Zašto baš sada američki udar na Dojče banku?

Zašto baš sada američki udar na Dojče banku?

24 jula 2014

original_deutsche-bankAkcije najveće nemačke kreditne institucije u padu nakon optužbe o „višegodišnjem traljavom” poslovanju na Volstritu.

Najvažnija nemačka kreditna institucija – Dojče banka, osnovana 1870. godine – najnovija je meta američke istrage o mutnim radnjama međunarodnih finansijskih institucija na Volstritu od početka milenijuma.

„Filijala Dojče banke i dve njene afilijacije na Volstritu od 2002. bankarskim vlastima Amerike ispostavljaju nekvalitetne, netačne i nepouzdane izveštaje o svom poslovanju. Dojče banka je pri tome koristila zastarelu tehnologiju obrade podataka, površne revizorske standarde uz brojne previde i prikrivanja stvarnih investicionih rizika. Na ranije ukazane probleme, Dojče banka nije poboljšala rad” naveo je u utorak američki dnevnik „Volstrit džornal”.

Ugledni list bazirao je inače tekst o Dojče banci, na podacima iz pisma koje su američke Federalne rezerve pre ravno sedam meseci uputile rukovodstvu banke u Frankfurtu! Spomenuto pismo Federalnih rezervi Dojče banci, do pisanja „Volstrit džornala” ove sedmice, nije bilo poznato javnosti. Prve posledice zvanične američke prozivke najvažnije nemačke kreditne institucije već su poznate.

Odmah po objavljivanju teksta o propustima Dojče banke na američkom finansijskom tržištu, akcije banke – preko koje inače ide glavnina poslovanja nemačkih izvoznih firmi – izgubile su na Volstritu skoro tri odsto vrednosti, što je njihov najveći pad u poslednjih 18 meseci.

Međutim, u američkoj aferi o Dojče banci mnoga pitanja za sada ostaju bez odgovora. Zašto je pismo iz decembra 2013. baš sada objavljeno? Što Federalne rezerve nisu ranije reagovale u slučaju „jedine, na međunarodnom planu zaista važne nemačke banke”?, kako Dojče banku opisuje profesor Ansgar Burghof sa katedre za bankarstvo univerziteta u Hohenhajmu.

U međuvremenu, nije jasno ni kakav bi mogao biti nastavak dijaloga Federalne rezerve – Dojče banka, koja je u SAD i Evropi ranijih godina optuživana za saučesništvo u nameštanju evropskih kamatnih stopa, cene zlata i srebra, poslovanje sa klijentima iz Irana i Sudana, čuvanje novca predstavnika bivšeg ukrajinskog režima…

„Manjkavost poslovanja Dojče banke ukazuje na sistemski kvar”, procenio je Danijel Mučija, zamenik predsednika njujorškog ogranka Federalnih rezervi, zadužen za praćenje poslovanja Dojče banke na Volstritu.

„Razmere i obim grešaka Dojče banke… zahtevaju široki spektar korektivnih mera”, navodi se u pismu koje citira „Volstrit džornal”.

U uzdržanom komentaru – na najnovije američke optužbe o nesolidnom poslovanju, rukovodstvo banke navelo je juče da je od 2013. izdvojilo milijardu evra za unapređenje internog sistema poslovanja, i na tom poslu angažovalo 1.300 zaposlenih.

U baratanju sa stranim finansijskim institucijama osporene reputacije, američke Federalne rezerve do sada su upražnjavale dva arsenala pregovaračkih ponuda: najpre diskusiju o globi za dokazana bankarska nedela, a u slučaju žilavijeg otpora na dnevnom redu se pojavljivala i mogućnost oduzimanja dozvole za rad na Volstritu.

Dojče banka je finansijska institucija čija ukupna vrednost poslovanja na američkom poslovnom tržištu vredi oko 600 milijardi dolara, što je više od četvrtine njenih globalnih transakcija od Rusije do Kine i Latinske Amerike. Oduzimanje dozvole za rad na Volstritu se u redovima ozbiljnih svetskih bankara izjednačava sa finansijskom giljotinom.

Dalje posledice objavljenog pisma Federalnih rezervi moćnoj banci, koja između ostalog vodi i poslovanje nemačkih kupaca ruskih energenata, još nisu opipljive.

„Investitori naslućuju nove nevolje u SAD i ne skrivaju nervozu. Američke finansijske vlasti isuviše gromoglasno prozivaju strane banke, nastojeći da iz njih iscede kazne”, preneo je juče Rojters strepnju investitora.

(Politika)

KOMENTARI2 komentara

  1. Koh Lian Fong says:

    Moja braća i sestra Azije zemlji, ja sam Miss Koh Lian Fong iz Singapura; Bio sam u potrebi za kredit prije nekoliko mjeseci. JA koji je potreban kredit za otvaranje moj restoran i bar, kada me jedan od mojih dugogodišnji poslovni partner uveden na ove dobre i povjerljivu zajam zajmodavac Mr.Zhang To mi pomoći s posudbe, te je vrlo niska kamatna stopa je, hvala Bogu danas. Ja sam sada uspješna poslovna žena, i sam postao koristan. U životu drugih, ja sada drže restoran i bar. I acerca 22 radnika, hvala Bogu za svoj život Odlazim i danas je sretna majka s troje djece, zahvaljujući vama Mr.HZANG Sada sam se brinuti za moju lijepu obitelj, ja mogu sada platiti račun. Sada sam kruh pobjednik moje obitelji. Ako ste u potrazi za povjerljivu i pouzdanog vođu kredita. Vi ga možete na e-mail putem, (ZHANGLOANCOMPANY@YAHOO.COM Pls recite mi nedostaje Koh Lian Fong, čine Singapur vas uvodi u njega. HVALA

  2. Mrs christiana says:

    KREDIT PONUDA ZA SVE (PRIJAVITE SE) Jeste li poslovni čovjek ili žena? Jeste li na bilo koji financijski stres? trebate novac za pokretanje vlastitog posla? Imate li niske prihode, a teško dobiti kredit od domaćih banaka i ostalih financijskih institucija?Odgovor je ovdje, Christiana Anderson zajam tvrtka je odgovor. Nudimo; ) osobni zajmovi, poslovne ekspanzije. b) Business Start-up i obrazovanje. c) dug konsolidacija. d) tvrdi novac krediti. Međutim, naša metoda pruža mogućnost da se naznačiti iznos kredita potreban i trajanje možete priuštiti da ispunite otplate kredita uz kamatnu stopu od 2%. To vam daje realne šanse za podizanje novca vam je potrebno. Zainteresirani kandidati trebaju nas kontaktirati putem: christianadersonsloans@gmail.com NAPOMENA: Zahtjev je za 18 godina i iznad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *