ЗАШТО ИСТОК не једе исту Нутелу као ЗАПАД?

ZAŠTO ISTOK ne jede istu Nutelu kao ZAPAD?

23 aprila 2017

„Prevare s hranom sve su učestalije i potrebno im je posvetiti puno više pažnje, dok velikim kompanijama odgovara podela na istočno i zapadno tržište gde plasiraju proizvode istog imena, a različitog kvaliteta i sastava“, ističe Dubravka Šuica, zastupnica Hrvatske u Evropskom parlamentu.

Ona dodaje da su dvostruki standardi neprihvatljivi, da proizvodi moraju biti isti u svim državama članicama, ali i da potrošači treba da obrate pažnju na artikle koje kupuju.

– Problem nejednakih standarda proizvoda široke potrošnje nije novost. Kako bi se stalo na kraj diskriminaciji i podeli na istočno i zapadno tržište, potrebna je izmena evropskog zakonodavstva. Indikativno je da jako malo  ljudi govori o ovom velikom problemu koji ugrožava stanovnike država? Očito je da velikim preduzećima odgovara ta podela, uz opravdanje da svoje proizvode prilagođavaju lokalnim ukusima potrošača – objašnjava Šuica i dodaje:

– U mnogim proizvodima jednakog naziva i pakovanja pronalaze se razlike koje značajno utiču na njihov kvalitet i koji sadrže, na primer, niži udeo mesa, veći udeo masti, više veštačkih zaslađivača i konzervansa. Nije namera prozivati pojedine proizvođače, ali, dvostruki standardi su neprihvatljivi – kaže ova evroparlamentarka.

– U zakonodavstvu EU-a trenutno ne postoji definicija prevare u vezi s hranom i države članice imaju različite metodologije definisanja. Parlament smatra da je ujednačena definicija od ključne važnosti za razvoj evropskog pristupa u suzbijanju prevare s hranom. Potrebno je pridavati veću pažnju kontrolama dobara uvezenih iz trećih zemalja i njihovoj usklađenosti sa standardima EU na području hrane i njezine bezbednosti.

KOMENTARI3 komentara

  1. Radikal says:

    Ja ne konzumiram nutelu. Oduvk znam samo za Cipi-ripi!

  2. Brane says:

    Ovo nije nova tema. O ovome se raspravlja nekoliko godina u nazad. Pojedine organizacije za zastitu potrosaca kazu da se proizvodjacima ne moze zabraniti da prave takve proizvode. Ali da takvi proizvodi ukoliko po sastavu nisu isti za svako trziste onda ne mogu ni da se zovu istim imenom. Tako se potrosaci dovode u zabludu.

  3. Harry Neron says:

    Ne može da bude tegla Nutele na zapadu 4 eura a na istoka 2 pravljena od istih sastojaka, na istoku je jeftinija pre svega radi jeftinijih sastojaka koji su korišteni u proizvodnji za ta tržišta. I ovo važi za sve industriske proizvode koji se mogu kupiti i na zapadu i na istoku i nemaju iste cene. Koliko novca toliko muzike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *