says:

  ako padne krim pada kavkaz i cela zona do volgograda postaje neodbranjiva a rusija bez voleg može komotno da se komplet preseli u sibir.Sama špekulcija s krimom u ukrajinskim granicma je bila politička i strateška LUDOST a oni koji su iz moskve pristali na takvo rešenje su IZDAJNICI NAJVIŠEG NIVOA BEZ PRAVA NA POMILOVANJE I ZATVOR,Za TAKVU IZDAJU JEDINA KAZNA JE VEŠANJE.

 3. Miraš says:

  Zato što Amerika hoće da preuzme celu Rusiju, ne samo Krim. Ove godine u septembru biće održani parlamentarni izbori u Rusiji. Do septembra biće raznih spoljnih pritisaka na Rusiju, pokušavaju da na taj način obezbede uticaj na izbore.

 4. Miraš says:

  Inače jasno je da Amerikanci ne mogu da preuzmu Krim, ali važno je stvoriti utisak da oni to ozbiljno nameravaju, da idu ka tome. Tokom ove godine Ukrajina će sigurno praviti ratnog cirkusa i u Donbasu.

 5. obican Srbin says:

  Ili ovaj Bogdan nezna sta govori ili je prevodilac totalna neznalica. Kada je to Krim boi americki pa da ga povrate od Rusije?!

 6. test01 says:

  Prica oko Krima je zavrsena. Zapad ce nastavaiti da cacka mecku koristeci Ukrajinu ali glavni adut je bio Krim koji je trebao da posluzi kao odskocna daska za napad na Rusiju. Sada im je izmakla i Belorusija !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *