Zašto dolazi do spontanog pobačaja?

Zašto dolazi do spontanog pobačaja?

30 decembra 2013

Trudnica-stomakIzvestan broj trudnoća završava se spontanim pobačajem. Pojava spontanog pobačaja, vodi nas do pitanja o uzrocima.

Šta se dogodilo, da li ste uticali na to, da li ima vaše krivice? Odgovori na ta i mnoga druga pitanja uglavnom nas vode do činjenice da ga je u većini slučajeva nemoguće izbeći. Zato je traženje uzroka u sebi pogrešno i vrlo bolno. Ponekad ni medicina nema odgovor na to.

Jedan spontani pobačaj

Spontani pobačaj, koji se dogodi jednom, je obično rezultat specifične hromozomske abnormalnosti u razvoju fetusa. U većini slučajeva, embrion ima hromozomske anomalije, kao što su jedan dodatni hromozom ili nedostatak hromozoma.

To uzrokuje nerazvijanje embriona, pa na kraju telo odbacuje embrion. Ukoliko je ovo razlog spontanog pobačaja, žene posle toga uglavnom nemaju problema sa začećem i trudnoćom.

Hromozomski nedostaci su u stvari prilično retki i slučajni, pa pošto se dogodi jedan spontani pobačaj lekari obično ne prave posebne analize o uzrocima pobačaja.

Lekari uglavnom savetuju da se ne pravi pauza, već da se posle prve sledeće menstruacije ponovo radi na trudnoći. To važi za žene posle prvog pobačaja, posebno ako su mlađe od 35 godina.

Spontani pobačaj koji se ponavlja

Ovde govorimo o spontanom pobačaju koji se dogodio više od jednom. U ovom slučaju, postoji mogućnost da uzroci za spontane pobačaje nisu samo hromozomske nepravilnosti, zato su potrebne analize kako bi se odredio uzrok.

Međutim, možemo govoriti o nekim od faktora koji mogu da utiču na učestale pobačaje, među njima su: urođene ili stečene anomalije materice, određene hormonalne nepravilnosti, kao što su nizak nivo progesterona, bolesti (npr. problemi sa štitnom žlezdom ili dijabetes), genetske ili hromozomske anomalije, neke infekcije ili negativni uticaji okoline.

Pauza od čak šest meseci do sledeće trudnoće je neophodna kada se dogode dva ili više spontanih pobačaja zaredom, kako bi se otkrio i uklonio uzrok pobačaja. U oko 50% slučajeva lekari mogu da utvrde uzroke ponavljajućih spontanih pobačaja, a za ostalih 50 procenata je to vrlo teško ponekad gotovo nemoguće.

Mrtvorođenost

O mrtvorođenosti govorimo kao spontanom pobačaju koji se događa posle 20 nedelja trudnoće ili u slučaju kada se posle porođaja utvrdi mrtvorođenost, ali u tom slučaju to nije spontani pobačaj.

Događa se da fetus umire još u materici kada njegovo srce prestane da kuca pa je nemoguće otkriti razlog zbog kog se to dogodilo u većini slučajeva.

Među uzrocima su najčešće anomalije materice i posteljice, ljušćenje zida materice, komplikacije s pupčanikom, infekcije i gestacijska vrećica.

Šta posle spontanog pobačaja?

Bez obzira koji su uzroci spontanog pobačaja, važno je da to traumatično iskustvo podelite s nekim a ne da ga proživljavate same. Postpobačajni stres može da izazove probleme sa spavanjem, depresiju, osećaj izgubljenosti.

To može negativno da utiče na vaš partnerski odnos ali i da ga produbi i više vas poveže. Proces tugovanja lakši je kada se događa u dvoje. Žene taj gubitak doživljavaju teže nego muškarci što je prirodno i razumljivo, ali to ne znači da vašem partneru nije teško i da ne pati.

Važno je da razgovarate o emocijama i bolu ma koliko to teško bilo, kada podelite međusobno osećanja biće vam lakše i bolje ćete razumeti jedno drugo. Ako vam ni takav način ne pomaže potrežite stručnu pomoć, terapeut će vam pomoći oko procesa kroz koje prolazite.

(Vesti-online)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *