ЗАШТО БАШ САД, У ОВОМ ТРЕНУТКУ? Ко то покреће „питање“ Војводине?

ZAŠTO BAŠ SAD, U OVOM TRENUTKU? Ko to pokreće „pitanje“ Vojvodine?

1 marta 2023

(screenshot Youtube)

„Otvaranje pitanja kako bi se kroz dijalog postiglo trajno i održivo rešenje“ – sintagma je za koju bi mnogi pretpostavili da je izašla iz šinjela briselske birokratije u procesu pregovora Beograda i Prištine oko pitanja Kosova i Metohije. A zapravo, reč je o takozvanom „Vojvođanskom manifestu“, predstavljenom 21. februara, iza koga stoji „Akcija progresivne Vojvodine“ (APV).

U dokumentu se navodi da je pitanje Vojvodine i njenog položaja u 21. veku potpuno zanemareno i proterano iz političkog i javnog diskursa, te da ga je neophodno ponovo otvoriti.„Vojvodina je čekala predugo“, melodramatično klikće autor, pre nego se upusti u dalje objašnjavanje „gotovo kolonijalnog položaja Vojvodine u vlastitoj državi“.

Prežvakani narativ o zloj Srbiji koja otima od drugih i trpa u svoje džepove koliko je originalan toliko je i tačan, dakle, nimalo, ali nećemo zameriti organizaciji koja, osim manifestom, skoro da nema čime drugim da se istakne – možda jedino učestvovanjem u protestima podrške Ukrajini i saradnjom sa Pokretom slobodnih građana.

Ni maksimum, ni minimum – nego optimum

Ono što je mnogo interesantnije jeste momentum: kome odgovara da se otvara (nepostojeće) pitanje Vojvodine i zašto baš sada?

„Autonomaši se pojave uvek kada Srbija ima neki problem, traže momenat kada mogu da dođu do izražaja. To i nije loše, jer pokazuje građanima Srbije da ne postoji kraj. Ako nekad neka vlast poklekne i preda KiM – mada verujem da u Srbiji nema takvih – sledeće su Raška ili Vojvodina“, kaže za RT Balkan Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, ističući da neprijateljima Srbija „nikada nije dovoljno mala“.

On dodaje da se u Srbiji uvažavaju posebnosti Vojvodine, ali da ona ne može da postane država u državi.

„Ne postoji nijedna zemlja na svetu koja bi to dozvolila, a od Srbije se to traži. To pokazuje da nisu časne namere“, kaže sagovornik.

Stanje u Vojvodini nije ni minimum, ni maksimum, nego optimum, tvrdi Branislav Ristivojević, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

„Da je sadašnje stanje, obim nadležnosti u AP Vojvodini ili premali ili prevelik, neka od ozbiljnih političkih opcija bi to istakla za deset godina, pa čak i neka od autonomaških opcija. Ali čak ni oni nisu, nego su i učestvovale u vlasti s naprednjacima“, pita se Ristivojević.

Magle i vidici

Da stvar bude interesantnija, oglasio se, nekako u isto vreme kad i APV, i nekadašnji predsednik Republike Srbije i sadašnji lider SDS-a Boris Tadić, koji je ocenio da je potrebno da se, osim pitanja KiM, nadležni u Srbiji paralelno bave i ostalim pitanjima jer, kako kaže, „nije normalno“ da se srpsko društvo pretvori u „društvo jednog pitanja“.

Tadić je na konferenciji za novinare rekao da „niko u ovom trenutku ne govori ni o čemu drugom sem o Kosovu i Metohiji“.

„Ko govori o pitanju statusa Vojvodine? Ko govori o regionalizaciji Srbije? Apsolutno niko. Paralelno moramo otvarati sva ostala pitanja – i regionalizacije i pitanje tehnološkog razvoja, statusa poljoprivrede u kontekstu razvoja Srbije“, naveo je Tadić.

Zašto je Tadić baš sada „uzrujan“ statusom Vojvodine? I šta je istovremeno pokrenulo „Akciju progresivne Vojvodine“?

Maglu oko ovih pitanja mogao bi da razmakne događaj opisan u knjizi „Povlenske magle i vidici“ Dušana Mihajlovića, nekadašnjeg potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova u periodu od 2001. do 2004. godine.

Opisujući period pred ubistvo premijera Zorana Đinđića, Mihajlović se seća i sednice kolegijuma na kojoj je tadašnji premijer izvadio spisak pitanja koja bi, po njemu, mogla da ugroze demokratski proces u Srbiji, „sa nalogom da svako od nas odgovori na ta pitanja i da kao vlada napravimo najlošiji scenario“.

Osim zamrzavanja pregovora sa EU, problema sa MMF-om, napetosti oko KiM i ostalih problema, na spisku je, premijerovom rukom dopisano „Republika Srpska pod pritiskom“, kao i sledeća napomena:

„Kad se vidi da smo tvrdi bušiće Sandžak, Vojvodinu, kompromitovaće vladu (preko G17 koji se nudi kao razumna alternativa)“, dodao je Đinđić.

Tadašnji premijer je inače, podsetio je nedavno i sam Tadić u razgovoru za TV Insajder, tražio od zapadnih političara da se kosovsko pitanje vrati u fokus međunarodne javnosti i da se uđe u pregovarački proces kako Srbiji iza leđa ne bi bila izgrađena nezavisna država na tlu njene južne pokrajine, na šta je, po Tadićevim rečima, stigao „ekstremno agresivan odgovor“ i „realne pretnje“ iz Stejt departmenta.Cobelova dijalektika

Na sličan je način zbog nepopustljivosti Beograda povodom Kosova priprećeno Vojvodinom i Sandžakom i nekoliko godina kasnije.

Tako su 2007. godine pojedine beogradske agencije prenele izjavu tadašnjeg ambasadora Nemačke u Srbiji Andreasa Cobela da „problem ‘Kosova’ treba rešiti što pre ‘u smislu nadzirane nezavisnosti’, jer bi u suprotnom mogli da budu otvoreni problemi u Vojvodini i Sandžaku“.

„Insistiranje na Kosovu kao delu Srbije destabilizovalo bi Srbiju, i onda bi moglo da bude otvoreno pitanje Vojvodine, koja je nova u Srbiji. To nije pretnja, to je analiza“, kazao je Cobel.

Dakle, insistiranje na očuvanju sopstvene teritorije destabilizovalo bi Srbiju – suština je Cobelove dijalektike, nad kojom bi verovatno i Hegel počupao kosu pokušavajući da je shvati.

Iako se ambasador kasnije izvinio, to ne znači da je Brisel odustao od dobro oprobanih recepata za destabilizaciju, koji, evo, opstaju do danas.

Po brizi njihovoj poznaćete ih

Ono što je zajedničko svim „otvaračima“ pitanja jeste da se sve dešava pod plaštom brige za građane.

„Iako su potpisnici manifesta pokušali da svoje motive zapakuju u ekonomske i kulturne interese građana Vojvodine, nažalost, u Vojvodini ne žive samo građani, već ima i Srba“, ironično podseća Aleksandar Đurđev, poslanik u Skupštini Vojvodine i predsednik Srpske lige.

On ističe da „dirljiva briga koju su pokazali za opustošena vojvođanska sela, iz nekog razloga upravo previđa da su za takvo stanje najodgovorniji strani, čitaj: zapadni, korporativni i finansijski monopoli, koji su po liberalizaciji tržišta zbrisali domaću proizvodnju, a sa njom i seosku populaciju“, navodi Đurđev, i opominje da „stvarna dilema nikada nije bilo više ili manje autonomije, već neuporedivo direktnije – autonomija od koga? Ne treba puno pameti, pa da se shvati da je u pitanju autonomija od Srbije. Pristali bi i na nikavu autonomiju pod Briselom, samo ako to znači postavljanje granice između dva srpska etnička prostora.“

Vreme po Šaipu

Najzad, još neko se odjednom „prisetio“ da vlada u Beogradu „nije ispunila preuzete obaveze“.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi oglasio je juče na Fejsbuku da putuje u Vašington, u ime Albanaca Preševske doline.

On se požalio da ova grupacija 22 godine zaredom, „nakon završetka rata Oslobodilačke Vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca“ i dalje priča o svakodnevnim potrebama, te da razni lokalni faktori godinama pokušavaju da blokiraju svaku zajedničku inicijativu i svaki pokušaj da se građanima obezbedi bolji život.

„Danas nam je više nego ikada potrebna unutrašnja koordinacija i bliska saradnja sa Prištinom i Tiranom. Usklađivanje naše politike sa našim međunarodnim prijateljima i svest o pitanju Albanaca u dolini“, naveo je Kamberi, ističući da pitanje manjina na Balkanu ulazi u „novu fazu“.

Osim što što se u Kamberijevom koordinatnom sistemu vreme meri na pre i posle delovanja terorističke paravojne formacije koja se borila za otcepljenje Preševa, Medveđe i Bujanovca od Srbije, nije jasno ni koji su „lokalni faktori“ godinama sprečavali njegove „zdrave inicijative“.

Možda je, kao predsednik opštine Bujanovac u dva mandata, bio u sukobu sa samim sobom – razapet između koketiranja sa vlastima u Beogradu i separatističke retorike.

„Šaip Kamberi u Vašingtonu, ovi izlaze sa nekim manifestom, nije nemoguće da su oni sami gledali da se to sinhronizuje, da bude baš kad je Vučić u Briselu“, ocenjuje Ristivojević, ističući da, ako Aleksandar Vučić ili neko drugi pristane na predaju KiM, problemi će samo nastaviti da se nižu, umesto da se tu zaustave.

„Ako vas neko ucenjuje, a vi na ucenu pristanete, on se posle uvek vrati. Zato se sa otmičarima nikad ne pregovara, jer će oni nastaviti sutra da otimaju. I ovo je poruka Vučiću, ako ne potpišeš, ‘otvorićemo’ ti Vojvodinu, Preševsku dolinu, Republiku Srpsku ili nešto drugo“, zaključuje Ristivojević.

(RT Balkan)

KOMENTARI13 komentara

 1. E.Lirsch says:

  "Dajte kosovo zadrzacete vojvodinu"... Andreas Cobel bivsi Nemacki ambasador.

 2. Independent says:

  Vojvodina je bila federalna jedinica Jugoslavije. Kao takva ima potpuno zakonsko pravo da bude nezavisna država jer je Jugoslavija nestala.Svima u Evropi je to potpuno jasno. Sada kada je Kosovo potpuno priznato od strane srbije dosao je red i na Vojvodinu, i time se završava proces raspada bivše Jugoslavije To je nepovratan proces koji Srbija ne moze nikako da zaustavi. Vojvodjanski Narod zeli potpunu nezavisnost od okupatora srbije. 100 godina besomucne pljacke Vojvodine od strane srbije je doveo do toga. Sto pre dodje do Nezavisnosti Vojvodine, to je bolje za srbiju. Srbijanci moraju nauciti da zive od svog rada a ne od pljacke kolonije Vojvodine. Vreme raspleta je doslo. Bajka o kosovu i Vojvodini kao delovima srbije je zavrsena. Vreme je da srbijanci odrastu i pocnu da rade ako zele da dozive 22 vek.Vojvodina odlazi iz mracne balkanske krcme tamo gde je vec vekovima pripadala. U Evropu. Sretno srbijanci sa ruskom i kineskim bracom.

  • Mane says:

   Slažem se sve. Mi Ličani pripadamo Austro-Ugarskoj!

   • da da says:

    Ustašo ti nisi ličan i nemoj se lažno predstavljati.Ličani su ratnici,a vi ste čistači austrougarskih štala,tako da nemate sličnosti sa ličanima.

  • Gagi says:

   Independen... Jasno je nama Srbima da ste vi kurvati zlo kojeg nema na ovom svetu, ipak, razmisljaj malo ako imas mozga. Kazes: "Srbijanci moraju nauciti da zive od svog rada a ne od pljacke kolonije Vojvodine". A, ko to danas zivi u Vojvodini, marsovci i par kurvata koji vriste i dernjaju se na sav glas i za sve pare. Budi dobar i cuti, ovi izbegli Krajisnici jedva cekaju da vas lociraju i da vam se napiju krvi.

  • Velika Metla says:

   Ti " neOvisni" tek ćeš da vidiš šta znači denacifikacija..., samo polako .

 3. milorad5 says:

  Well,kad "potpisnici"potpišu i svoju otpusnicu u urgentnom centru,možda se i smire PITANJA kojih realno ni NEMA.Ovako svaka plaćena svinja će da odradjuje minimalac od NATO službi.Vaspitno delovanje bi bilo dobro i ZA NJIH,odma bi dobili POVIŠICU:)ako ništa dodatak za lekare:)Dok im se ISPLATI oni će da potpisuju i divljaju:)tako je to svuda,a mi treba da ćutimo i opet će da nas bobmarduju ZA NAŠE DOBRO,zahvaljujući prostitutkama koje glume "poštene" i "rodoljubive" gradjane i BRANE NAS od NAS SAMIH i NAŠIH GRADjANSKIH I LJUDSKIH PRAVA,izgleda.Žalosno je ovo ne što su napisali nego zato što se uopšte USUDJUJU posle sveg da opušteno to i dalje rade isti likovi koji su nosili lokatore u džepovima iz hobija.

  • Gagi says:

   Milorade... Upravo o tome diskutujem svo vreme, KAKVA je ovo drzava kada dokazane stetocine ovog naroda zive komotan neradnicki zivot. Svakodnevno gledamo kako ovi "analiticari" poimence prozivaju stetocine ovog naroda i, nikom nista. Rekao bih da tu mozda nesto nije u redu.

 4. Petrovgrad says:

  Cilj je da Srbi ostanu bez države. Prvo da nestane celovita Srbija, da se raskomada i pocepa na više feuda. Posle toga da se ukine Republika Srpska i da Srbi dožive sudbinu Kurda. Ta priča nikada neće proći. Temelji moderne Srbije su udareni 1804 godine, a to je starije od svake NVO, od svih autonomašaa, i sl., Živela Srbija.

 5. Gagi says:

  Kakve sad pa ima veze Tadic. Valjda postoji neka drzava da hapsi i rasteruje lesinare i kojote. Znam da to nije moguce zbog "ljudskih prava" i naklonosti kolega prema bivsem kolegi. Uostalom, iz iste su firme i na istom poslu. Potpis za KiM nema nikakve veze sa Vojvodinom, odnosno ima, obe teritorije su odavno spremljene za otimanje. Danas je valjda stiglo to vreme da se taj planirani katolicko-komunisticki posao realizuje. Kao sto svi primecujemo, nema onih ljutih nacionalista iz 90-ih da protestvuju i prave mitinge za podrsku Srpskom narodu i drzavi. Danas se stiglo do "umnih" i "pametnih" resenja da se Srbi dodatno nasankaju, pare za sve to ne manjkaju. Potkupljuje se svaka kurta i najgori lesinari da urlicu i podrzavaju Srpsko unistenje.

 6. Petrovgrad says:

  Temelje Srbije, nakon iylaska iy SFRJ udario je Milo[evi'

  • Gagi says:

   Temelje danasnje Srbije je izlio katolik tito, Milosevic je samo nastavio taj zadatak sa svojim cvetom u kosi. Titin komunizam je samo bio prelazna faza od pravoslavlja prema katolicizmu. To se bar danas jasno vidi, Srbi su naterani da prihvate zapadni (katolicki) duh zivota koji je ovladao ovim narodom. Sustina tog duha i zivota su sebicnost, narcisoidnost i pljacka drugih. Nema vise one duhovne sabornosti i hriscanske milosti prema svom rodu, oprastanja i saucestvovanja u muci. Znamo kako su docekani i kakav prijem su imali nasi izbegli i namuceni Srbi u Srpskom komunistickom raju.

 7. Apis carnica says:

  Ove plavo rumene zastave Bih,EU,natzo,ukraina, kosovo asociiraju na propaliteto ;)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *