Zašto im to dozvoljavamo?

Zašto im to dozvoljavamo?

1 августа 2013

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

U Hrvatskoj je sezona godišnjih odmora koji za sve obične smrtnike traju dva ili tri tjedna, ovisi kako se pogodiš sa poslodavcem ili sa šefom. Neki čak imaju peh da se moraju vratiti u firmu za samo sedam dana. A radnici poput onih u ugostiteljstvu i turizmu na plandovanje ljeti nikada i ne pomišljaju jer to su branše u kojima se tada pada s nogu od posla.

I to običajno pravo svi poštuju bez pogovora jer druge ionako nema. U privatnim tvrtkama ne bi pokazali nikakvo razumijevanja za one zaposlenike koji bi inzistirali na tome da u špici sezone iskoriste svoj odmor u komadu. Ne pitaju vas imate li kamo s djecom koja su na školskim ferijama. Ne zanima ih da ovog ljeta adaptirate kuću pa vam trebaju svi vaši slobodni dani niti da vam je liječnik savjetovao da ljetos mnogo plivate.

A ako su pritisli ugovori, odmori se dekretom dodatno skraćuju ili ih uopće nema.

To se nekako čini razumnim poslovnim ponašanjem. Oduvijek je uobičajeno je da se novinari dopisnici iz mjesta na Jadranu ni ne zapisuju za godišnji odmor u srpnju i kolovozu jer tada moraju raditi punom parom. Ljeti nema ferija za veliki dio građevinarstva, za industrije i uslužne djelatnosti koje rade za turizam, za vatrogasce i mnoge druge. Ako ljeti nisi prodao sladoled, kao ni zimi radijatore, nećeš ih nikad ni prodati.

Taj red stvari, međutim, ne vrijedi za državne dužnosnike i razna druga važna zanimanja koja plaćamo iz budžeta.

Oni se svake godine odmaraju po pet, šest pa čak i osam tjedana. I što je posebno bizarno, vjeruju da je to potpuno zasluženo i normalno. Njihovo sveto »pravo« na godišnji odmor ne mogu osujetiti ni zaostaci u poslu, ma koliki da oni jesu, ni ekonomska kriza, ni prava drugih da dobiju uslugu bez odlaganja, ni bilo kakva hitnost, ni javni interes.

Saborski zastupnici već su se prije dva tjedna mirne duše preselili na ležaljke u svojim vikendicama gdje slobodno mogu ostati do 15. rujna. A ako sjednica ne bude zakazana odmah nakon ljetne stanke, onda i zeru duže, možda čak do berbe grožđa.

Danas posljednji put zasjeda Vlada, a sutra počinje i njihov kolektivni godišnji odmor. Svi ministri, dakle, imaju pravo nestati do 22. kolovoza, pa orilo-gorilo, a onda možeš misliti kako će se za to vrijeme vrijedno i naporno raditi u kancelarijama njihovih ministarstava.

Urede su također već napustili suci Ustavnog suda, na čelu s gospođom predsjednicom Jasnom Omejec, i neće ih biti od 15. srpnja sve do 20. kolovoza. A kako taj 20-ti nespretno pada u utorak, možda će im biti praktičnije da se ne vraćaju još cijeli taj tjedan. Netko bi mogao pomisliti da su – iznimno – mogli ostati na poslu dok ne odluče o predstavci onog suca Trgovačkog suda u Zagrebu povodom stečajnih nagodbi zbog koje strepi tisuće i tisuće radnika i vjerovnika propalih tvrtki iz cijele zemlje. No, kome se žuri, neka se izvoli strpiti.

Kao jedan od stupova vlasti u državi, Ustavni sud valjda zaslužuje tih pet-šest tjedana godišnjeg odmora i da ga se u to doba ničim ne inkomodira, smatraju oni.

Obični građani čekaju da se ovim drskim i nenormalnim pravilima kojima nas povlaštene kaste vuku za nos jednom pozabavi zakonodavac. No, i on se odmara cijela cjelcata dva mjeseca, kako već rekosmo, pa mu nije u interesu.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u