Zašto ću glasati za HDZ

Zašto ću glasati za HDZ

13 oktobra 2013

Dražen CigleneckiPiše: Dražen Ciglenečki

Jedna je novinarka u ljeto 2006. napisala kolumnu naslovljenu »Zašto ću glasati za HDZ«. U njoj je, nešto više od godinu dana prije parlamentarnih izbora, objasnila da će napraviti radikalnu životnu promjenu i na glasačkom listiću zaokružiti HDZ. Sviđalo joj se, naime, kako je Ivo Sanader u prvom premijerskom mandatu upravljao Hrvatskom.

Njegova je politička karijera tragično okončala i za Hrvatsku i za samog Sanadera, ali svejedno, niti dvije godine nakon što je HDZ voljom birača prešao u opoziciju, moramo početi razmišljati o tome da bi dobro bilo da se ta stranka vrati na vlast. Dakle, na idućim izborima, a poželjno bi bilo da se oni održe što prije, glasovat ću za HDZ. Ne zato što imam visoko o Tomislavu Karamarku, daleko od toga. No, moramo biti objektivni, HDZ je jedina stranka koja može zaustaviti nacionalističko ludilo koje se širi Hrvatskom. Zoran Milanović to sigurno nije u stanju.

Hrvatski nacionalizam, taj sirovi, stekliški nacionalizam uvijek je tu. Hrvati naprosto vole mrziti Srbe. Naravno da je karikaturalna paranoja da srpska nacionalna manjina, koje udio u stanovništvu ne doseže više niti pet posto, predstavlja ozbiljnu opasnost za opstanak Hrvatske, ali takve su budalaštine preplavile javni prostor. Čini se kao da se u deset godina ništa nije dogodilo. Kao da, primjerice, nismo prošli koaliciju HDZ-a i SDSS-a na temelju koje je potpredsjednik vlade bio član stranke koju vodi Vojislav Stanimirović.

Odjednom su Srbi opet demoni, njihovo pismo nagriza hrvatsko nacionalno biće i zato su branitelji na nogama i osnivaju stožere kako bi se učinkovito oduprli toj najezdi i spasili domovinu. Rat je završio još 1995., a sve više izgleda da su topovi ušutjeli tek prije koji mjesec. Štoviše, pojedini stožernici tvrde da rat još traje. Sve se to, dakako, zbiva samo zato što HDZ nije na vlasti.

Nema tu ničeg originalnog, kad je HDZ u oporbi onda potiče protusrpski nacionalizam. Nije tu riječ o nekakvom jačanju patriotizma, ljubavi prema Hrvatskoj. Pa na utakmicu hrvatske nogometne reprezenzacije protiv Belgije došlo je desetak tisuća ljudi. Samo je čista mržnja u porastu. I to već postaje nepodnošljivo. Skinuta je čak i ćirilična ploča na zagrebačkom sjedištu Prosvjete koju nitko nije dirao niti u najtežim danima Domovinskog rata, niti kad je Vukovar padao pod naletom srpskih agresora.

Stoga HDZ treba pod hitno dovesti na vlast kako bi to eventualno prestalo. Istina, Karamarko ne ostavlja dojam čovjeka koji bi mogao ponoviti Sanaderov obrazac iz 2003. i nacionalizam nakon pobjede na izborima zamijeniti umjerenom politikom, a stožernike kupiti mjestima u nadzornim odborima i sličnim sinekurama. Međutim, valja pokušati, drugo nam ne preostaje. Nužno je glasovati za HDZ i nadati se da će Karamarko kao premijer ipak sanaderizirati stranku. Neka opet kradu i pustoše državne firme, bolje i to nego svaki dan slušati srcedrapateljne tlapnje o ugroženosti Hrvatske i čekati kad će puknuti prva glava.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *