Zašto Hrvatska neće da izruči Perkovića?

Zašto Hrvatska neće da izruči Perkovića?

15 septembra 2013

Josip-Perkovic-ima-1.609-dana-u-borbenom-sektoru_ca_largeNekadašnji šef Saveta za utvrđivanje žrtava državnog terora SFRJ Vice Vukojević smatra da imaju najmanje dva objašnjenja zbog kojih hrvatski premijer Zoran Milanović traži način da ne izruči bivšeg udbaša Josipa Perkovića.

Ili je u pitanju iracionalno ponašanje premijera ili se u pozadini skriva teška ucena po njega ili stranku na čijem je čelu s obzirom na to da je njegova, u ovom trenutku vladajuća Socijaldemokratska partija, naslednica socijaldemokratskog krila nekadašnjeg Saveza komunista Hrvatske.

Pritom, kaže Vukojević, treba imati u vidu da je upravo vođstvo Saveza komunista Hrvatske izazvao naredbe i odobrenja za likvidacije hrvatskih političkih emigranata.

„Možda se Zoran Milanović čak plaši da bi SKH zbog toga mogao biti proglašen zločinačkom organizacijom, što bi imalo teške posledice po ugled SDP-a“, rekao je Vukojević za splitsku „Slobodnu Dalmaciju“.

To je tako, smatra on, kada se SDP polovično odredila prema prošlosti, u stilu narodne izreke: „Odrekli se Sotone, ali ne i njegovih dela i imovine“.

Vukojević se tokom jedne decenije bavio delovanjem nekadašnje Udbe, a tajne arhive tadašnje tajne službe i pokazale su se po njega lično kao „upiranje prstom u osinje gnezdo“.

Podseća se, naime, da su mu bivši udbaši izrežirali silovanje mlade Bošnjakinje u logoru Vojno kod Mostara, zbog čcega je on bio javno denunciran tokom čitave jedne decenije, što se kasnije, prema pisanju „Slobodne“, ispostavilo kao monstruozna montaža.

Vukojević je ranije tom splitskom dnevniku ustupio transcript razgovora sa prvim predsednikom nezavisne Hrvatske Franjom Tuđman iz kojeg se vidi da je on još krajem 1993. godine ukazao na Perkovićevu ulogu u likvidacijama političkih emigranata.

Prema informacijama iz više izvora Savet na čijem je bio čelu, je, prema njegvoim rečima, utvrdio postojanje 68 likvidacija. Izveštaj o tome poslat je hrvatskom Državnom tužilaštvu, ali da krivični postupak nikada nije pokrenut ni protiv Perkovića niti protiv ostalih pripadnika Udbe.

„To je bila posledica izuzetno velike infiltracije tih jugoslavenskih tajno-udbaških struktura u sve strukture nove hrvatske države – od političkih stranaka, državnog aparata, pravosuđa, medija…“, ispričao je Vukojević za „Slobodnu Dalmaciju“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *