Зашто БОНО из У2 толико мрзи Србе?

Zašto BONO iz U2 toliko mrzi Srbe?

31 jula 2017

Ako nam je gde iskustvo palanačko – onda je to u odnosu prema U2. Tu je Srbija ujedinjena i kao retko gde iracionalna. A kad bi neko realno pitao šta je glavna krivica U2 prema Srbima, teško da bi se baš nešto suvislo moglo reći. U Srbiji ima, dakako, i snobovskog negativizma prema U2, ali više je to ogoljen prezir, gađenje kao deo većeg pazla’antisrpske histerije“ i povezivanja U2 (esencije grđe od Bernar Anrija Levija) sa’ustašama, balijama i Šipcima“. Jednostavno – Bono je sve ono što nije Handke

„Gabaritnom turnejom (pre par nedelja imali su i trijumf na Vembliju) i super deluxe izdanjem (sa live bonusom), moćni U2 slave tri decenije epskog albuma’The Joshua Tree“, dok će Srbija na jesen obeležiti tri decenije prelomne Osme sednice srpskih komunista. Nije da nema simbolike između ove dve godišnjice jer od 1987. (do tada su stvari bile prilično dobre) U2 i Srbija se sve više razilaze. Do nepremostivosti. S time da U2, a posebno frontmena Bona Voksa, udruženo preziru i’prva“ i’druga“ Srbija.’Prvu“ ne zanima toliko muzika koliko Bonovi’antisrpski“ stavovi, dok’druga“ ponekad možda i nema ništa protiv’antisrpskih stavova“ (mada čak i ona na ovom polju pokazuje iznenađujuće znake’patriotizma“), ali ostalu Bonovu društvenu i geopolitičku angažovanost (HIV, glad u Africi, pacifizam…), smatra’proseravanjem“, a istovremeno i muziku od’The Joshua Tree“ (eventualno od’Rattle And Hum“, a od’Achtung Baby“ sigurno), ne ceni baš nešto posebno. I to je uglavnom ‘njesra’“, piše Zoran Panović u Novom Nedeljniku.

„Ako nam je gde iskustvo palanačko – onda je to u odnosu prema U2“, konstatuje Panović.

Odnos srpstva vaskolikog i benda U2 (pre svih njihovog frontmena, jer Edža retko ko pominje van njegove gitare), jeste velika tema koju je Jeremić bio otvorio, dodaje.

„Tačnije, ako uspemo da psihološki rešimo taj problem, imaćemo možda ključ i za rešavanje nekih ozbiljnijih. Činjenica da bismo pre’normalizovali“ (kao što državni vrh i čini) Hašima Tačija nego Bona, jeste ozbiljan simptom. I da li je jedini način da se Vučić ili Dačić sretnu sa Bonom, pa da stvar simbolički rešimo. Jer sem ove dvojice u polju simbola izgleda niko drugi ne može da pomera stvari. Kad bi se Janković sreo, raščerečio bi ga Vučićev agitprop. Kad bi pozvali Bona u Srbiju rizikovali bi realno više nego kad bi pozvali papu u goste bez saglasnosti Srpske pravoslavne crkve“, navodi Panović.

„Naravno da Kusturica nikad Bona neće pozvati na Mokru goru. Sigurno je i da U2 nikad neće imati koncert u Srbiji. Jer nesporazum je izgleda nepremostiv. Ontološki. Ali zar stvarno verujete da Bono baš’patološki mrzi Srbe“, a da Bob Dilan ima baš toliko’razumevanja za našu sudbinu“? I da smo im mi tolika fiksacija – na jedan ili drugi način? Zar je baš U2’esencija antisrpstva?“ Možda bi nam bolje bilo da se zapitamo da li će Koštuničin’Mitrovdanski ustav“ proslaviti jubilej kao’The Joshua Tree“‘, navodi Zoran Panović.

(Nedeljnik)

KOMENTARI16 komentara

 1. ZoranM says:

  Zar autor teksta (njegovo ime nije od značaja da bih ga pamtio) zaista misli da su U2 tolika fiksacija Srba da bi se nešto moralo preduzeti?! Sjaši, ako Boga znaš, i pusti nas da brinemo o stvarima od suštinske važnosti...

 2. kuka says:

  Lako je normalizovati Bona. Jedna tužba sa enormnim odštetnim zahtevom i postaće ne samo normalno, nego i umiljato mače koje prede hvalospeve o Srbima. To tako ide. Eno ona Olbrajtova koja je samo malo lanula u Pragu, Česi ne bili lenji nego je tužili, na šta se ona izvinila i objasnila kako ona to nije stvarno tako mislila o Srbima i otad svuda priča kako su Srbi narod sa značajnom istorijom. Nije da nas voli, nama njena ljubav i ne treba, ali ne laje više.

 3. Gli says:

  usranu motku pa udri

 4. Trifun says:

  Irska smatra Tursku svojim VELIKIM prijateljima, to je dovedeno do epskih razmjera ali vi degeni u Srbiji i dalje samo umisljajte kako ste prepametni a pojma nemate za veze izmedu Turske i Irske i kako su Turci pomogli Ircima i spasavali ih genocida koji su im napakovali Britanci. I onda se cudite, kako, zasto...Eto zasto. Za njih smo mi 'zli Britanci' koji prave 'genocid' nad 'nemocnim kriminalnim siptarskim i muslimanskim mudzahedinima', a Turska je sveta krava u Irskoj. Ucite degeni, umjesto sto tracite svoje zivote i sramotite svoje potomke. Nisu nasa djeca zasluzila takve degene da ih vode.

 5. Don says:

  Zasto mrzi Srbe?Pa mora da je iz licnih razloga.Ili ga je neki nekad prebio ili mu karao devojku.Treceg nema.

 6. teoretičar says:

  Kakvo je ovo sranje? Koji vam je pa taj Bono sada? Američki precednik?

 7. PFC says:

  A koga, sem tebe, baš zabole da li bono voli Srbe?

 8. padre says:

  upoređivati Dilana I Bona na bilo kom podrućju, i iz toga izvoditi neke besne zakjućke stvarno nema smisla!Zar stvarno imaneko na ovom svetu, koji veruje, da se Bono bori protiv bilo kakve krivice?Da hoće, mogao bi sa svojim parama barem polovinu da smanje, ali jedno je davati svoje pare, a drugo pozivati druge, da udele nešto sirotinji!

 9. Svetislav Surina says:

  Bono je legenda za Boba, a ako nekome smeta slovo U2, to je njegov problem.

 10. Pero Joksimovic says:

  Nemam pojma ko mu je taj Bono ni U2 ali iz teksta zaključujem da bi bilo odvratno da ta protuva poštuje Srbe jer - kad te rđa hvali i sam si rđa.

 11. Ovchara says:

  Tu grupu nikad nisam voleo da slusam,nikada ne bih kupio nikakav cd od njih,to mi je pederska muzika.

 12. Svetislav Surina says:

  U2 na glazbenoj sceni traje decenijama, a njihovi albumi prodaju se bolje od albuma Boba Dilana.Možda netko ne voli U2 zbog famoznog slova?

 13. sergej says:

  Pa ovaj kreten ne sme ni u svoju Irsku!!!

 14. Nick says:

  Dupli Ustasa

 15. Aleksandar says:

  U2 su Irci naravno odnosno Kelti i trebalo bi da nam budu bliski. Medjutim Bono otkad je poceo da gradi karijeru u USA postao je neprepoznatljiv. Covek koji je bio buntovnik i prepoznavao lose ljude koji se borio za svoju nezavisnu Irsku odjednom je promenio kurs cim je osetio miris dolara. To se dogodilo tacno posle albuma Rettle and hum. Ja licno imam sve albume U2 zavrsavajuci sa epskim Rettle and hum. Od tada me ne interesuje ni njegov rad ni njegova muzika iz dobro poznatih razloga. Ne samo sto se zamerio nama nego je postao pravi holivudski prevarant. Tako sto dalje od mene. Jos uvek poslusam Sunday blody sunday, In the name of love, New years day u ime starih dobrih vremena koja se nikada vise nece vratiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *